A látszat néha csal…

real_celta_of…ahogy a tegnap esti eredmény is. Ha valaki csak azt tudja, azt hiheti, hogy egy könnyed, laza 3:0-s győzelmet aratott otthon a csapat. De aki volt olyan szerencsés(?) és látta a meccset, az pontosan tudja, hogy nagyon nem így volt. Piszkosul megszenvedtünk tegnap a három pontért, sokkal jobban, mint ahogy arra előzetesen számítottunk, és bevallhatjuk nyugodtan: nem ilyen játékot vártunk. Hajtás után elemzünk.

Kár hogy nem szoktam sportfogadni (meg nem is értek hozzá), pedig tegnap biztos kaszáltam volna egy szépet, ugyanis először sikerült telibe lőnöm a kezdőt – és ha egy üzlet beindul… Az első félidőben nagyjából ennyi elégedettség érzésem maradt, ugyanis a srácok folytatva a decemberi produkciót, ismét a “játék nélküli játékkal” leptek meg minket. Ehhez persze kellett a másik fél is, a Celta ugyanis már az elejétől kezdve nagyon fegyelmezetten, harcosan és agilisan játszott, ami rólunk nem volt elmondható. Mindjárt a 6. percben Pepe ragadt be egy Celta kontránál, és az egyedül kapura törő Charles lövésébe López még nagy bravúrral bele tudott kapni, így ezt megúsztuk. Elég sokáig kellett részünkről várni a válasznak nevezhető valamire, a 14. percben Ronaldo a bal oldalról készítette le Benzemának, a francia viszont  (szokásához híven) addig tökölt, amíg a lövésébe a védő bele tudott lépni. Egy perccel később Pepe a 16-oson belül fejelte középre Marcelo keresztlabdáját, azonban egy védő kezéről szögletre pattant a labda, A szokás szerint alkalmatlan és fogalmatlan spanyol bíró nem hogy 11-est, szögletet se adott. Pedig ha nem is neki, de a partvonalnál szotyizó kollégájának illett volna látnia, mi is történt. A 24. percben az első félidő legnagyobb Real helyzete jött: az egész meccsen remekül játszó Carvajal szépen megkerülte az emberét, lenyargalt az alapvonalig, centerezése pedig Ronaldót találta meg, aki inkább odpöccintette az előtte tébláboló Benzemának, ő viszont megint bírt annyit tökölni, hogy beleléptek a lövésébe. Négy perccel később a meccs másik legjobbja, Modric unta meg a támadósor töketlenkedését, és egy labdaátvételt követően egy remek csellel két embert becsapva megeresztett egy lövést, de centikkel a kapufa fölött suhant el. Innentől kezdve épkézláb madridi lehetőséget nem regisztrálhattunk, sőt. A 32. percben egy szöglet után épphogy sikerült a hosszúnál Oubina fejesét kivágni (Carvajal), majd öt perccel később egy kontra végén a végig nagyon veszélyesen játszó Rafinha lövése Pepe hátsó fertályáról pattant szögletre.
Több említést érdemlő esemény már nem történt, és ez nem a mi dicséretünk. A csapat minden elképzelés nélkül játszott, rengeteg volt a pontatlan passz, a Ronaldo-Benzema kettős semmit nem csinált elöl, a korábban oly gyakori helycserék és folyamatos mozgások most teljesen hiányoztak, Isco pedig a meccs legrosszabbja címet érdemelte ki – alig volt jó megmozdulása.

modricMOTM 1.

