Januári értékelő – A Tökéletes Játszma!

rm_w_lSzépen kezdtük az Újévet, nem panaszkodhattunk a csapatra – vagy legalábbis nem nagyon. Lehoztunk egy clean sheet-et, San Iker tovább nyújtja gólt-nem-kapási rekordját, és 100%-os mérleggel zárva a két éllovas most már a tarkóján érezheti forró (nem úgy!) lehelletünket. Itt tehát az ideje hogy ismét értékeljük kedvenceink teljesítményét. Hajtás után megmondunk és Ti meg majd szavazhattok.

A novemberi szárnyalás és a januári clean sheet között alapvetően annyi a különbség, hogy míg novemberben játékban is brillírozott a csapat, és a Juve elleni ikszet leszámítva emberül elvertünk mindenkit, aki szembejött, de egy-egy kapott gól azért befigyelt. Ezzel szemben januárban olasz mesterünk munkája már kezdett meglátszani a csapaton, elsősorban a stabilitáson és az összehangolt védekezésen. Ezzel szemben viszont a támadójáték már korántsem volt annyira csillogó, háromszor csak 1:0-ra tudtuk legyőzni az aktuális ellenfelet, pedig nem jöttek szembe világverő nagycsapatok, csak harcos és masszív kisebb ellenfelek. De hát a védelmünk korábbi töketlenkedései miatt illik nagyon is értékelnünk a 8 tétmeccsen elért 18:0-s gólkülönbséget.

Vágjunk is bele, az idei első Babérkoszorú és Arany Lófütyi jelöltek, a blog szerzőinek felvezetésével.

Január hónap legjobbja:

krysal: Elkövetem a hibát, és – annak ellenére, hogy őt nem szabad dicsérni, mert olyankor tuti valami ordenáré f@szságot művel…- Pepét jelölöm. Élmény nézni újabban az ürgét, ha kell, egy visszahúzós csellel küldi el a vérbe a támadót, ha kell, Ramos Bayern elleni tizis labdája után küld mindent, csak hogy ne legyen olyan egyedül.

Maverick: A kommentek között előkerült már Pepe lapok, szabálytalanságok és kapott gólok nélküli sorozata. Mi is hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy csak arra emlékszünk, aki a végén bepasszolta a labdát a hálóba, így ezt megkerülendő Pepét választanám. Bámulatos átalakuláson esett át az elmúlt években, és nem csak a haja miatt. Úgy néz ki, ő a mi Sámsonunk… csak le ne borotválja megint a Predátor buksit.

pepe_win
MLM_poharam:
Ebben a hónapban sokan nyújtottak jó teljesítményt, szinte mindenkit fel lehetne sorolni, de aki szerintem mégis kiemelkedett az Jesé (2/2), Modric (0/4) és Benzema (5/0). Bármelyikük megérdemelné, én Jesét választom, ugyanis ő jut a legkevesebb lehetőséghez és mégis hihetetlenül hasznára van a csapatnak a góljaival és gólpasszaival. Ronci hiába volt a “gyengébb” formájával is a csapat legeredményesebbje (5/2), nála más a mérce. Mostanában sok helyzetet elrontott, de ezt tudjuk be az aranybogyónak.

jese-rodriguez
Neil Blender:
Modric. Játszhatott volna bárki bármit, nekem most annyira tele van a szívem Lukával, hogy komolyan mondom már magamtól is megijedek. De igazából úgy gondolom, hogy nem nagyon kell magyarázni a döntést, talán Pepe játszott még olyan szinten, hogy ideférhessen, de nem, nem fér.

V.I.C.: Egy kapott gól nélküli hónapban illik egy védekezésért felelős személyt választani, és ez nem lehet más, mint a 2.0-ás Pepe. Rengeteg labdaszerzés, blokkolás, pontos indítás fűzödik a nevéhez, talán karrierje legstabilabb hetein van túl a brazilból lett portugál. Kevés sárgalap, a pirosat már csak hírből ismeri, ez az a teljesítmény, amire az idény fontosabb meccsein is nagy szükség lesz.

Luka-Modric-poster
IronRock:
Erősen ingadoztam Jesé, Modric és Pepe között, és végül Modricra szavazok. Nem csak januárban, hanem már korábban is elképesztő formát futott, a csapat motorja: védekezik, utolsó emberként ment, labdát szerez, zakatol, szórja a forintos labdákat, kiválóan mozgatja a csapatot. Iszonyúan kell ő nekünk, és gyakran Xabi helyett is neki kell védekeznie, mert Szőrünk alaposan belassult.

Január hónap lerosszabbja:

krysal: Isco – de csak mert sokkal, de sokkal többet várok tőle annál, hogy csereként néha flegmázik egy kicsit.

