Félszezon-értékelő

Real-Madrid-Logo-2013Picivel több mint féltávnál vagyunk a szezonban, így elérkezett az idő arra, hogy górcső alávegyük az eddig történteket, ugyanis ebből nem volt hiány. Kezdjük azzal, hogy a csapatunknak új edzője lett a nyáron, vele együtt pedig új játékosok is érkeztek a csapathoz. Nehézkesen indult a gépezet, de ennek ellenére jelenleg ott tartunk, hogy a bajnokságban mindössze egy ponttal vagyunk lemaradva a matracon heverő katalánoktól, a kupában a döntőért játszunk, a BL-ben pedig a negyeddöntőért, szóval ránézésre rendben vagyunk. Hajtás után elemezzük az elmúlt félszezont, hat részre osztva. Csak szólok, hogy hosszú lesz úgyhogy mindenki helyezze magát kényelembe!

1. Pozitívumok (pozitív teljesítmények, kellemes meglepetések).

V.I.C.: Pepe és Modric. Kettejük teljesítményére nincsenek szavak, előbbi a védelem, utóbbi a középpálya legfontosabb embere. Az ő játékuk a legnagyobb pozitívum számomra, de mondhatnám Bale csapatemberségét, Carvajal villámgyors beilleszkedését, Xabi megbízhatóságát, Cé góljait. Na és azt, hogy minden sorozatban, ahol játszunk komoly ellenfélként és esélyesként kezelnek minket. Na és az, hogy a kicsik elleni meccseket is stabilan tudjuk hozni, Számos apróbb pozitívumot említhetnék még, de a főbb dolgok ezek.

krysal: Mivel ez egy félszezon értékelő, nem kezdhetem a védelmünkkel, hisz a szezon eddigi részében nem a januári teljesítmény dominált. Így azt kell mondjam, eddig a középpálya közepe hagyott bennem igazán pozitív nyomot. A Modric-Alonso tengely kiválóan működik, bár javarészt a horvát teljesítménye miatt. Hogy ez mire lesz elég később (mondjuk a BL egyenes kieséses szakaszában), az még rejtély, de kezdek bízni benne, hogy könyvtári értelemben vett ütköző nélkül is tud hatékony lenni ez a csapatrész.

IronRock: Nos: Ronci maradt Ronci (január kivételével). Carlo (még) nem egy kiégett, egykori klasszis edző, valamit még tud, csak sokáig tart ameddig rájön hogy merre az arra. Nem örültem igazán amikor ő lett az edző, de be kell vallanom, nem volt annyira rossz választás, mint amennyire tartottam tőle, noha szeptemberben és októberben kapott itt hideget-meleget. De sokkal jobbat más se tudott volna kihozni a mostani átalakult keretből, még José sem. És a hullámvasút úgy tűnik végre lecsengett, kezd a csapat beállni egy állandó játékra, de ehhez négy hónap kellett…

Neil_Blender: A nagy pozitívum az az, hogy a szeptemberi, októberi szenvedés után ott tudunk tartani ahol most tartunk. Pepe talán sosem volt ilyen jó, igaz, ehhez kell az is, hogy a jó teljesítménye kiugróan jónak hasson a pocsék Ramos mellett, de a brazil-portugál korábbi hentes, jelenleg szarukeretes szemüvegben, tanárbácsiként szórja a nagybetűs Teljesítményt. Ronaldo szintén nagy pozitívum, bár az utóbbi pár meccsen döcögött a játéka, de továbbra is tartja magát a námbörván játékosként a keretben. Viszont mögé zárkózott fel Modric, aki számomra a legnagyobb pozitívum. Egyszerűen imádom Luka játékát, most már a csapathierarchiában is áll olyan helyen, hogy vezényelje a középpályát, ha kell faszkorbáccsal jutalmazza a vétkes felet, ha kell tapsviharral jutalmazza a jó megoldást. Nem mellesleg olyan allround performanszot nyom le, hogy könnybe lábad a szemem a gyönyörűségtől.

Maverick: A realizmus szűkös talaján megragadva azt hiszem jóval nagyobb kihívás pozitívumokra lelni a mögöttünk álló félévvel kapcsolatban, mint sem rámutatni az elégedetlenségre okot adó jelenségekre. Első helyen én is Modric játékát említeném, valamint Alonso jobb teljesítményét a tavalyi év után. Jelenleg ők felelnek a csapat összjátékintelligenciájának tetemes hányadáért. Úgy is mondhatnám, hogy ők terelgetik az előttük rohangáló „birkanyájat”, és teszik ezt igencsak látványos módon. Megemlíteném továbbá azt, hogy jó látni Bale mennyire csapatember! 

MLM_poharam: Akadt több jó teljesítmény, de olyan, aki végig kiegyensúlyozottan is teljesített már kevesebb, szám szerint három: Pepe, Modric és természetesen Cé. Az, hogy Cé jól teljesít nem lepett meg, azonban Pepe formája már annál inkább. Mindenki emlékezhet arra, hogy José mennyire leépítette tavasszal, na onnan sikerült visszajönnie és nemcsak remek, tiszta védőmunkája miatt illeti dicséret, hanem góljai miatt is. Dicséret illeti Lukát is, ha most kellene megválasztanom a félszezon emberét, akkor az évek során először lennék bajban, hisz eddig mindig Ronci volt vitathatlanul a legjobb, a leghasznosabb játékosunk, most nem biztos. Kellemes meglepetés volt még számomra Jesé idei gólérzékeny, agilis játéka. Látszik, hogy a srác minden percet maximálisan ki akar és ki is használ, a személyében nagy valószínűséggel egy saját nevelésű, potenciális klasszis játékost köszönthetünk.

