Foglalkozzunk magunkkal

220px-MallencoÚjabb clasicón vagyunk túl és sajnos újra nem magáról a játékról szól az utótörténet a médiában, hanem a játékvezetésről. Persze ezért bőszen tett a varjú és Ronaldónak abban igaza volt a nyilatkozatában, hogy a bíráskodás színvonala nem ütötte meg (és általában sem üti meg) a kellő színvonalat, de azért túlzásokba sem kell esni. Igaz, két-három évvel ezelőtt még egy ilyen szituációban minden további nélkül beálltam volna mögé, ahogy be is álltam a jó öreg José mögé ilyen helyzetekben és olykor még a megmagyarázhatatlant is próbáltam megmagyarázni, több-kevesebb sikerrel. Azonban ez egy idő után fárasztó válik és mostanra jutottam oda, hogy sokkalta elnézőbb vagyok a bírói hibákkal szemben, mert azok egyrészt hosszútávon kiegyenlítődnek, másrészt nem lehet őket már megváltoztatni, harmadrészt pedig olyan erősnek szeretném betudni a csapatom, amely még esetleges bírói hibák ellenére is képes győzni. Szóval most, lezárva a clasicót utoljára szót ejtünk a játékvezetőről, és elemezzük ténykedését, majd levonjuk a tanulságokat.

1. eset: Cé – Alves

Első ránézésre én nem adtam volna büntetőt, ahogy a bíró sem adott, de ha jobban megnézzük, akkor a mindenki kedvence, Alves hozzáért Roncihoz. Igaz, nagyon minimális volt a lökés, de a nagyon minimális is kontaktnak számít (legalábbis a későbbiekben, a Ramos Neymar esetnél annak számított), ergo ha szigorúan is, de be lehetett volna fújni, egy ehhez hasonlót nem fújtak be az őszi clasicón ugyancsak Ronaldónak, akkor Mascherano volt az elkövető. Nem véletlen hozta fel a nyilatkozatában a portugál azt az esetet. (Én amúgy nem fújtam volna be.)

2. eset: Pepe – Neymar

Ez már élőben is elég gyanúsnak látszott és a visszajátszások alapján kijelenthetjük, hogy Pepe nem a labdát találta el úgyhogy itt is elmaradt a tizenegyes.

3. eset: Cé – Alves

Itt a szabálytalanság tényét nem lehet vitatni, de az egyértelműen látszik, hogy még a tizenhatoson kívül történt a buktatás, tehát tizi helyett szabdrúgásnak kellett volna következnie.

4. eset: Ramos – Neymar

Bjc2m_vIIAA5nb62

Az élőképen, de még a visszajátszások után sem volt tiszta az eset nekem, viszont azóta előkerült egy kép, ami bizonyítja, hogy az ostoba Ramos hozzáért a diszkóbrazilhoz, szóval jogos a tizenegyes és a piros lap, még ha itt is nagyon minimális kontaktról beszélünk.

5. eset: Bale – Pique

Pique ennél az esetnél nem a labdát találja, hanem Bale lábát, mindenki döntse el, hogy minek kellett volna következnie.

6. eset: Xabi – Iniesta

Azt hiszem ez eléggé egyértelmű, ezzel a cselekedettel Alonso szépen feltette a koronát a vasárnapi teljesítményére.

7. eset: Pepe – Busquets

Mielőtt hevesen elkezdenénk anyázni, emlékezzünk vissza Pepszi mit csinált Messivel két éve egy clasicón. Ez persze nem menti fel a kukucskálóst, csak mielőtt felháborodva utólagos eltiltást követelünk, nézzünk magunkba. Mondjuk bármennyire is antipatikus a jó Sergio számomra, korántsem biztos, hogy szándékos volt ez az alakítása, mindenesetre szépnek nem volt szép.

Tévedett a varjú, nem is egyszer, de amíg a Föld kerek mindig lesznek rockerek addig lesznek játékvezetők futball mérkőzéseken, vagyis lesznek tévedések ide-oda, szóval ezekkel meg kell tanulni együttélni, meg kell tanulni elfogadni. Ezzel nem azt mondom, hogy nyugodjunk bele és fogadjuk el a játékvezetést olyannak, amilyen, sőt. Fektessenek nagyobb energiát a bírók képzésébe, dolgozzanak ki különféle módszereket a hibák csökkentésére, legyen végre “videobíró”. Csak azt nem szeretném, ha a bíróval takaróznánk, és ezért nem helyes Ronciék nyilatkozata, mert tegnap nem Mallenco miatt veszítettünk, hanem a saját hibáink miatt. Azért, mert a védelmünk botrányosan teljesített. Azért, mert Xabi apónál még én is hasznosabban játszottam volna. Azért, mert Cé és Bale baszik védekezni. Azért, mert Benzema hét helyzetből kettőt képes értékesíteni. Többek között, és még lehetne sorolni, de félre ne értsetek, ez igazán nem is Nektek szól, mert itt, a “korona mögött” ebben kvázi egyetértés volt, amit örömmel konstatáltam. Ez inkább szól azoknak a drukkereknek, akik nagy lelkesedéssel bíróznak.

Szóval foglalkozzunk saját magunkkal, orvosoljuk a problémáinkat, javítsuk ki a hibákat, keményen dolgozzunk és fejlődjünk, mert még nem veszett el semmi, a katalánoknak visszavághatunk a Mestallában, a bajnokságot pedig még mindig megnyerhetjük, és a BL-ben is jöhet meglepetés!