A második legfontosabb meccs!

Schalke-RealleadAz az érdekes helyzet állt elő, hogy bár a Real Madrid BL nyolcaddöntőt játszik ma, nem ez a legfontosabb meccs a héten. A hétvégén igazi ajándékot kaptunk a sorstól, hiszen amellett, hogy egy ásítozós meccsen, hármat vágva lesimáztuk az Elchét, az Osasuna ugyanilyen arányban zavarta haza Cholo bugris, nagyhangú álmachóvá silányult tesztoszteronbombáját. Már így is mosolygós lett volna a forduló után az ábrázatunk, azonban a Barcelona is megégett az Anoetában, úgyhogy a csapatunk egyeduralkodó lett a ligában és 3 pontra eltávolodott a csahos kutyáktól. Hétvégén még inkább a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat, hiszen az Atlético ellen játszunk idegenben, ezért lehetséges, hogy a mai meccs másodlagos fontossággal bírjon. Persze úton a tizedik felé (a baj az, hogy már nagyon-nagyon sokszor, évek óta írkáljuk ezt a frázist) nem lehet pardon, ezen a meccsen kell helyzetbe hozni magunkat, ha már csoportgyőztesként idegenben kezdünk.

Ha demagóg magyar újságírók lennénk, akkor úgy harangoznánk be a meccset, hogy Szalai Ádám farkasszemet néz korábbi klubjával. Mivel Ádám sajnos nem valószínű, hogy ott lesz a kezdő környékén, így inkább csak megemlítjük, hogy a Schalkénak van egy magyarja is, a legmagasabban jegyzett magyar csatár padozik itt, de ezt ugye mindenki tudja. Jens Keller véleményem szerint kihozta a maximumot a gárdából, hiszen továbbjutottak egy kiegyensúlyozott, de dögunalmas csoportból, igaz, némi meglepetést keltett, hogy nem a Chelseat is verő Basel lett végül a befutó a második helyen. Ehhez kellett az is, hogy az utolsó csoportkörben a gelsenkircheniek Matip és Draxler góljaival megverjék az órásmestereket. Az igazi értékmérő, Cselszkij elleni meccseken a németek tulajdonképpen kis ketchuppal, de bűnyállal gyűrték le a londoni orosz kolbászt, lévén idegenben és otthon is hármat nyeltek és egyet sem lőttek.

Ettől függetlenül persze nem rossz csapat a Schalke, durrantsunk el egy közhelyet: rossz csapat még idáig sem jut el a BL-ben, hiszen egyik meccs sem könnyű, nem mellesleg a Bundesligából kiharcolni a részvételt sem bakfitty. Hozzá kell tenni, hogy ezen a szinten már csak a Bayern és a Dortmund potens, a harmadik bundás csapatra elég lobogós zakót szabott Ibra és a PSG, a várakozásoknak megfelelően ellenfelünk is kap majd egy méretes, habfehér mentét. Football Manageresen nézve minden poszton van jó játékosuk azért. A védelemben a meccset minden bizonnyal kihagyó Höwedes és Matip, Papadopoulos mellett, akik európai szinten is jegyzett játékosok. A középpályán ott van a német labdarúgás közeljövőjének új állócsillaga, Julian Draxler, akiért már Wenger is kifizetett volna egy kisebb vagyont, pedig túlkoros már, nem is néger, pláne nem francia. Az bizonyosnak tűnik, hogy ő nyáron váltani fog. A következő a sorban Max Meyer, aki szintén extratehetségnek van kikiáltva, Leon Goretzkával egyetemben.

Schalke-RealBaleA legnagyobb név középen Kevin Prince Boateng, aki a vergődő Milant hagyta ott a királykékekért, rá mindenképp fokozott figyelemmel kell tekintenünk, hiszen nem ügyetlen srác. A támadóharmadban a pontrúgás és assist specialista Farfánnal kell majd vélhetően Marcikának birkóznia, nem mellesleg a perui a legeredményesebb góllövője jelen pillanatban a csapatnak. Szerepet kaphat Chinedu Obasi is, elöl pedig minden bizonnyal az általunk is jól ismert Huntelaar lesz az előretolt ék. Szegény holland eléggé pária karriert futott be nálunk, persze nem volt azért RvN-szint és általános holland-ellenesség közepette távozott tőlünk. Talán többet érdemelt volna, még akkor is, ha nem feltétlenül a Real Madrid kezdőjébe predesztinálja a tehetsége. Ez a masszív keret talán egy jobb edzőt kívánna, bár így is ott vannak a Bundesliga 4. helyén, 2 ponttal lemaradva a második Bayer Leverkusentől és a vele azonos pontszámmal kullogó Dortmundtól. Nyilván a Bayernt idén (sem) lehet letaszítani a currywurst liga trónjáról.