1

2. Negatívumok (nem túl jó teljesítmények, kellemetlen események, csalódások).

V.I.C.: Ramos. És az ő fölösleges sárgái, elkésett belépői, tojáshéjjal a valagukon szaladgáló tinédzserektől SEM várható helyezkedési hibái. Pepe hihetetlen teljesítménye többször ellensúlyozta az övét, de SOKKAL több kell Ramostól. Coentrao – jobb lesz neki máshol, olyan helyen, ahol stabil kezdőként számolnak vele, és nem őrli az idegeit a kispad ölelése. Varane és Khedira komoly sérülése. A támadószekció esetenkénti rácsavarodása a labdára. A legnagyobb csalódás viszont a fiatalok alacsony játékperce. Ezt valahol meg is értem, meg nem is. 

krysal: Kell-e részletezni, hogy Ramos mutatványa Varane mielőbbi felépüléséért kiállt?

IronRock: 1. A védelem teljes balfaszkodása az ősz során. Egymást múlták alul ott a srácok, és nem csak a védőnégyes, hanem a komplett csapatvédekezés a nullával volt egyenlő. Ramos járt ebben is az élen, ami egy csékától azért elég gáz. Varane vagy sérült volt, vagy többnyire formán kívül (nem meglepő), Pepe se volt a Fal, Marcelo meg sokadjáraigazolja, hogy nem balszélső védő. Arbeloa hol fent volt, hol lent, és ha ez nem lenne elég, megint folyamatos sérülések tépázták a védelmünket, + Khedira.
2. Carlo annyira hülyén állt hozzá az első két hónapban a taktikához, hogy az volt az érzésem, ha így folytatja, a december már nem találja a padon.

Neil_Blender: Ramos. Ilyet nem lehet. Persze Pepén kívül a komplett védelmünkkel el lehetne beszélgetni, de könyörgöm a bajnokságban a csk játszik a védelem szívében, ha ő botrányosan fos, akkor mit várhatunk a többiektől?! Nekem egyértelműen ő a legnagyobb csalódás, még ha mostanában legalább egy átlag szintre visszatornázta magát.

Maverick: Az első számú csalódás, hogy mennyire nem tudtam meccseket nézni ezen az őszön, és így sikerült majdnem olyan észrevétlennek maradnom mint Casemironak… Pedig mind a ketten szép reménnyel érkeztünk. 🙂
Komolyra fordítva a szót: volt szerencsém megírni az előszezon összefoglalót, és az időzónáknak hála láttam is majdnem az összes meccset. Nem gondoltam volna, de lenyűgözött a csapat: a Modric-Özil-Isco tengely olyan fazont szabott a gárdának, amilyenre már régóta vágytunk. Szinte egy meccsen belül is többször váltott felállást a társaság, a lehetőségek tárháza kiapadhatatlannak tűnt, ráadásul Ronaldo is úgy nyújtott remek teljesítményt, hogy szelleme nem telepedett rá nyomasztó mértékben a többiekre. Öröm volt nézni!
Ehhez képest hatalmas csalódás a csapat ötlettelen játéka. Özil távozott – ami számomra már önmagában egy nehezen feldolgozható trauma volt, mely túl korán ért az Higuainnal kapcsolatos megbékélésemet követően -, Isco a padra ült… Újra van gála 11-ünk, és újra van egy szinte fix taktikánk, amely nem is nagyon tud változni. Igen, lehet persze cserélni benne, de ha Carvajal beáll Arbeloa helyére, vagy Jese beugrik a középpályára, netalántán Illara lepacsizik Csabival, attól még taktikai, strukturális szempontból nem történik lényeges változás.
Úgy érzem, hogy Bale érkezésével és az egyre inkább kirajzolódó Bale-Ronci-Maris (Jese első számú beugró) támadóközéppályával csak ráerősítettünk az eddigi erényekre, és tovább gyengültünk a meglévő hiányosságokat illetően. Kétségtelenül kezd összeállni ez a formáció, de továbbra sem látom, hogy mire lehet ez elég egy komolyan védekezni tudó, klasszis csapat ellen. Nem tudtuk feltörni a matracosok védelmét sem, és Torinóban is próbálkozhattunk volna akár a mai napig is, ha előzékenyen nem indítja le az ellenfél a támadóinkat, akiknek támadások terén nagyobb területigénye van, mint egy egyszeri kormányközeli vállalkozónak földosztáskor. Modric egyedül kevés lesz ahhoz, hogy megbontson egy „buszt”, nem akkora huligán ő.
További csalódás, hogy a nyáron látott parádés egyérintők után mennyire elharapódzott az önzőzés. Egy 2 az 1 elleni szituációban annyira fel sem merül már a passzolás lehetősége, hogy külön felhördültünk a csodálattól, amikor Marcelo leadta legutóbb ziccerben… egy olyan helyzetben, amikor ennek kéne az alapnak lennie. Meg sem tudjuk már számolni, hogy hány góllal lőttünk kevesebbet létszámfölényes helyzetekből az elvárhatónál.
Tudhattuk persze már augusztusban is, hogy az előszezon egy dolog, az éles meccsek egy más lapra tartoznak… Azt viszont ne mondja senki, hogy egy felkészülés közepén lévő Inter vagy Chelsea lazább ellenfél lett volna, mint mondjuk a Kupában szembejövő kiscsapat, vagy egy kiesőjelölt a bajnokságban. Ez önmagában nem magyarázza a kreativitás ilyen mértékű visszaesését.

