Három pont

real-elche1Tegnap nem történt semmi különös – már ami minket illet – csak egyszerűen bedaráltuk a soros ellenfelünk és begyűjtöttük a három pontot, amivel el is húztunk katalánéktól köszönhetően annak is, hogy a Sociedad  hozta a saját kötelező meccsét (San Sebastianban legutóbb 5 éve nyertek Messiék). Lehet örülni, de pezsgőt azért még ne bontsunk, hiszen ez az előny könnyen köddé válhat a következő fordulóban. Azonban most foglalkozzunk a tegnap látottakkal és foglaljunk össze. Görgess lejjebb!

Gyakorlatilag biztosan lehetett tudni a teljes kezdőcsapatot mégis szolgált Carlo egy meglepetéssel a spártai személyében. Érthetetlen, hogy miért kezdett ő a bal szélen mikor szerencsétlen Coentrao ott ült a padon, erre egy elfogadható magyarázat lehet: a portugál szöszi kisebb sérüléssel bajlódik, ami utólag megerősítést is nyert. Ebben az esetben viszont inkább Nachónak kellett volna lehetőséget adni, ugyanis sok percet még nem töltött ebben a szezonban a pályán. No mindegy, ettől eltekintve az volt a kezdő, amit vártunk: López – Carvajal, Pepe, Varane, Arbeloa – Illa, Xabi, Di Maria – Bale, Benzema, Jesé.

A meccs előtt a kosarasok Reyes vezetésével bemutatták a nemrég megnyert kupát és elvárják, ahogy mi is, hogy április közepén a Mestallában a fiúk is elhódítsák azt.

elche_csapatRamos nagypapája előtt tisztelegtek..

Az első félidőt nagy intenzitással kezdték a srácok főleg Benzema és Di Maria, az első támadás is az ő nevükhöz fűződik, Mariska készítette le lövésre a labdát Karimnak, aki azt szépen kapura küldte, de Herrera védte, majd következett egy szöglet ugyancsak Mariskától, aminél már nem a kapus védett, hanem a kapufa. Nem sokkal később Benzema indította sarokkal Bélát, de az utolsó pillanatban tisztáztak előle az ellenfél védői, így tovább váratott magára a gól, mely Mária szólójából még nem, de egy szögletet követően már bekövetkezett, a gólszerző Illarra, akinek ez volt élete első gólja a spanyol első osztályban, még épp időben. A félidő hátralévő része szinte esemény nélkül telt, mi nem szakadtunk meg az előny további növeléséért, az ellenfél meg minden erejével a védekezésre koncentrált.

elche_illa1Gratula, Illa!

A második félidőben a játék úgy folytatódott, ahogy az első játékrészben abbamaradt, vagyis alapvetően mi irányítottunk, de az újabb gólért nem mozgósítottuk magunkat annyira, pedig egy gólra még mindenképpen szükségünk volt, mert bármennyire is kontroll alatt tartottuk a meccset egy gól bármikor befigyelhet. Be is figyelt, csak éppen nem a mi kapunkba, hanem Herrera kapujába. Bale valószínű megunta/megelégelte, hogy a találkozón még nem volt értékelhető megmozdulása – a gól előtt pont az futott át az agyamon, hogy vajon a welszit a nevén kívül még mi tartja fent a pályán, hát a válasz szó szerint berobbant az arcomba, mondom akkor oké, így már értem.

v = 100,5 km/h…van kérdés?

A kétgólos előny tudatában Carlo már nyugodtan mert cserélni, azaz jött Isco a kicsi Jesé helyére, aki ezúttal nem tudott maradandót alkotni, de ettől függetlenül azért imádjuk még mindig. Nos, Iscóval aztán egyből élet költözött a támadójátékunkba – persze ebbe az is belejátszik, hogy az Elche játékosai elfáradtak már – és szép kis támadásokat tudtunk vezetni. Az egyik ilyen volt az amikor Illarrától kapott egészen pazar labdát Isco betette középre, ahol viszont Carvajal sajnos Arbeloát idézte azzal, hogy képtelen volt beletenni a lábát. Sokat azonban nem kellett várni a következő veszélyes akcióra, ugyanis ki más mint Isco egy szöglet után a saját térfelünkön összeszedett labdát továbbította Di Mariának, aki Benzemához passzolt, a fhanszia pedig a támadást indító Iscót találta meg egy gyönyörű passzal, a végeredmény gól, de egy sörike jár a kapusnak is, amiért nyitva hagyta a rövidet. A meccs maradék részében a közben beállt Moratával próbáltak a többiek (Varana, Isco, Mariska) gólt lövetni, sajnos sikertelenül, pedig egy gólocska, ahogy Isco lelkének úgy az ő lelkének is jót tett volna.

Az eredménnyel maradéktalanul elégedettek lehetünk, a mutatott játékkal nem teljesen, mert normális felépített akciónk a cserékig nem voltak, ennek egyik oka nyilván Modric hiánya, de most kell a legjobban játszani, jelenleg az a legfontosabb, hogy szorgosan gyűjtögessük a pontokat. Egy-két észrevételem még lenne, ezeket alább ki is fejtem.

