A Cipész nehéz éjszakája

MAlagaleadAz élet nem igazságos… gondolta a Cipész, amikor szép, ám szerény lakhelyén a vacsorát félretolva szivarra gyújtott és töltött egy pohár bort, hogy leöblítse a fűszeres ételt. Lábát keresztberakva azon merengett, hogy hogyan is jutott ő ide. Hiszen valamikor ünnepelt színész volt, utána irigyelt direktor. Azonban pár rossz előadás és egy rosszul megválasztott szóhasználat az egyik interjúban és máris A kategóriás sztárból egy hírnévbe kapaszkodó, felszínen maradni próbáló rendező vált belőle. Tényleg azért üldözték el a Habfehér Balett éléről, mert azt találta mondani, hogy a Katalán Színésztársulatot egyszerűen nem lehet lefőzni sikerességben, koreográfiában és a kritikusok vitriolos hangvételű cikkeiben? Meg azért a pár darab, csip-csup botlásért, amit az ünnepelt sztárjai elkövettek? Persze, kétségkívül szerencsétlen mondatok voltak, de egy olyan virtuóz és különc művésznek, mint neki, igazán megbocsáthatták volna – füstölgött magában.

A közben kiégett szivart újra meggyújtotta és a mézédes málagai borával kivonult a verandára.

A Cipész lustán eregette a füstöt a még mindig nagyon meleg éjszakába, a bíborszínű égboltot kémlelve válaszok után. Tényleg úgy érezte, hogy a sors igazságtalansága, hogy egy vidéki társulatot kell irányítania ahelyett, hogy megérdemelt sikereket aratna a fővárosi sztártársulatnál. Horkantott egyet majd megrázta a fejét, tanúbizonyságot adva arról mennyire nem elégíti ki a mostani megbízása. De ha nagyon őszinte akarna lenni – ami ritkán esett meg vele – akkor örült annak, hogy egyáltalán még az elitben rendezhet, még akkor is, ha minden ízében középszerű színházban kell minden héten olyan előadásokat vezetnie, amiknek finoman szólva is kétséges a kimenetelük. Még élénken emlékezett, amikor olyan sztárokkal dolgozhatott együtt, mint Raúl, Sergio Ramos vagy Casillas. Most be kellett érnie a vaksötétben is perzselően ronda Caballeróval, a szerepéből az évek folyamán kiöregedő Dudával, vagy épp Amrabattal, aki a magyar sztárprimadonnát sem tudta annak idején kiszorítani.

Nem mellesleg anyagilag sem áll túlzottan stabilan az egyesület. Az ő érkezése előtt egy gazdag, kendős arab mecénás érkezett, aki vállalta, hogy felújítja a színházat és szerződteti a legnagyobb nemzetközi művészeket. Az idő aztán meghiúsította a terveket. A Cipész által csak Maskarás Csirkefogónak csúfolt, nagy reményekkel érkező tulajdonos már annak is örült, ha ki tudja fizetni a gárdát, nagy igazolásokban nem gondolkozhatnak. A Cipész kiköpött pár savanyú dohánylevelet és elbőgte magát a cselédnek, hogy hozzon neki egy snapszot, ami kicsit az otthonára emlékeztette, nem mellesleg perzselő erőssége segített visszatartani a következő megmérettetés előzményeként fel-feltörő epét. Tulajdonképpen nem állunk rosszul – nyugtatta magát csendesen. Szarból nem lehet várat építeni, igazán nem az ő hibája, hogy a csapat csak 13. a színházak hazai rangsorában. Legutóbb a várostól távol egy vendégszerepléskor mosták le a pamplónai egyletet, igaz előtte 3 előadás során csak pihentek a pezsgők a hűtőben, ünnepelni nem volt ok.

MalagaXabiÉs akkor vár rájuk egy olyan theatre battle performance, ami nem kecsegtet sok jóval. Ugyanis a fővárosi Real Madrid Táncház érkezik vendégelőadásra. A Cipész ennek a társulatnak volt a vezetője korábban, élete megbízatása volt, sikereket is aratott, bár a rossz nyelvek szerint az elődje által lerakott alapokat élte fel, annak köszönhette időszakos sikereit. A társulat jelen pillanatban is hasít, a hazai rangsorban lépéselőnnyel vezet, szinte verhetetlenek. Nemzetközi összehasonlításban is állják a sarat, illetve a színházak kupájában is döntősök. Irigykedve nézte a veretes névsort, ami feltüntette, hogy mely játékosok lehetnek szerénykedő csapata ellenfelei. Látta a korábban akció és karate filmek hősét, Pepe the Butchert, aki váltott és most már művészi produkciókat rak az asztalra. Észlelte, hogy ott lesz a középpályán a korábban világszerte Cyrano de Bergerac szerepében haknizó Modric. A szerény óriás, Diego López is a színpadon lesz, aki legtöbbször a Dzsungel Könyvében alakította Balut, a szőrös medvét. Ugyanakkor nem látta a lánybugyik megnedvesítőjét, a roppant unalmas és lapostányér egyszerűségével bíró szappanoperák sztárját, Ramost, aki most biztosan nem fog fellépni, hiszen saját akarátából erre a meccsre eltiltotta a színikamara.

Ramos mellett egy hiányzója minden bizonnyal lesz a gálaegyletnek, Di María, aki Emir Kusturica kultúrfilmjeiből lehet ismerős, eltiltást kockáztatna, így minden bizonnyal az a tehetséges srác fog játszani, akit az ő színházából szipkáztak el. Amikor Cristiano Ronaldóhoz ért feltört az epe. Gyorsan ivott egy jó nagy korty snapszot és rágyújtott még egy szivarra. Úgy döntött, hogy ma berúg és reménykedik benne, hogy nem jön el a mérkőzés napja. Ronaldo a jelenkori művészet legnagyobb alakja. Erőteljes alakítása viszi a hátán a társulatát, mindenki erőt meríthet belőle. Ugyanakkor sokszor ki akarja sajátítani a reflektorfényt és ez görcsösséghez, a harmónia megbomlásához vezet. A Cipész szerencsétlenségére ez nem sokszor fordult elő mostanában. Ott lesz minden bizonnyal a deszkákon Karim Benzema is, aki most kezdi bizonyítani tehetségét. Sokszor elgondolkodtatta ő már a nézőket, hiszen olykor úgy tűnt annyi tehetség szorult belé, mint egy szögekkel kivert deszkába. Most azonban megihletett formában játszik, csupán a tálib külsején nem enged alakítani.

MAlagaBaleA Cipész összegyűrte a papírt és a teraszról a mélybe dobta. Rendelt még egy üveg töményt a cselédtől, majd hazaküldte. Érezte, hogy a meccs előtt a fiatalkori recepthez folyamodik. Rengeteg ivás, kevés alvás. Igen, ez talán segíteni fog elviselni – gondolta, majd tarkóra vágta a pálinkát.

Real Madrid: López – Carvajal – Pepe – Varane – Marcelo – Xabi Alonso – Modric – Isco – Bale – Ronaldo – Benzema

 TV: Sport TV, 20:00