MLM_poharam: Ahogyan akadtak jó teljesítmények úgy akadtak rossz(abb) teljesítmények is, többek között pl. a jó Sergio őszi ámokfutása, melyet sorozatos meccset befolyásoló hibák és felesleges durvaságok. Szerencsére itt az új évben úgy néz ki, hogy összeszedte magát, de ezt még csak halkan jegyzem meg. Sajnos a sérülések sem kerültek el minket, Khedira, de még inkább Varane folyamatos térdproblémái volt kellemetlen és egyben fájó, hisz egy bombaformában lévő Raphaellel valószínű nem szedünk be boldog-boldogtalantól egy-két gombócot.

2

3. Taktikai észrevételek (a felállással, a kezdőcsapattal, a cserékkel kapcsolatos dolgok).

V.I.C.: Ancelotti 4-3-3-as felállása kezdetben elég ingatag lábakon állt, nem igazán tudtunk egyik pillanatról áttérni az évek óta alkalmazott 4-2-3-1-ből. Az új szerkezet legfőbb változása az “irányító-mentesség”, azaz nincs konkrét játékmester, viszont több elmozgással jár, mind a középpályások, mind a támadók szintjén. Az új formációban Modric lett a kulcsember a középpályán, univerzális játékával (indítások, szerelések, kiváló helyzetfelismerések) remekül fogja össze a csapatot, elöl pedig nincs konkrét center, mert a BBC folyamatosan cserélgeti meccs közben a posztokat.

krysal: Pozitívan élem meg az új, 4-3-3-as játékrendszert, azzal együtt is, hogy így Isco kissé “posztnélkülivé” vállt, és ez erősen meg is látszik a teljesítményén. Ebben a rendszerben nem, vagy csak kevésbé van rá szükség, és így kevésbé hiányolom Zsözit is, mivel kb. ugyanaz lenne a sorsa, mint a spanyolnak…

IronRock: Örömteli változás, hogy végre nem a faék egyszerűségű és bonyolultságú 4-2-3-1 volt csak a repertoár. Carlo már a nyáron kísérletezett a 4-3-3-al, azaz okos labdatartás pozíciós játékkal, ami hagyományosan nem ment nekünk korábban, mert az elmúlt években futógépekre épülő, sebességfölényt kihasználó agresszív széljátékra lett kialakítva a keret. Csak ha ez nem ment, akkor jött a szívás. Aztán a nyár végén jött a saller, Özilt eladtuk (holott korábban számolt vele Carlo), és érkezett még egy százmilkás futógép Bale személyében. Alapból borult minden, Ancelotti meg szembesülhetett azzal a 4-2-3 -1-el, amit olaszként se nem ismer, se nem tud jól alkalmazni. Az eredmények azért jöttek többnyire, csak a játék volt pocsék, és vagy Ronci húzott ki minket a szarból, vagy valaki más. A 4-3-3 stabilabb csapatjátékot, masszívabb védekezést jelent, és nem fordul elő az a helyzet, hogy lendületből vitték a védelemre a labdát, mert nem volt középpálya ami szűrjön. Ezzel szemben fel kellett áldozni a látványos, gyors támadásokat, de ha ezzel a felállással az erősebb ellenfelekkel szemben akár a BL-ben, akár a bajnokságban továbbra is eredményesek tudunk lenni, bánja a franc. Ancelotti nekiállt a 2000-es évek eleje/közepe Milan-jára formálni a csapatot, és ott nem a látványos játék volt a fő szempont, bár azért előfordult. Be kell látnunk, minden nem megy egyszerre. Nem tudunk látványos és eredményes, hatékony focit egyszerre játszani – most még nem. Reméljük idővel ez is menni fog. Ami viszont pozitív dolog: tavaly ha a gálacsapatnak nem ment, akkor kb. baszhattuk a meccset, vagy majd Ronci megoldja. Most viszont olyan minőségi játákosok ülnek a cserepadon, akik simán kezdők is szoktak lenni, mind a középpályán, mind a védelemben. És bármelyikükről elmondható: MAJDNEM OLYAN JÓL MEGÁLLJÁK A HELYÜKET, MINT A KEZDŐK! És ez az ami leginkább most bizakodóvá tesz. Hogy vannak minőségi cseréink, és rotálni is tudunk.

Neil_Blender: Itt a legfontosabb az, hogy Ancelotti nem rendeli vissza a lovakat a startvonalra, ha lövünk egy gólt. Üdítő látni, hogy a borzalmas Mou-féle meccseket elfelejthettük, hiszen a vezetés megszerzése után is támad(gat)unk, nem pedig a hálóval támasztjuk meg a seggünket. Ezenfelül talán változatosabb is a repertoár, ismét érezhetjük azt, hogy legalább egy stabil B tervvel rendelkezünk ha a gálacsapat és az A terv nem tud megvalósulni. Meglátjuk ez mire elég, én például Dima középre vezénylését is örömmel fogadtam, magam is meglepve. Bár az tény, hogy Angelitot még képezni kell erre a posztra, de egyelőre nem rossz amit látok tőle. Ami viszont sokszor feltűnt, hogy Ancelotti nem cserél túl jól, meccs előtt meg lehet mondani, ha nincs sérülés ki fog a pályára lépni, illetve úgy gondolom, hogy Benzema két hónapig indokolatlanul sokat játszott, Morata kárára.