Xabi – Illarra

Illarramendit akárhányszor lehetőséghez jut igyekszem mindig külön figyelni, hisz elvileg ő lesz a jövő Madridjának (a középpályán) az egyik fontos eleme. Az ára miatt sokan sokat várnak tőle, de eddig nem igazán mutatta meg, hogy miért hozta tető alá a vezetőség a leigazolását. Ennek több oka is van, egyrészt Carlo még nem találta meg azt a helyet, ami neki a legmegfelelőbb, másrészt ne felejtsük el, hogy egy fiatal játékosról van szó, aki egyik napról a másikra került hozzánk, egy olyan klubhoz, amelynél sok játékos a hatalmas teher miatt megroppan.
Illarráról tudjuk, hogy a védőmunkája nagyon erős, ebben már most jobb, mint Alonso, viszont a támadások segítésében nem igazán jeleskedett még, ami nem azt jelenti, hogy ne tudna, mert a tegnapi meccsen volt nem egy olyan passza (kettő Iscónak, egy Bélnek), amit Xabitól szokhattunk meg és amit hiányoltunk eddig tőle, pedig a mostani teljesítménye is mutatja, hogy képes rá, csak valamiért eddig ritkán mutatta meg.

elche_illa11-ből 9 sikeres..

Ennek egyik oka az, hogy ehhez egészséges önbizalom kell, amit minél több játékperccel lehet elérni, a másik ok, hogy nem tudhatjuk, hogy konkrétan mit kér tőle Ancelotti, milyen utasításokkal látja el egy meccs során, lehet azt mondja neki, hogy “figyi Illa, sokat ne vállalj előrefele“. Amit ebből ki akarok hozni az az, hogy Illarramendit szerintem egyre többet kéne játszatni Xabi kárára, lassan Carlónak – és mindenki másnak is – be kell látnia, hogy Alonsonak már nem lehet kulcsszerepet szánni ebben a csapatban. Oké a rutinjával, a jelenlétével még sokat hozzá tud tenni a csapat játékához, de egyre kevesebbet és nem illarra_xabi2biztos, hogy amennyit elvisz, annyit ad is, ugyanis a védőmunkája annak ellenére, hogy statisztikailag nem lehet belekötni (2.6 tackles és 1.9 interceptions per match) mégis nyugtalanít, mivel az pl. nincs benne a statisztikában, hogy a lassúsága miatt hány sárgát úszott meg. Modricnál egyáltalán nem félek, ha valami állat ráakaszodik, mert a kis Luka simán lerázza őt, lecselezi, vagy már alapba úgy veszi át a lasztit, hogy tudja kinek adja, míg Alonso esetében a végeredmény általában a labdavesztés, vagy ha van elég tekintélye az adott bírónál, akkor lefújja szabálytalanságnak. Na, nem akarom ezt tovább ragozni, gondolom értitek miről beszélek. Tehát a lényeg, hogy lassan Xabinak a háttérbe kell húzódnia pláne annak fényében, hogy a padon ott van az utódja.

Isco

1779834_10150532442819953_1440486941_nA kis spanyol zseniről is ejtenék pár szót, ha nem gond. Mindig is azt mondtam, hogy egy ilyen kaliberű tehetséget nem kihasználni egyszerűen bűn. Ha egy játékrendszerben a neki megfelelő pozícióban játszik úgy, hogy közben megkapja az edzőtől a maximális bizalmat, akkor kb. megállíthatatlan. A probléma ugye jelenleg az, hogy a neki megfelelő poszton más játékos van, név szerint Di Maria, akit talán hiba lenne kivenni, mert miatta is működik ilyen jól most a csapat játéka, de alternatívát nyújthatna a spanyol, vagyis nem azt mondom, hogy Isco azonnal kezdjen Mariska helyett, hanem azt, hogy merje Ancelotti becserélni az ő helyére, vagy ha nem meri, akkor tessék betenni Ronaldo helyére alkalomadtán. Különben is itt az idő, hogy Ronci istenből újra halandóvá váljon, ami azt jelenti, hogy őt is le lehet cserélni. Egyrészt ilyen korban neki is jól jönne az, ha nem tolna végig 60 meccset egy szezonban, másrészt a minőségi cseréink (Isco, Jesé) is ki tudnának teljesedni. Az elmúlt években jó, hogy nem cseréltük le őt, mert kb. Granerokat – nem megbántva őt – tudtunk volna behozni a helyére, most azonban más a helyzet.

Benzema – Morata

Megígérem, hogy ez az utolsó téma, amire kitérek. 🙂 De muszáj a mi Karimunkról is beszélni, ugyanis úgy néz ki, hogy Újévkor történt nála egy szoftvermódosítás. Kifejezetten rossz meccse talán 1 vagy 2 volt még a hónap elején, azokon kívül viszont rendre jó teljesítménnyel rukkol elő és nemcsak mezőnyben, hanem a gólok terén is. Ha így folytatja a szezon hátralévő részében és legalább egy sorozatban nagyot alkot (értem ezalatt pl. azt, hogy eldönti a kupadöntőt, vagy egy nehéz bajnokit/BL meccset, magyarán nem mond csütörtököt fontos pillanatban), akkor megbocsátom neki az összes elbenzemázást és maradhat jövőre is úgy benzemaabeszélek mintha én döntenék erről. Szegény Mormotával meg nem tudom mi lesz, több lehetőséget kéne neki adni, de mindenkinek nem lehet többet, ilyen mély keret esetén törvényszerű, hogy egyesek kevesebbet játszanak, bár ezeknél az 5-10 perceknél azért lehetne több percet is biztosítani neki és tudom világklasszis nem lesz belőle, azonban nem is kell, arra ott vannak Ronaldóék.

Összefoglaló: