Pofára esni…

facepalm…az fájdalmas. Beharangoztam a Nagy Menetelést, csak arra nem számítottam, hogy indulásnál a bakancsunk orra beleakad a küszöbbe és taknyolunk egy fájdalmasat. Kikaptunk, és szar ezt leírni, jórészt magunkat okolhatjuk érte. Hogy jókor jött-e ez a pofon, vagy ér-e majd valamit, az idő eldönti. Pár kérdésre választ kaptunk, de ezektől sem lettünk boldogabbak. Hajtás után összefoglalunk.

Nem volt ennek előzménye. Most tényleg mi voltunk az esélyesebbek. A szokás szerint fogalmatlan kretén spanyol varjú füttyögött összevissza, mindkét oldalra tévedett erősen. És ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, vajon nem lett volna-e jobb, ha anyuék hagyják Undiano Mallenco-t a lepedőn száradni halacskaként cca 40 évvel ezelőtt. De a baj megtörtént, a gyermek megszületett és felnőve spanyol futballbíró lett, mert nyilván úgy hajtották el az összes többi szakmának a közeléből amihez minimális hozzáértés kellett, ahogy annak rendje. Nem szoktam bírózni, mert egyrészt a nekünk befújt tizi is a 16-oson kívül volt, másrészt meg Neymar jól homorított (a gének, ugye), és Iniesta meg belebotlott Xabi-ba (az jogosnak látszott), de amit Undiano Mallenco tegnap este művelt, az túllépte az ingerküszöbömet. Én egyébként ott tartok, hogy ha ennyire szarok a spanyol bírók, akkor miért nem hoznak legalább egy Clásico-ra külföldi bírót, aki nem bassza el a meccset és több millió ember sportörömét? Undiano Mallenco meg mostantól ipari áramot vezessen 7/24-ben és ne futballmeccset, mert ahhoz legalább hozzáértés nem kell.

De ennyit a bíróról nézzünk inkább körül a saját csapatunk háza táján, mert sajnos van mit nézni. Mivel elvem, hogy nem írok posztot amikor széjjelvág az ideg, ezért miután elintéztem ma a különféle kormányhivatalokban az ügyintézési faszkodásaimat és már nem volt más dolgom, vettem egy mély levegőt és ismét megnéztem a meccset. Nem volt könnyű. De tanulságos volt.

Mindjárt a 3. percben Neymar meglép Messi passzából, de lapos lövését López felszedi. Két perccel később Benzema első ziccerét bassza el, amikor tök üresen kapta a labdát a 16-oson belül Bale-től, de ballal gyengén a rövid mellé gurított vagy két méterrel. És ahogy lenni szokott, büntetett az ellenfél. Valami elbaszott módon tolódott vagy tobzódott a védelmünk, sokadik visszanézésre se tudom eldönteni melyik, de a hetedik percben a meccs nagy részében a baloldalon egyedül ácsorgó Iniesta kapott egy zseniális labdát Messi-től egy kontránál, nagy magányában átvette a 16-oson belül, felnézett, és bevarrta a léc alá. Hogy Carvajal ekkor mit is csinált, azt tőle kellene megkérdezni. De én azért Bélát is megkérdezném, hogy amikor látta hogy a komplett védelem jobbra tolódik, Iniesta meg csont üresen álldogál a balszélen, esetleg talán nem a félpályán kellett volna kocognia, hanem visszazárni. Sajnos nem ez volt az egyetlen védelmi megingásunk, de legalább éledezetünk. 12. perc, Mariska végigszlalomozik a Barca teljes védelmén, lepasszolja Benzemának, akinek csak annyi lett volna a dolga hogy megnézi hova lője és oda beveri. Elbenzemázta. Ezt is. Két perccel később megúsztuk hogy pürévé verjen minket a Barca már az első félidőben, mert Messi mellélőtte azt, amit ő általában nem szokott. Ezúttal Marcelo volt aki nem tudom mi a francot művelt, de miatta nem volt les, mert mire kilépett volna, addigra Messi már megindult. Tökéletes kiugratás volt, de a két elsőszámú szélső védőnk valami embertelenül gyenge napot fogott ki, kb. mintha azt se tudták volna, hol vannak. A védelmünk egy katasztrófa volt, folyamatosan bemutattuk azt, hogy nem szabad védekezni. 19. perc, Messi tisztán átveheti a labdát, megfordul, körülnéz, védő egy szál se, megy a passz Neymar-nak, és Pepe bár bőszen integet, pont miatta nem volt les. Marcelo ekkor üggyel-bajjal becsúszva azért szerelt a végén.