Maverick: Részben érintettem már az előző pontban a kérdést, így csak azt egészíteném ki. Sneijder, Kaka, Özil (zárójelben Sahin) és most Isco. Mindegyik klasszis irányítóként jött, mindegyiknek hanyatlott a formája az érkezés után, és minden távozónak javult a teljesítménye az eligazolást követően. A „mérési eredmények” azt mutatják, hogy a csapatunknak nincs szüksége az ilyen típusú játékosokra, valamiért nem tudnak beilleszkedni a rendszerbe. Nem tudhatjuk, hogy mi történik az öltözőben, nem ismerjük személyesen Iscot, így nehéz állást foglalni a kérdésben. Lehet, hogy a 4 eset teljesen különböző, nem érdemes tendenciát belelátni… Kívülről nézve a dolgot viszont nehéz megérteni, hogy miért kell a 3 szélsőből valamelyiket beerőltetni egy számára relatíve idegen posztra csak azért, hogy mind a pályán lehessenek. Sokat elmond az alapesetben irányításról szóló középső támadóközéppályás posztunk kihasználtságáról, hogy az egyik leghebrencsebb spílerünk is el tudja látni a feladatot. Őszintén remélem, hogy Isco összeszedi magát, vagy megteremtődnek azok a körülmények, amelyek mellett meg tudja csillogtatni tényleges tudását. Tragédia lenne, ha őt sem tudnánk érdemei szerint foglalkoztatni. Főleg akkor látjuk majd kárát, ha jön majd egy olyan meccs, mint tavaly a Dortmund vagy a MU idegenben.

MLM_poharam: Mutatja Carlo helyzetének nehézségét, hogy az optimális taktikai formációt talán csak mostanra találta meg. Próbálkozott, kísérletezett becsülettel, de a körülmények nem feltétlen őt segítették. Bélt későn kapta meg, Xabi csak az ősz közepén állt rendelkezésére, Sami herceg meg lesérült. Mindenesetre a mostani rendszer eredményességben és stabilitásban mindenképp a legjobb, már csak az a kérdés, hogy a támadójátékunk mire lesz elég komoly csapatok ellen, olyan csapatok ellen, akiknek rendkívül szervezett a védelmük és keményen bekkelni fognak ellenünk, erre mondjuk hamar választ kapunk a matracosok ellen a kupában.

3

4. Új igazolások áttekintése (mindegyikről egy-két mondat az eddigi teljesítményéről).

V.I.C.: A nyári vételeink eddigi beválása meglehetősen eltérő. Carvajal találta meg leghamarabb a helyét, ő a rendszerhez is könnyen alkalmazkodott (bármilyen négy védős rendszerben ugyanott van a helye, szóval nem volt nehéz). Eddigi játéka nagyon meggyőző, és valahogy a posztért való versengés Arbeloát is motiválhatta, hiszen az elmúlt szezonokhoz képest jobb játékot produkál. Illarra helyzete másabb. Ő az első pár meccsen nem igazán volt képben, azután ahogy lehetőséget kepott egyre többször élni tudott vele. Jelenleg nem kezdőember, de csereként beállva megállja már a helyét. Mindenképp érdemes megtartani őt, mert a következő szezonban sokkal többet játszhat majd. Azonban ha ár-érték arányt nézünk, továbbra is fenntartásokkal kezelem őt, hiszen olcsóbban is tudtunk volna hasonló képességű játékost venni (hasonlítsuk össze pl. Casemiróval aki asszem 6 milliónkba fájt). És Casemiro sorsát talán pont ez a transzfer pecsételte meg. Modric helye egyértelmű, Xabi is jó formában van, Illarrával meg hasonló helyzetben vannak, de a spanyol jóval drágább volt, így ciki lenne padoztatni Kázmér kárára. És nem beszéltünk még Khediráról. Mindenesetre egyszer-egyszer igazán megnéztem volna egy Casemiro-Modric-Xabi hármast középen. A Castillások könnyen összegezhetőek, Jesének mindenképpen több lehetőség járna tudása alapján, őt nem szabad elherdálni. Nacho nem kezdőember, de rotációban őt is többet játszatnám, viszont a szívem megszakad, mert máshol stabil kezdőként megállná a helyét, sőt egy VB-kerettagság is kinézett volna neki akár, ha nyáron kölcsönbe megy egy nívós csapathoz (elég az Albiol-Napoli házasságot említeni, mikor volt nálunk Albiol ennyire jó, mint az olaszoknál). Morata meg későn érő típus (nem menteni akarom ezzel, de szerintem az), viszont a Real Madrid nem a türelméről híres. X millióért egy topbajnokság nem kiesőjelölt csapatához igazolva ontani fogja a gólokat (Soldado-Negredo kategória). És akkor elérkeztünk ahhoz a két emberhez, akiknek különleges a helyzete. Bale nagy pénzért érkezett, és az elég hamar kiderült, hogy tényleg klasszis a srác. A problémám az, hogy nem kapja meg nálunk a kellő figyelmet, és a helyét sem. A CR-központúság miatt nálunk elveszik a másik szélen, Bale középen lenne az igazi, elég technikás, gyors és önzetlen hozzá, ráadásul távolról is remekül lő. Nem szomorkodnék továbbá, ha ő lenne az első számú szabifelelősünk. Na és elértünk Iscóhoz. Ő valóban egyrészt a rendszer áldozata, de továbbmegyek, ő egyelőre a Real Madrid, mint topcsapat áldozata. Sokkal visszafogottabb a sztárok társaságában, mint előző állomáshelyén, ahol ő volt a középpontban. Tehetsége még így is pár jó meccsre elég volt, főleg a szezon elején, de hónapok óta keresi a helyét. És mi is keressük, mert a 4-3-3-ban talán a középső hármas valamelyik szélén tudnánk elképzelni, de védekezésben nem elég hozzá. Előre meg nem fér be, és ha a BBC-t is levesszük, nekem nagyobb a bizodalmam Jesében, és kettejük összevetésében a mi kutyánk kölkét fogom favorizálni.

krysal:

Isco: talán igazságtalan leszek vele, de ez nagyon kevés – még akkor is, ha az új játékrendszer nem épp neki kedvez. Módosítania kell a játékstílusán, ha nem akar a Realnál oly sokszor előforduló “futottak még…” kategóriába kerülni – majd gyorsan kapun kívül.