Maverick: Nem nagyon tudnék senkit sem negatív irányban kiemelni, a rossz jelzőt semmiképpen nem használnám. Di Maria szegény bekényszerült egy számára idegen szerepbe, ami szerintem érződik a játékán, Isco pedig megbicsaklott lelkileg, de mást nehéz itt megemlíteni. Számomra talán maga Carlo lóg ki lefelé ebben a hónapban, mégpedig azért, mert nem látom, hogy lennének B és C tervei, és nem látom, hogy miként oldjuk majd meg a komoly csapatok elleni meccseket. Úgy érzem, hogy őt is elaltatják a Granada és Betis elleni nullázások, pedig az első gól megszerzéséig soha nem könnyű a helyzetünk, és az a bizonyos találat bizony nagyon ritkán érkezik egy koncepció részeként.

MLM_poharam: Végre egy olyan hónap amikor kvázi nincs ilyen. Esetleg ha mégis választani kéne, akkor Iscót mondanám, bár ez nem túl fair vele szemben, hisz nem sok játékperc termett neki, ráadásul tudjuk milyen nehéz helyzetben van az új taktikai formáció miatt.

Neil Blender: Hát ez most nehéz hála a magasságosnak. Ha nagyon kell választanom egy nevet, akkor legyen Matolcsy, ő minden negatív dologban odaérhet az élre. Realra fordítva ha tényleg böknöm kell, akkor legyen Isco, mert még csak momentumai sem voltak. Oké nem sokat játszott, de ha tízszer ennyit nyom akkor sem éreztem rajta, hogy na majd jön egy zseniális megmozdulás, vagy passz, vagy gól…


iscoIdeje vol
na ha újra a régi lennél, Isco

V.I.C.: Bár Isco sem győzött meg, én mégis olyannak adnám a díjat, aki a saját pozíciójában vallott kudarcot. Coentrao két alkalommal kapott lehetőséget januárban, az Osasuna ellen egy ostoba mozdulattal kiállíttatta magát, az Espanyol ellen pedig a védelem leggyengébbje volt lecseréléséig.

coentraoBizony, Konci, ez te voltál…

IronRock: Hál’istennek nem volt olyan, aki igazán alulmúlta volna magát januárban. Ha mégis kellene valakit mondani, talán Xabi, aki a hosszabbítása óta nem nyújtja azt a játékot, amiért decemberben és novemberben kórusban követeltük hogy maradjon. De mégis inkább Isco-ra tenném én is a voksomat, mert ha éppen kezdőként játszott is a saját posztján, elképesztően gyenge volt, csak hátráltatta a csapatot. Nagyon partvonalra szorult, kár lenne őt elherdálni, de sokkal több kell ettől tőle.


Január legszebb gólja:

krysal: CR Granada elleni találatára voksolok.

Maverick: El voltunk kényeztetve alaposan. A káprázatos távoli bombák helyett én megint a csapatteljesítményt díjazom: Benzema találata a legszebb számomra a Granada ellen. Lám mik történnek akkor, ha Maris nem kezd el szólózni, vagy Cé visszateszi a kényszerítőt. 🙂 A dobogó második fokán pedig Xabi Alonso parádés labdája áll, amit Jesé gyönyörűen lőtt el a kapus mellett. Jesé trükkös gólokat szerez, mert úgy tűnik – bár eddig nem nagy a minta, amiből következtetéseket lehet levonni -, hogy olyan helyre lövi a labdát, amire igazán nem számítanak (lásd a Valencia ellen, amikor mindenki beadást várt).

MLM_poharam: Akadtak nagy gólok bőséggel, elég csak gondolni a Betis elleni mészárlásunkra, azonban én mégis inkább Ronci Granada elleni találatát választom. Gyönyörűen húzogatta kis helyen a lasztit és tette el végül a hosszúba.

Ronaldo Granada elleni gólja.

Neil Blender: Benzema Betis elleni gólja, de persze Modric zseniális, két embert elfektető visszahúzása után. Csudálatos vót. De nehéz volt a választás, mert Dima fűsúroló kapásbombája is nagyon szép volt, ahogy Ronaldo levegő-föld rakétája is.

Benzema Betis elleni gólja.

V.I.C.: Az ügyeletes kolléga keze már riadtan csapott volna a légvédelmi szirénát megszólaltató kapcsolóra, mikor kiderült, hogy csak Cé garázdálkodott a Betis ellenében. Andersen még a mesében sem látott ilyet.

IronRock: Ronci rakétája a Betis ellen. Nem tehetek róla, mindig odavoltam az irtózatos távoli bombagólokért, különösen ha a felsőt sarokból irtottak ki három pókgenerációt. Roncitól ráadásul rég nem láttunk ilyet, ha szabiból be is talált néha így az egy dolog, de ekkora dugót labdavezetésből ritkán szokott lőni. Ezüstérmes Mariska 30 méteres kapásbombája, de csak azért, mert nem a felsőbe ment. 🙂

Ronaldo Betis elleni föld-levegő rakétája.

Di María Betis-nek lőtt 30 méteres lapos bombája.