Aztán a 20. percben jött az egyenlítésünk, mondjuk ki nyugodtan: a semmiből. Mariska, aki MotM lett, tökéletesen adott középre, Benzema meg ezt már nem benzemázta el – Valdés még belekapott, de a kapufa velünk volt. Mariska a frászt hozta ránk, amikor lefeküdt a gólöröm után, de szerencsére vissza tudott térni. Hogy három perccel később majdnem a mennybe menjen, amikor a második gólpasszt osztotta ki Benzemának, akinek arra is volt ideje hogy a kaputól 7 méterre combbal levegye, felnézzen és mielőtt lepattant volna a laszti, beverte a hosszúba. Itt most minden nagyon szépnek tűnt, a szar is rózsaszínű, stb. Benzema-Di-Maria

Nem volt benne a meccsben hogy fordítunk, de az se, ami ezután következett… Persze nem kellett volna így lennie, ha három perccel később Mariska szenzációs szólója és beadása után Benzi lövését nem vágja ki a gólvonaltól egy méterre Pique. És a 42. percben jött is a büntetés. A védelmünk hogy mit művelt, arra inkább nem keresek szavakat. Mint a grundon, négyen ugrottak egyre, de Messi okosan kijátszotta, jött a kényszerítő Neymar-al, és Messi a visszapasszt már beverte. Alázás volt a javából.

A félidőben Carlo nem tudom mit mondhatott, de a védelemnek azt biztos nem hogy csak így tovább. Az 53. percben Benzi – igaz, lesről – lőtt Bale csodás szlalomja és passza után, Valdés fogja. Aztán Mallenco úgy gondolta, ellopja a show-t. Először ítélt egy nem jogos 11-est a javunkra, más kérdés hogy Alves miért nem kapott sárgát Ronci felrúgásáért. Cé persze beveri, neki ez rutin. Tíz perccel később meg Neymar eljátszotta azt, amiért a PL-ben addig rúgnák akár a saját csapattársai, amíg mozogni tud. Most hagyjuk a bírót, mert nincs értelme. Ramos-nak piros, ő se tiltakozott, kontakt nyilván volt. Innentől meg lehetett tudni, mi lesz. Vagy kihúzzuk iksszel vagy nem. Nem húztuk ki, jött még egy 11-es, ami talán a leginkább jogos volt.

A tanulságok:

1. Di María és Benzema nagyot játszottak, de ha a két százmilkás gépállat nem segít be a védekezésbe, akkor ez a vége.

2. Az oké hogy a széleken akarjuk megverni a Barcát, de fegyelmezett visszazárás és hatékony szélső védekezés nélkül ez nem megy! Carvajal és Marcelo nagyon szar napot fogtak ki.

3. Ancelotti mester, a cserék ne csak a seggüket melegítsék a padon! A 60. perc után cserélni kellett volna. Tudom hogy nem volt sok alternatíva, de Xabi-t rég le kellett volna hozni, ahogy Bale-t is.

Szomorú tanulság: ott vagyunk-e Európa elitjében? A válasz: talán. Nem tudtunk egy közvetlen riválist leverni hazai pályán, amikor minden adott lett volna ehhez. Kaptunk egy brutális pofont, ami visszarántott a talajra minket. Még nincs kész a a csapatunk. Még csak formálódunk. De még mindig az élen vagyunk, azonban itt már csak akkor érhetünk a csúcsra, ha több pontot gyűjtünk mint a Barca-Atléti kettős. Elszalasztottunk egy lehetőséget.

Kétségbe esni még nem kell, de most már több hiba nem fér bele. Ez a pofon visszarántott minket a földre. Újra építkezni kell, de nem a nulláról, csak a hibákat kell javítani. Lesz ez még jobb is. Hinnünk kell benne!

A meccs összefoglalója: http://www.youtube.com/watch?v=0BUZV-3iN_g