Bale: sokakkal ellentétben nem vártam Tőle (pláne friss érkezőkét, Cé mögött) azt, amit a T’hamben nyújtott, így amit eddig letett az asztalra, már elégedetté tesz. Rotálva Marissal csodákra képesek, dinamikát ad a játéknak, még ha néha még mindig kissé idegen testként mozogna a gárdában.

Carvajal: többet vártam, de a Real Madrid azért más kávéház, mint a Bundás – legyen utóbbi bármilyen erős is újabban, azért nem ugyanaz az elvárás. Pozitívum, hogy (mintha) az érkezése nagyobb erőbefektetésre késztette volna Arbeloát, akiről köztudott, hogy valamiért minden edzőnek kedvence.

Illarramendi: eddig (az árához képest) alig mutatott valamit – ugyanakkor fiatal, nem fél év után kell ráhúzni, hogy kamu a csávó.

Casemiro: Tudja valaki, hova lett?

Jesé: Ha többször le mernék cserélni Cét, még többet tudna mutatni, de az már most látszik, hogy végre van egy olyan saját nevelésünk, akinek nem idegenben kell bizonyítania, hogy helye van a Real keretében.

IronRock:

Isco: számomra a szezon csalódása. Amilyen jól kezdett, annyira leromlott a teljesítménye, és ezt csak részben lehet a játékban pocsék október számlájára írni, vagy a 4-3-3-ra való átállásra. Bőven kapott bizonyítási lehetőséget, pihenhetett is eleget, de a kupában se tudott villogni. Mindent elmond, hogy Carlo már Mariskát játszatja az ő posztján. A 4-3-3-nak ő lehet az egyik nagy vesztese, mert (akárcsak Özil) ő se tud/szeret védekezni, márpedig ahol ő játszik, ebben a felállásban azt is kell. Ami a legfájóbb, hogy első számú volt a posztján, rá épült volna a csapat támadójátéka, de a sorozatos rossz teljesítményei és az ezzel együtt járó önbizalomvesztése olyan szinten tették görcsössé, hogy már alig van hasznára a csapatnak a pályán… Nagyon sajnálom, többet váárok tőle, és kár lenne ha megint elherdálnánk egy nagy tehetséget. De neki is meg kellene értenie, hogy muszáj változtatnia a játékán. Ha képes rá, nagy spíler lehet nálunk, ha nem…akkor rövid időn belül távozik, hogy aztán a “Mata”-féle vonalat erősítve máshol váljon klasszissá…

Bale: fele-fele. Egyrészt jó azért hogy hozzánk került (a vételárat hagyjuk), látszik hogy mekkora ász lehet, Ronci 2.0, csak nem annyira önző módon: iszonyú gyors, remekül cselez és lő és passzol, és neki nem büdös a védekezés sem. Másrészt amit eddig mutatott, az egy közepesre jó: főleg januárban voltak meccsek ahol alig vett részt az összjátékban, pontatlan, és ami leginkább aggasztó: sokat sérült. Rá is az igaz mint Illarránál, egy rendes alapozás és egy normális előszezon után derülhet ki igazán, mire képes nálunk.

Carvajal: az elmúlt másfél-két hónapban egy szavam nem lehetett rá. Iszonyú jó húzás volt őt visszaigazolni. Amellett hogy hatékonyan és jól védekezik, nem egy elképesztő mentése volt az utolsó pillanatban. A támadások segítésében pedig és és föld a különbség közte és Arbeloa közt. Jól megértik egymást Mariskával vagy Bale-el, folymatosan egymás játékát segítik, nagyon kell ő nekünk! Még mindig nem az igazi, szoknia kell még kissé a légkört, de az már most látszik: az elkövetkező évtizedre megvan a jobboldali wingback-ünk, és a spanyol válogatottnak is.

Illarramendi: a vételárán lehet fanyalogni (meg is tettük nyáron egy poszt formájában), de ami tény, az tény: nem látványos, ellenben nagyon hatékony és hasznos a játéka a középpályán, Xabi méltó utódja lehet és sokat tanulhat tőle még két évig. Mivel nem csinálta végig az alapozást egy sérülés miatt és csak októberben játszhatott először, szerintem majd akkor fog igazán kiderülni mire képes, ha egy teljes alapozást és az előszezont is a csapattal tölti. De már lászik, megérte a vételárát, ha jól kezeljük.

Casemiro: nagyon keveset játszik, érdemtelenül. Amikor a pályára lépett, többnyire megmutatta, micsoda potenciál van benne, klasszis box-to-box középpályássá érhet, de ehhez több játéklehetőséget kellene kapnia. Most még hiba lenne kölcsönadni, de hosszú a szezon, kemény időszak jön a bajnokságban, a kupában, és indul a BL is lassan, kell a rotáció, örülnék ha többet játszana.

Jesé: szezon meglepetése. Én komolyan mondom, Raúl óta nem láttam egy ekkora potenciált senki saját nevelésű játékosban. Ide kell kötni, kivásárlási ár 100 millió, és folyamatosan játszatni és úgy felépíteni, mert ha ő pályán van, többnyire benne van egy gól vagy gólpassz. Frenetikus a srác!