No, de ennyit aktuális ellenfelünkről, nézzünk szét a saját portánkon. Nálunk az égvilágon minden rendben van. Carlo borzalmasan masszív és ütőképes alapcsapatot varázsolt és a cserék, perememberek is jól teljesítenek, nem mellesleg az olasz alapvetően jó statisztikával rendelkezik germán csapatok ellen és a Milannal is nyert már a Veltinsben. Ancelotti rock solid csapatában López és jelen esetben Casillas stabilitást adnak a kapuban, a védelem rendbejött. Ramos sem annyira sutatunya, mint 2-3 hónappal ezelőtt, Pepe élete formájában tolja, Carvajal robog és hasznosan játszik, a bal oldalon csak Coentrao lóg kifelé, de ma Marcelo fog játszani. Könyörgöm, még Arbeloa sem elviselhetetlen, ami szinte már himnikus bók. Modric olyan szinten vált karmesterré, hogy kompany ex-kollégával egy 100-as zsepi nem elég nekünk ha játszik a horvát karmester. Xabi apó már nem akkora húzóember mint volt, de Luka előretörésével ezzel semmi bajunk sincs. Amúgy is felkészül Illarramendi, aki a maga unalmas módján nagyon hasznos játékot játszik, de azért az Alonsóval való összehasonlításkor még illik pirulnia.

Schalke-RealCRDi María helyét eszméletlenül megtalálta Ancelotti. Mariska igazi all-rounder lett már, középen tudja hasznosítani a védekezésbeli potenciálját, nem kell annyira szeleburdi gyorsvonatként robognia és cselezőkészségével, gyorsaságával javítani tudja Xabi apó Trabantos attitűdjét. Isco ezt nagyon megszívta sajnos, jelen pillanatban még Dr. Mezey sem cserélné le a csencselés argentin nagymesterét a kacskalábú kis spanyolra, de ha ő úgy száll be, mint az Elche ellen tette akkor nem is feltétlenül baj, hogy a padról egy ilyen kreatív játékerő érkezik. Ronaldo olyan kipihent mint 12 évesen, lévén a vadonat új, spanyol Mutyijogászklub sem törölte el a lapját, de nem is baj ez. Most előtte a konc, robotfogak valószínűleg élesek mint a tű, lehet marcangolni. A másik oldalon Béla állóhelyzetből akkora gólt rúgott Manu Herrerának, hogy örülhet a kapus, hogy nem tudott jobban beleérni a löketbe, minden bizonnyal egy Quentin Tarantino-s kézleszakadós, vérbő jelenet lett volna belőle. Igaz, sem addig, sem azután nem volt bugyinedvesítő a walesi, de nem vagyunk telhetetlenek.

Legelöl Benzema az egyik legjobb periódusát hozza, kevés rossz megoldás, viszonylagosan szép góltermelés, hasznos mezőnymunka. Nekem nagy kedvencem sosem lesz, de ami jár az jár: szépen beleillik Carlo kérlelhetetlen gépezetébe a fhranszia jelen formája alapján, mondjuk Morata ijedt kóristafiú ábrázatára nézve sem szalad az olasz szemöldöke az égbe gólvészes, keselyűmentalitást feltételezve, inkább kacagtatásra ingerel (lsd. az Elche elleni két helyzet és kihasználásuk). Jesé helyzete érdekesebb, szerintünk Carlo most csak a padon tartja a jó formában lévő spanyolt, akire inkább az AtMa ellen várhat komoly szerep.

Feszüljünk hát neki a hét első, de fontosságban csak második meccsének és érjünk el olyan eredményt, hogy ne kelljen egy rizsszemet szorítani a farpofáinkkal a visszavágó előtt.

Várható kezdőcsapat: Casillas – Carvajal – Ramos – Pepe – Marcelo – Xabi Alonso – Modric – Di María – Ronaldo – Bale – Benzema