Január legjobb meccse:
Ennél a kategóriánál most elhagyjuk a szavazó boxot, mert annyira egyértelmű volt a választás mindannyiunk részéről (és a többi meccsen nyújtott támadó teljesítményünk meg se közelítette a Betis ellenit), hogy a véleményünket írjuk csak le a meccs összefoglalójával. Kommentben természetesen várjuk még a javaslatokat.

krysal: Talán nem kérdés, hogy a Betis meccset élveztem a legjobban – egyrészt mert végre a kedvemre tettek a fiúk, és a meghirdetett mészárlást be is váltották, másrészt épp pusztulatos dögrováson voltam ekkor, és kissé segített a gyógyulásban…

Maverick: Ugyan nem láttam, de az összefoglaló alapján is egyértelmű, hogy a Betis kitömése kívánkozik ide.

MLM_poharam: A Betis elleni gólparádé, amely során úgy végeztük ki az ellenfelet, hogy igazán meg sem erőltettük magunkat, gyakorlatilag minden bejött azon a meccsen.

Neil Blender: Betis. Ott minden rendben volt. Jó védelem, acélos középpálya, megszórva az ellenfél, bombagólok. Big like.

V.I.C.: A Betis elleni meccs, természetesen. Szép végeredmény, emlékezetes gólok, remek egyéni teljesítmények. Azért remélem a Betis összekapja magát és megmenekül a kieséstől, bár egyre kevesebb erre az esély.

IronRock: A Betis lemészárlása, mert ez volt az egyetlen olyan meccs, ami leginkább emlékeztetett a novemberi gálázásokra. És az se véletlen, hogy a legszebb góljelöltek közül kettő is azon a meccsen született…parádés volt.

A Betis elleni gála. Van kérdés, hogy volt-e januárban jobb?

Január hónap meglepetése:

krysal: Na, mi más, mint a védelem? Ancelotti olasz, szóval ha valamihez ért, az a hátsó alakzat összerakása, de a Real Madridnál talán nem csoda, ha nem vártam volna ilyen sorozatot. Genetikailag kódolva vagyunk a hatékony védekezés ellen (ugye abból a legjobb a támadás, avagy többet kell rúgni…), erre most rám cáfolnak a fiúk – és még azt is elbírta a hátsó alakzat, hogy (khm…) Ramost továbbra is messze érzem a csúcsformától.

Maverick: A Real Madrid védelme nem kapott gólt egy hónapon keresztül! Azt hiszem le kell ellenőriznünk, hogy forog-e még a Föld.

MLM_poharam: A védelem – pontosabban – a csapat védekezésének ilyen fokú megszilárdulása.

Neil Blender: Kellemetlen meglepetés (?) volt az Espanyol elleni kupagyengeség ismét. Pozitív meglepetésként Dima jó szereplése az új szerepkörben, illetve Benzema meglepő eredményessége. Csak így tovább.

V.I.C.: Azt nem gondoltam volna, hogy lesz egy teljes hónapunk, amikor nem kapunk gólt, ennél nagyobb meglepetés nehezen érhetett volna.

IronRock: Említhetném én is a védelmet, a 100%-os mérleget, én mégis egy játékost emelnék ki: Jesé, Jesé és Jesé! Elképesztő a srác, amit januárban művelt, az parádés volt: 2 gól (+1 a PSG-nek), két gólpassz, és valahányszor a pályára lépett, hasznosan és veszélyesen játszott. Maximálisan élt a kapott játékpercekkel, már most látszik, mekkora potenciál van benne. Ide kell kötni hosszú-hosszú évekre, fizuját megduplázni, kivásárlási ár 100 milka. Amúgy nem irigylem az ellenfeleinket, Bale ugyan sérült, Ronci nincs top formában, Mariska nem a szélen játszik, de mielőtt nagyon örülnének hogy a veszélyes szélsőink elfogytak, jön Jesé, ver nekik egy gólt, kioszt egy gólpasszt és Carlo garfield-i vigyorral integet: Van mááásik! 🙂

jese-rodriguez-goal-in-real-madrid-2014“Gömbsegg” (by madrildi) szárnyal! 🙂

Tehát jól kezdtük az újévet, és bevallhatjuk nyugodtan: a decemberi langyos produkció után erre nem számítottunk. Sok mindent ki lehetne még emelni, p.l Benzema még mindig nem villog, de azért szorgosan lőtte a gólokat, Illarra rendre jól szállt be a meccsekbe, Carvajal és Marcelo megbízható, jó teljesítményt hozott mind támadásban és védekezésben, Arbeloa se játszott rosszul. Elmondható a keretről, hogy a sérülteket (és szegény Kázmért) kivéve mindenki megkapta a maga lehetőségét és – egy-két játékos kivételével – mindannyian jól is éltek vele. Most már csak az kellene, hogy Carlo megtanulja jól használni a keretet és okosan belenyúlni a meccsekbe, mert ez még mindig nem megy neki. Egyelőre max. ennyi okunk lehet a panaszra, fél (vagy inkább háromnegyed) lábbal ott vagyunk a Kupadöntőben, 3 pont már csak a matracosok előnye a bajnokságban, a Barcával azonos pontszámmal állunk, csak az egymás elleni eredmény miatt előznek meg minket. De mostantól viszont nem fér bele hiba: folytatódik a BL, a bajnokságban is élesedik a helyzet, fenn kell tartanunk ezt a jó sorozatot. Bízzunk a srácokban, menni fog!
És most Ti jöttök, szavazzatok!