Morata: kevés játékperc, pedig “csak” Benzema van a posztján. Nem villog úgy mint Jesé, ettől függetlenül nem szabad elengedni, ha több bizalmat kap, meghálálhatja.

Nacho: megbízható védőmunka, sallangmentes, letisztult játék. Középhátvédként ideális. Ha Pepe kiöregszik, méltó utód lehet, de addig van még mit tanulnia, azonban az már most látszik: akármikor be lehet vetni, akár éles meccseken is, megállja a helyét. Több rutin kell neki és még jobb lesz. Nem szabad őt se elengedni.

Neil_Blender:

Isco: Ő volt az, aki mikor meghallottam, hogy csatlakozik lányos tapsikolásra késztetett. Szerintem Modric tévesen lett Özil alternatívája, a kis horvátnak ott a helye ahol most játszik. Viszont Özil játéka és szerepe is nagyon fontos volt a csapatnak és Iscot több, mint kielégítő pótlásnak tartottam, de a játékrendszer változása és a saját teljesítménye fél év alatt partvonalra rakta. Várjuk őt vissza a malagai formájában, reméljük nem kell rá sokat várni, de egyelőre működik a játék nélküle. Nehéz lesz visszakerülnie.

Bale: Béla jobban indult mint vártam. Ronaldoval nem volt különösebb péniszméregetés, tulajdonképpen jól játszanak egymás mellett, sőt, az hogy Cé átengedi a balos szabadrúgásokat már komolyan jelent valamit. Sokat volt sérült, nehéz volt formába lendülnie és a saját teljesítményének maximumától nagyon messze van még. Remélem tartani tudja a sérülésmentességet és a formája a szezon hajrájára hegyeződik ki: Egy jó formában lévő Cé és egy bombaformás Bale olyan fegyver lehet a kezünkben amivel kevés csapat tud versenyezni.

Carvajal: Falat kenyérként kellett. Arbeloa teljesítményére is pozitívan hatott (!!) hogy nem 50 meccset játszik egy szezonban, ez a wannabe rotálás ez bejön kettejüknek, de nyugodtabbak vagyunk, ha Dani játszik. Gyors, kombinatív elnyomhatatlan. Tetszik.

Illarramendi: Ő egyelőre nekem sötét ló. Persze nem lóg ki lefelé, de nem is nagyon látom egyelőre, hogy mi került rajta ennyibe. Persze a felkészülés és az első hónapok nem voltak zökkenőmentesek az esetében, de a helyére ennyi pénzért egy jó Gündogant inkább nézegetnék. Ez nem feltétlenül kritika, de szerintem Illarra egy jó vízhordó, nem több. Az év végén újra visszatérünk rá, akkor talán már komplettebb képet kaphatunk arról mekkora hozadéka van neki.

Casemiro: Ennyi játékkal értékelhetetlen a féléve. Sajnálom a srácot, szerintem iszonyatosan nagy potenciál van benne, de Carlo mégsem bízik benne. Én viszont bízom Carloban, úgyhogy szerintem valami szar van a palacsintában a brazillal kapcsolatosan.

Maverick:

Isco: lenyűgözött nyáron és a szezon elején, aztán láthatólag megtört valami. A pszichológus stábnak az Aranylabda vitrinbe kerülése után nem lehet fontosabb dolga, mint hogy Iscot rendbehozza. Pokoli nehéz lehet… tulajdonképpen még egy gyerekről van szó, aki imád játszani, aki sztárként jött, és akinek most meg kell birkóznia a padozás terhével. Szurkolok neki nagyon, hogy elkerülje a sahini utat!

Bale: folyamatosan fizeti a kihagyott felkészülési időszak árát kisebb-nagyobb sérülések és formaingadozás formájában. Jó látni viszont, hogy igazi csapatember, hogy Cé egóját is következetesen ápolgatja minden nyilatkozatban, ezzel is kerülve a feszültséget. A leigazolása ellen voltam, mert szerintem jobban is el lehetett volna költeni a pénzt (ezt most is tartom), de a képességeit akkor sem vontam kétségbe.

Carvajal: jól halad a beépüléssel. Néha igazán kiemelkedő teljesítményt nyújt, emlékeim szerint már kétszer is a meccs emberének választották a kommentelők közfelkiáltással. Arbeloa is sokkal jobb lett érkeztével, szuper igazolás volt.

A hírek szerint Illara is megbicsaklott mentálisan nyáron, de azóta egyre többször és egyre jobb formában láthatjuk. Én a magam részéről elégedett vagyok vele.

Casemiro: szuper volt a nagy víz másik oldalán, aztán a franc se tudja mi történt. Tehetséges, ez nem is vitás! Lehet, hogy valami gond van vele a pályán kívül, vagy edzésen, ki tudja… Ha viszont nincs ilyen probléma, csak nem fér be – dugig van az a poszt azért –, akkor bizony illene kölcsönadni, mert ebben a korban ettől a helyzettől teljesen össze fog törni, ha még nem történt meg.

A feljövő kicsik akarata, alázata és igyekezete a pályán példaértékű lehet mindenki számára! Moratával kicsit úgy vagyok, mint Callejonnal: tetszik, ahogy hajt, de nem vagyok meggyőződve még arról, hogy neki ez a legjobb hely. Máshol sztár és alapember lehetne, nálunk még kérdés, hogy felnő-e a feladathoz. Jesé viszont fel fog, persze csak akkor, ha még több percet kap. Ez igencsak kérdéses, hiszen ha Bale sem szorul már majd cserékre, akkor bizony nehéz lesz beszorítani a szupertehetséges ifjoncot. Ebben az esetben ő menni fog és nagy karriert fut be, efelől nincs kétségem.