Carlo is érezte hogy ez így nagyon kevés, ezért a szünetben a szintén gyengén játszó és lassú Xabi helyére behozta Illarra-t, sok minden azonban nem változott a játékban. Továbbra is elképzelés nélküli passzolgatás folyt a részünkről, miközben a Celta fegyelmezetten védekezve zárta a területeket és a széleket, folyamatosan támadva a labdás játékost. Ancelotti a 62. percig bírta elviselni Isco játékát (személy szerint én már a szünetben lehoztam volna), és beküldte helyére Jesé-t, három perccel később meg érkezett Bale is Di María helyett.  Egyébként az argentin is a jobbak közé tartozott, elképesztően sokat melózott a jobb oldalon, Danival együtt folyamatosan terrorizálták a Celta bal oldali védelmét, a legtöbb támadásunk ott futott. Most meg elővették a pöcsvakargatós epizód miatt, hát én komolyan nem is értem, előfordul hogy a jancsi nem a kellő helyzetben áll a naciban, na.
Aztán ismét Charles révén a Celta kihagyta második 100%-os ziccerét, amikor Rafinha nagyszerű labdájával kilépve elpörgette López, de szerencsénkre a kapufa mellett is a labdát. A cseréink jót tettek a játéknak, érezhetően felpörgött a csapat, Jesé beállásával élet költözött a bal oldalunkba is, és a 67. percben pedig jött a gól. Először Ramos ívelt a jobbszélre Carvajalnak, ő egy visszacsel után ballal(!) beadta, egy védő fején megcsúszva lett jó Jesé-nek a másik oldalon, aki okosan nem lőtte el, hanem egy csellel az alapvonal felé vitte és bepasszolta, bent pedig Benzema (egy védő segítségével) ezt már nem bírta elcseszni.


jesé
Miért is nem kezdett?…

A gól után se tört meg a Celta, jöttek tovább előre, és ahogy a védelmünk kinézett, nem is teljesen hiába. A 82. percben aztán belőttük a másodikat. Ezúttal is Carvajal adott be jobbról, középen Benzema elvétette, de mögötte érkezett Ronaldo, aki megelőzve a védőjét közelről a kapuba pofozta a labdát. Innentől már lehetett reménykedni hogy mégis megnyerjük, de a Celta nem adta fel, és a 87. percben Cabral földre fejelt labdája alig ment kapu mellé. Aztán pedig jött a kegyelemdöfés a 93. percben, amikor is Bale elindult a fáradt védők között, lenyargalt az alapvonalig, középre adását meg a bent egyedül ácsorgó Ronaldo kapásból felvarrta a jobb felsőbe. Ezzel el is dőlt a meccs.

carvajalMOTM 2.

Lássuk a tanulságokat:
1. Az nem megy, hogy a csapatból csak ketten nyújtanak klasszis teljesítményt (Modric, Carvajal), egy-két ember jót (Di María, Marcelo), a többiek meg alibiznek közben.
2. Annyival vagyunk előbbre a tavalyi idényhez képest, hogy ha tavaly az ilyen meccseket a gálacsapat nem tudta megnyerni, konkrétan nem volt senki, akit a padról beküldve fel lehetett volna vele pörgetni a játékot. Most van minőségi cseresorunk is, akik kezdőként is megállják a helyüket: Illarra, Jesé, Bale/Di María.
3. Itt lenne az ideje, hogy Carlo elbeszélgessen néhány játékossal a hozzáállásukról (Benzema, Isco).
Az örök futballközhely pedig ismét igaz Ronaldo esetében: “nem csinált semmit, csak rúgott két gólt.” És pont ezért nem lehet őt lecserélni akkor se, ha történetesen pocsékul játszik, ahogy tegnap is tette. Nem jöttek be a cselei, keveset mozgott, mindent ellőtt akkor is amikor a passz adta volna magát, de amikor adódik a lehetőség, ő ott van és beveri. Benzemára ez csak annyiban igaz, hogy ő is belövi előbb-utóbb, de előtte kihagy 3-4 ziccert. Ez egy kiesőjelölt ellen belefér, de komolyabb ellenfelekkel szemben már nem. A Celta előtt le a kalappal, ilyen tudatos, fegyelmezett játékkal és ilyen játékosállománnyal nem nagyon értem, miért állnak kieső helyen. Ha kicsit pontosabbak, már az első félidőben szerezhettek volna legalább egy gólt, és onnantól kezdve nagyon nehéz helyzetbe kerültünk volna. A három pont megvan, nem szakadtunk le, de csütörtökön jön a kupában az Osasuna, és az alapján ahogy megfingattak minket decemberben, el lehet képzelni mire fogunk menni ellenük ilyen teljesítménnyel. Lehet – sőt, kell! – javítani.

Összefoglaló itt:
http://www.youtube.com/watch?v=O26-GX70shE