Rocky Balboa vs Apollo Creed

OLIMPIC-XATIVA_REAL-MADRID“Rocky közepes bokszoló. Hol nyer, hol veszít. Aztán megkapja a lehetőséget, amikor a városba érkezik a világbajnok. Ha Rocky-ban van elég kitartás, akarat, és ha jól fel tudja használni tehetségét és erejét, akkor jó eredményt érhet el, de ami fontosabb, végre kitörhet a középszerűségből, megismeri mindenki a nevét. Rocky szerepében az Olímpic de Xátiva, Apollo Creed szerepében a Real Madrid.”

Ugyan a film eredeti szöveges ajánlóját némileg átírtam, és az analógia se pontos, de illik a mai meccsre. Lehet hogy lesznek olyanok, akik a poszt elolvasása után azt fogják gondolni, az Olimpíc-nak szurkolok, de ez nem igaz. Maga a helyzet lélektana az ami itt inkább érdekes. Azért írok erről, mert annyira semmit nem találtam a CD Olimpíc-ről mint csapatról, hogy azzal egy fél posztot nem lehetne megtölteni. A whoscored.com az idei statisztikájukat nem is rögzíti, a klub saját weboldalán (ofkorz, csak spanyolul van) pedig ha az eredményeikre vagyok kíváncsi, tovább dob a futbolme.com oldalára. Annyit mégis sikerült kideríteni, hogy soros kupaellenfelünk mindig is a harmadik ligában vitézkedett. Most abba nem menjünk bele hogy harmadik liga vagy Segunda División grupo X volt éppen az elnevezése (két éve tértek vissza az utóbbira, hasonlóan mint nálunk az NB III), lényeg az, hogy olyan első osztályú kluboknak játszik itt a fiókcsapatuk, mint a Valencia, Espanyol vagy a Villareal. Az Olimpíc jelenleg hatödik helyen áll, 7gy-5d-4v mutatókkal, 18-15-ös gólaránnyal. Nagyjából ennyit a számokról, térjünk vissza a Rocky-s analógiához.

Kedves testvéreim a Madridizmus szellemében, most gondoljátok végig a következőket. Szeretjük a Real Madridot mint klubot és neki szurkolunk. Ha eljutnánk valaha a Santiago Bernabeu-ba, amikor kedvenceink játszanak, és épp kellőképpen megrépázzák aktuális ellenfelüket, hát az egy olyan élmény lenne, hogy unokáinknak mesélgetnénk (már ha lesznek), milyen is volt az! Most gondoljunk bele az Olimpíc helyzetébe. Egész létezésükben a harmadik ligában játszottak. Erre most a Sors szeszélye folytán hozzájuk jön a világ egyik legnagyobb klubja, a BEK/BL győzelmek csúcstartója. Amikor kiderült, a Real-t kapták a sorsoláson, az Olimpíc játékosai egyben megtartották a karácsonyi partit, a szilveszteri bulit, a klub alapításának évfordulóját és valamennyiük szülinapját egyben (még ha nem is akkor volt). Mert nekik most ez jelent mindent! Valószínűleg tisztában voltak vele, nekik kb. ennyi volt az idei CdR, de mégis.

1. Rocky faktor: Annyira mellettünk szól minden, hogy az már ijesztő és óvatosságra intő. Ezen a meccsen mi csak veszíthetünk. Ha kitömjük őket 4-5 góllal, az kvázi elvárt eredmény, senki nem fog minket vállon veregetni (valahol jogosan is), ha viszont iksz lesz vagy neadjisten kikapunk, akkor egy hétig ezzel lesz tele a világsajtó. Dávid megint legyőzte Góliátot. Volt pár ilyen pofonunk a pre-Mourinho érában, köszönjük, ebből nem kérünk többet.

2. Csapatmotiváció: Az Olimpíc játékosai általában már nem számítanak arra harmadik ligásként, hogy hirtelen beindul a játékoskarrierjük, pláne ha félprofi vagy amatőr státuszban kergetik igazi őshonos xátivásként a bőrt. Vagy lehetnek ott olyan fiatalok, akiket valamelyik első osztályú klub passzolt le oda, hadd játsszanak rendszeresen. Gondoljunk bele: Kell annál nagyobb motiváció, mentális dopping, hogy a világ egyik legnagyobb klubja ellen mutathatják meg, mit is tudnak, ráadásul hazai pályán? Ugye hogy nem? Egy-egy játékosnak náluk ez lehet az utolsó esélye, ha ki akar törni.

Nézzük akkor a mieinket. Carlo nagyon helyesen rotál, tkp. a cseresort vitte magával, és többen közülük kezdeni is fognak a hírek szerint. Xabi apó pihit kapott, Ronci eltiltását tölti (matracosok elleni kupadöntőn a piros lapja miatt), így ismét Bale lehet az adu ász.
Bale_cdrFriss hírek szerint Mariska a télen távozni akar, mert unja a kispadot (pedig mostanában játszott, nem is keveset). Carlo már korábban beharangozta, hogy a Kupában a kevesebbet játszó fiatalok több szerepet kapnak, így a várható kezdőt nem nehéz megtippelni. San Iker visszatér a kapuba, a védelemben Carvajal kezdhet jobbszélen, Nacho várhatóan játszik, a párja a Pepe/Ramos duóból valaki, baloldalt Marci rohangálhat. Xabi távollétében borotvált fiatal kiadása (gy.k. Illarra) és Casemiro lehetnek a középpályán, elöl pedig a Jesé – isco – Bale – Morata négyes rohamozhat. Itt az idő a fiataloknak tényleg bizonyítani. Ugyanakkor tartsuk észben a Rocky faktort: Ne legyenek illúzióink, az Olimpíc játékosai mindent meg fognak tenni a pályán amit csak tudnak a jó eredményért, és hogy büszkén mehessenek le a meccs végén. Ha kiengednek csak egy kicsit is a mieink, ha nem veszik elég komolyan a meccset, csúnya pofonba futhatunk bele. De mi bízunk a fiúkban, és mert Mentally Strong Mode-ban toljuk hetek óta, cél a győzelem!

Várható kezdő:Casillas – Carvajal, Nacho, Pepe, Marcelo – Illarra, Casemiro – Bale, Isco, Jesé – Morata