MLM_poharam:

Isco: Miután Götzét elvitte a Bayern nagyon reménykedtem benne, hogy Iscót sikerül megszerezni, ugyanis ekkora tehetség nem terem minden bokorban. Szerencsénkre sikerült őt leigazolni és Carlo a szezon elején maximális bizalommal volt iránta, melyet a kis spanyol gólokkal, gólpasszokkal és folyamatos jó játékkal maradéktalanul meg is hálált. Aztán októberben jött egy kisebbfajta formahanyatlás, talán fizikailag és mentálisan is elfáradt egy picit, amiután már nem is tudott újra formába lendülni, hisz felépült Xabi és Carlo formációt váltott, a 3 belső középpályás Khedira, Alonso és Modric lett. Innentől kezdve igazából csak elvétve kapott lehetőséget, aminek köszönhetően fokozatosan épült le az önbizalma olyannyira, hogy legutóbb már egy értélkelhető megmozdulása sem akadt. Jelenleg itt állunk. Ahelyett, hogy köré épült volna a csapat támadójátéka konkrétan a padra szorult. Szerintem bűn nem kihasználni egy ilyen játékos képességeit és ha egyesek megérdemlik a végtelen türelmet, akkor ő is érdemelne még egy esélyt, persze azokat is meg lehet érteni, akik szerint kár lenne megbontani a most jól működő gépezetet. Nehéz ügy, de bízzunk abban, hogy mindkét fél számára kedvező lesz a kimenetel. Egy biztos, elkótyavetyélni TILOS!

Bale: Az előzetes várakozásokhoz és a körülményekhez képest nem vallott szégyent, egy rendesen végigtolt alapozással simán tudta volna állandósítani azt a teljesítményt, amit egy-egy jó periódusában mutatott. Nyilván a kihagyott előszezon miatt tavasszal igazi áttörést nem várhatunk tőle, de a jövőben biztos vagyok benne, hogy nagy segítségére lesz a csapatnak, alkalmas lesz Cé utódjának, melyben csak a sérülékenysége akadályozhatja meg.

Carvajal: Szinte csak jót lehet róla mondani, azt kaptuk tőle, amit a bundásban mutatott teljesítménye alapján várhattunk tőle. Védekezésben kiváló és vele végre nem egy oldalas a csapat támadásban. Úgy hiszem, hogy nyugodtan kijelenthetjük: hosszú évekre biztosított a jobbhátvéd poszt.

Illarramendi: Illarrát nem tudom anélkül értékelni, hogy ne vegyem figyelembe az árát, ugyanis közel 40 millióért egy klub már kész, világklasszis játékost szokott venni vagy valami embertelen nagy tehetséget, amelyből 5 évente egy születik. Amikor szerephez jutott, akkor hozott egy átlagos szintet, de extrát csak a legutóbbi meccsen nyújtott, az alapján mondhatjuk, hogy sok van benne, idővel képes lehet átvenni Xabi szerepét, de én még mindig azt mondom, hogy ennyi pénzből hozhattunk volna mást, pl. Gündogant, aki már BL döntőben bizonyított vagy Vidalt még egy 10 millióval megtoldva.

Casemiro: Az előszezonban nagyszerűen játszott és még a szezon elején is úgy nézett ki, hogy időnként azért lehetőséget kaphat Ancelottitól, aztán egyszer csak köddé vált, pedig Sami sérülése miatt akár az út is megnyílhatott volna előtte. Mindenesetre az tisztán látszik, hogy van fantázia a srácban és baromi tehetséges, de ilyen korban nem a padon kéne ülnie, hanem a pályán futkorászni. A vezetőség helyében én azonnal kölcsönadnám, sőt, jobban belegondolva le se igazoltam volna Illarrát, bőven elég lett volna Kázmér Xabi, Sami és Luka mellett.

4

5. A félszezon legemlékezetesebb momentuma (egy emlékezetes történés, gól, gólpassz, játékhelyzet, stb.).

V.I.C.: Szándékosan nem jelöltem azt a gólt a hónap legjobbjának – mert az kevés ahhoz. Az a Cé fejes a dánok ellen a félszezon legjobbja volt, Benya (szép) -> Dima (szééééééééép) -> Cé (bumm). Bár több ilyet látnánk, bár az elmúlt években nálam megingathatatlan csúcstartó az Ajax elleni kontragólunk. Egy május végén esett döntő fontosságú gólra nagyon szívesen lecserélem.

krysal: Kövezzetek meg, de az, hogy Cé megkapta a Messilabdát. Ezzel lekerült róla egy olyan teher (az örök második terhére gondolok), aminek hála talán felszabadultabb lesz a játéka.

IronRock: Amikor novemberben emberhátrányban is fossá vertük itthon a Galatát. Hiába vezettek, hiába kerültünk emberhátrányba, az a “Mentally Strong” állapot ami akkor sugárzott a csapatról, pedig nem is a gálacsapat kezdett, az lenyűgözött. Én (akkor és ott), valahogy azt éreztem a meccs közben, lehetne akkor a Bayern is az ellenfelünk, őket is megvernénk.

Neil_Blender: Sok ilyen volt, bár nem mindig pozitív. Az Osasuna elleni szenvedés, a matracosoktól ránk mért zakó elég emlékezetesre sikerült. Ahogy Modric testcselei is beleégtek a retinámba. Cé bombagólja a Betis ellen, a tisztelgés Blatternek. A Galata rommá verése vagy épp Jesé döntő gólja a Vale ellen.

