Újévi Celta-bla

n_celta_de_vigo_jornada_8_r_madrid_vs_celta-5183256Reméljük mindenki kiheverte a karácsonyi és újévi nagy zabálást és piálást, mert folytatódik a bajnokság, és (kissé még keresztbeálló) szemeinket ismét habfehér kedvenceinkre fókuszálhatjuk. Egy kellemesnek mondható ellenfél látogat ugyanis ma este  a Bernabeu-ba – ezúton is csókoltatjuk egy csordányi lámával a La Liga meccsszervezőit az újabb hétfői meccsért. Nem ígérkezdik nehéznek, de a közelmúlt tapasztalatai alapján hajlamosak vagyunk az ilyen meccseket nem kellően komolyan venni és ilyenformán tökön lőni magunkat. Hajtás után idei első beharang.

A PSG elleni újévi dubajozás egy dologra volt kétségtelenül jó a kazalnyi olajpénz mellett (bár nem értem miért is szorulunk erre rá): Carlo felmérhette komolyabb következmények nélkül, hogy a karácsonyi-újévi szünetben a srácok mennyire ütötték pihenték ki magukat. A több ezer kilométeres oda-vissza repülést, a megszakított felkészülést, és a kötelező pofavizitet egy rakás törölközőfejű olajmilliárdos társaságában már aligha értékelte pozitívan. Ugyan győztünk, de ez inkább annak volt köszönhető, hogy a PSG mindent kihagyott amit csak lehetett. (Már amennyire az összefoglaló alapján láttam.)

Lássuk azonban a mai ellenfelünket. A Celta a 2011/2012-es idény végén jutott vissza a La Liga-ba, előtte pár évig a másodosztályban vitézkedett. Egyébként majdnem egy éve, tavaly január 9-én vertük őket itthon 4:0-ra, akkor a kupa visszavágón. A tavalyi szezonban a bajnokságban otthon és idegenben is legyőztük őket (2:0 ill. 2:1), ha pedig azt akarjük tudni, mikor nyertek ellenünk a Bernabeu-ban, egészen 2006. nov. 11-ig kell visszamennünk, akkor 2:1-re győztek itt. Mostanában nem mondhatni hogy acélos formában lennének, jelen pillanatban a legjobb kieső helyen állnak (igaz, csak rosszabb gólkülönbséggel), 4gy-4d-9v mutatóval, 21 rúgott és 27 kapott góllal. Ami ugyan nem olyan rossz, van néhány csapat aki ennél rosszabb góllaránnyal van előttük, de mint tudjuk, a meccsenkénti gólelolszlás nem mindegy. Edzőjük az a Luis Enrique, aki azt a tételt látszik igazolni hogy attól hogy valaki klasszis játékos volt, nem biztos hogy edzőnek is az lesz (Matthaus, Koeman, stb). A Celta 4-3-3-at játszik, és van néhány olyan játékosuk akinek a neve ismerős lehet. Az Ajax korábbi ping-pong (egy szezon náluk, egy szezon másnál kölcsönben) emberének számító dán Krohn-Dehli, a Bilbao-tól egy szezonra kölcsönvett fiatal baszk balhátvéd Aurtenetxe, leggólerősebb játékosaik pedig a saját nevelésű Álex López és a brazil Charles (mindketten 5 gól egy gólpassz), valamint a mindössze 20 éves Rafinha (nem, Ő NEM AZ a Rafinha!), 3 góllal és egy gólpasszal, aki a Barca utánpótláscsapataiban fejlődött, és tavaly nyáron passzoltak le a Celtának.

2013_12_RafinhaTőle kell tartani

Nálunk egyelőre csend van és nyugalom, hiába nyitott ki a húspiac, Ancelotti kerek perec kijelentette hogy senki nem megy sehova és senkit nem igazolunk, jó így ez a keret. A védelem tekintetében ismét vannak gondok, Varane talán két-három hét múlva léphet pályára, de Coentrao megint megsérült, ebben a hónapban aligha fog játszani. Pepe visszatérhet, ami jó hír, mert legalább lesz valaki hátul aki Ramos balfaszkodásait javítja. Marcelo helye biztos, a túloldalon meg Carvajal kezdése tűnik valószínűbbnek, lévén hogy a Spártai a novemberi szárnyalás után kezd visszasüllyedni oda, ahol őt az utóbbi időben megszoktuk. A középpályán a Xabi-Modric kettős tűnik a legvalószínűbbnek érthető módon, de egy ilyen ellenféllel szemben akár Illarra is szerepet kaphatna, hadd tanuljon minél többet a Szőrtől. Bale ugyan felépült, de Carlo a tegnapi nyilatkozatában nem mondta biztosra hogy kezdeni fog, lévén hogy nem bírna még végig egy meccset. Valószínűbb a Mariska – Isco – Ronaldo – Benzema támadósor.

xabi-modric-iscoA középpályánk mágikus háromszöge

Noha a Celta hazai pályán abszolút verhető ellenfél, mivel a srácok decemberben már igazolták hogy bármikor képesek ellazázni egy könnyen hozható meccset is, azért teljesen nyugodtak nem lehetünk. A védelmünk (a mostani) Ramossal súlyosbítva messze nem sebezhetetlen, elöl pedig nem úgy rúgjuk a gólokat ahogy várnánk. És ne feledjük: mivel az Atleti-Barca kettős nyert, jelen pillanatban 8 pont a hátrányunk velük szemben, azaz több botlás már nem fér bele! Ha ma nem tudunk nyerni, bár hátra van még a szezon több mint fele, elnézve a két legfőbb rivális formáját és keretét, nyugodtan koncentrálhatunk majd a BL-re és a Kupára, mert a bajnoki címtől búcsút vehetünk. Reméljük ezt a srácok is átérzik a pályán és eszerint fognak játszani, ugyanis bőven van miért kárpótolniuk minket a halovány december miatt. Sokgólos Real győzelem, magabiztos játék, és aztán már csak egy korsó sör hiányzik! 🙂

Várható kezdőcsapat:
López – Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo – Xabi, Modric – Di María, Isco, Ronaldo – Benzema