Maverick: Az egyik Modric gólpassza és Jese gólja volt a Valencia ellen. A másik pedig az Elche elleni borzalmas teljesítmény, amelyet megkoronázott az a büntető. Saját sportkarrierem miatt mindig megérintenek az olyan esték, amilyen az volt az Elche számára. Az önkívületben való hajtás, az egy emberként tomboló közönség, a hihetetlen egyenlítés… Tudom, furcsa lehet ezt felemlegetni ebben a rovatban, de a szívem szakadt meg értük.

MLM_poharam: Az el clasico második félideje, amikor is megmutatta a csapat, hogy van tartása és nem engedte magát leégetni.

5

6. Mit várunk a szezon második felétől (minden sorozatban, illetve a mutatott játékban, vagy egyes játékosoktól)?

V.I.C.: Hozzuk össze valahogy a 11-12-es szezon támadóerejét, a ’14 eleji védekezéssel, és megállíthatatlanok leszünk. A sorozatokat tekintve meg lépjünk túl a saját árnyékunkon, mert ebben a keretben megvan a kellő potenciál már most. Bajnoki cím, Spanyol-kupa, Tizedik. A Real Madrid sosem törhet a második helyre, semmilyen sorozatban. Kifuthat akár a tripla is a szezonból, és bármi lesz a vége, elégedetten emlékszem vissza a dolgokra, ha látom, hogy mindent elkövettünk a trófeák begyűjtéséért.

krysal: Azt, hogy a védelem feljavulása nem csak pünkösdi királyságot mutat, hanem hosszú távra stabilizálódik. Ezen felül döntő faktor még mindig a szememben a középpálya, de amit eddig Modric művel, azzal ejakulációra késztet még egy hím heterót is. Ha ez így marad, határ a csillagos ég!

IronRock: A szezon elején én (most sokan meg fognak kövezni) minimálisan kiegyeztem volna a tavalyi szezon végeredményével: BL-elődöntő, bajnoki ezüst, Kupa döntő. Mondom mindezt azért mert új edző jött, meghatározó játékosok távoztak, és sok volt az érkező, főleg a középpályára. És a csapatot most is sújtják rendesen a sérülések, ha nem is úgy mint tavaly. Én bízom benne hogy valamilyen trófeát nyerünk (Kupa a legsanszosabb), de emellett a Barca és Atléti mellett a bajnoki cím felérne egy bravúrral, a BL meg most még nem elérhető. Idén még nem…

Neil_Blender: Nem tudom miért, de én úgy érzem, hogy meglesz a bajnoki cím. CR aranylasztija, Carlo újdonságai, az összerakott védelem és a mentális erősség mind pozitív mentális bombák. A Barca szerintem árnyéka önmagának, Messi manapság sokat sérült, nincs elnök, Neymar körül balhé van, Xavi kiöregszik, Martinot nem látom egy bombaigazolásnak, stb. A matracosok pedig tradícionálisan balfaszok, miért pont idén változna ez meg (még akkor is ha Choló iszonyatosan nagy és jó munkát végez, de ez a génjeikben van)? Szóval szerintem a bajnoki cím meglesz.
BL-hez viszont sokkal több kell majd. A Bayern egyelőre szerintem vastagon Európa fölött van, őket bárkinek nagyon nehéz lesz megverni. Valahogy nem érzem azt, hogy nekünk menne idén a tizedik, de cáfoljanak rám a fiúk, amúgy is pocsék tipper vagyok. CdR nem annyira prioritás, ha nem tudtunk volna közelebb iszkolni a bajnokságban, akkor azt mondanám, hogy nyerjük meg, de így a bajnokság + BL alapvető előnyt kell hogy élvezzen.

Maverick: Én nagyon szeretnék szebb, kreatívabb játékot látni Iscoval középen, de a realitás azt mutatja, hogy ez nem fog bekövetkezni. A 3 trófeából egyet reményeim szerint meg fogunk nyerni (most a bajnokságra fogadnék), de a BL-re az említett hiányosságok miatt kicsi esélyt látok. Az Aranylabda után remélek egy nyugodtabb, megfontoltabb Ronaldot ismét, és nem túl nagy merészség Modric végleges megdicsőülését előrejelezni sem.  

MLM_poharam: Mutatott játékban némi javulást. eredményességben pedig minimum egy trófeát, de ha az csak a kupa lesz, akkor nem leszek elégedett. A játékosok közül egyedül csak Roncit emelem ki. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy mennyit tett a klubért már az ittléte alatt, a második évében hozta nekünk a kupát, utána a bajnokságot, tavaly pedig egyedül vitte el a csapatát a BL elődöntőbe és a Király-kupa döntőjébe, mindezek ellenére tőle várok még többet, főleg a BL-ben. A csapat köré lett felépítve, mindenegyes eleme úgy lett összerakva, hogy az ő játékából a lehető legtöbb legyen kihozva, így azt hiszem elvárhatjuk, hogy a fontos helyzetekben a csapat vezérévé váljon (pl. ne hagyjon ki sorsdöntő tizenegyest egy Bayern ellen vagy ne játsszon rosszul egy Dortmund ellen). Ráadásul a Messilabdát is megkapta úgyhogy tényleg itt az idő, hogy ne csak saját maga érjen a csúcsra, hanem vele együtt a csapat is, hisz szép az évek alatt összehozott 228/232-es mutató, de még szebb lenne, ha társulna mellé a Tizedik.

6

Remélem senkit és semmit nem hagytam ki, innentől viszont nálatok pattog a labda, Ti hogyan értékelitek ezt a félszezont? Vasárnapig van idő a végére érni és kifejteni a saját véleményeteket, hajrá! 🙂