3 dolgok…

„Ritkán él sokáig, aki csak a tükröt nézi vezetés közben.”

Dakota közmondás


CAPELLO
A hétvége máig tartó utózöngéit követően reméljük, hogy a srácok szem előtt tartják a fenti végtelenül bölcs anonim falfirkát, és Király Gabi örökzöld tanácsát megfogadva már a következő mérkőzésre koncentrálnak. Van is mire, hiszen habfehér, csúcsokra törő expedíciónk úgy döntött, hogy a hegygerincen való kényelmes masírozás helyett inkább lenéznek még az alaptáborba, hogy aztán tényleg a legmeredekebb oldalról támadhassák az ormokat! Nekünk szurkolóknak azonban nem kell pályára lépnünk ma éjszaka – szerencsére, mert nehéz lenne felkelni reggel… –, így megengedhetjük magunknak a luxust, hogy ma délelőtt még a visszapillantóba pislogjunk, ahonnan Capello kacsint felénk, sőt: még a legblogabbik fociblogot, a magyar internetes sportblogközösség origójának és ősrobbanásának tekinthető NST-t is – melynek gravitációs hullámai máig éreztetik hatásukat – megidézzük a tovább után érkező kétszer „3 dologgal”.

Nézegetem a programot, a hátralevő 9 meccset, és reflexszerűen ugrik be a közhely: „9 döntő”. Innen pedig nem kell már sok az asszociációhoz és hogy lelki szemeink előtt megjelenjen a 2007-es tavasz… Robi Carlos utolsó perces lövése egy óriási sprint után; Higuain mez elhajítós, őrületbe kergető gólja; RvN gólvonalról elért TD-je; Reyes bombája és minden idők talán legkatartikusabb bajnoki címének elhódítása a „12 döntőt” követően. A mostani feladat lényegesen könnyebb: könnyebb a sorsolás, gyengébbek az ellenfelek, és nem utolsósorban szinte saját kezünkben van a sorsunk – egyetlen elhullajtott pontocsak a városi riválistól igazán nem nagy kérés -, míg Don Fabio idejében nem volt elég nyerni, edzés után még imádkozni is kellett és kecskét áldozni. Mégis számos közös pont van a két történetben, és ezzel bele is vághatunk az első 3 dologba, avagy mi juthat eszünkbe a Sevilla elleni meccsekről!

1. Nekem 2007 május 6-a (na nem így konkrétan a dátum, arra azért rá kellett keresni). Rengeteg parádés meccset játszottunk a déli csapattal, de ez azért égett bele az emlékezetembe, mert ez volt az első pillanat, amikor azt éreztem: Capello gárdája meg fogja csinálni a lehetetlent! Nem volt tetemes a hátrány, de mégis fordítani kellett – az első a legendás fordítások és egyenlítések sorozatában azon a tavaszon – , és még a képernyő előtt is átjött az az atmoszféra, ami meggyőzött: év végén ott lesz a serleg Raul kezében.

Hab a tortán, hogy ez a Sevilla bizony akkor még olyan nevekből állt, mint Navas, Keita, Kanoute, Dani Alves, Luis Fabiano, Adriano, és bizony az adott esztendő Atleticojaként versenyben volt az utolsó fordulóig a bajnoki címért!

2. Apropó Raul: volt idő, amikor a kapitányunk már nem volt feltétlenül stabil kezdő, amikor rengeteg kritika érte. Az egyik utolsó nagy villanása éppen Sevillában volt, amikor is az ex-sevillai Juande Ramos az eltiltások miatt pályára küldte, ő pedig mesterhármassal hálálta meg a bizalmat.

3. És ha már a kapitányoknál tartunk. Végére maradt a legemlékezetesebb pillanat. San Iker valamiért kipécézte magának az andalúz gárdát, és rendre emberfeletti védésekkel szórakoztatta az ellenfél csatárait karrierje során. Ellenük mutatta be a futballtörténelem – ne szerénykedjünk – talán legnagyobb védését is (volt több is azon a meccsen, a videón a másodikról van most szó):

+1: csak azért, hogy érezzük mit jelent a Real Madrid Sevillában, Tavaly tavasszal éppen ebben a városban nyaraltam, mikor eljött a BL elődöntő napja. Gondoltam nem lehet probléma Spanyolországban beülni egy bárba 20:30 fele… Elmentünk pár hely előtt: tehetségkutató, zene TV, szappanopera, stb. Végül csak találtunk egy teljesen üres helyet, ahol alacsonyabb osztályú női kosárlabda ment. Na, gondoltam: ennek biztos mindjárt vége, jó lesz! Megkérdeztük azért a csapost, aki elnevette magát: itt ugyan nem néztek Madrid meccset! 🙂 Majd ajánlott egy helyet két utcával arrébb, ahol a tulaj annyira elkurvult, hogy még erre is hajlandó volt a forgalom érdekében.

plaza-1-jpg

Ennyi elég is volt talán a múltidézésből, nézzük mi várható ma este éjszaka!

sevilla294yd1. A Sevilla 5 győzelemmel és 1 döntetlennel áll azóta, amióta a Barca ellátta a bajukat egy olyan meccsen, amit látva a törzskommentelők a hajukat tépték, mert nem hogy az 1-4 nem volt reális, de a helyzetek alapján még a vendégsiker is veszélyben foroghatott volna. Közben állva maradtak az Európa Ligában is, és még van némi halvány reményük a BL-selejtező elcsípésére is. Olyannyira lendületben vannak, hogy az elmúlt 6 forduló külön tabellája alapján vezetné a bajnokságot a Rakitic által mozgatott alakulat. Nem csak a horvátra kell azonban figyelni, hanem a gólokat serényen termelő Baccára és a legtöbbször csereként új lendületet adó Gameirora is.

2. Ami a mi fiainkat illeti: foghíjasan készülünk.

BarrenUnlinedBoobyRamos eltiltásáról már alighanem az is hallott, aki esetleg azt sem tudja, hogy mi az a labdarúgás, ennek árnyékában többünkben lassan tudatosult, hogy a megbokrosodó Di Maria is kihagyni készül a találkozót egy rá jellemzően feleslegesen, puszta teperésből begyűjtött sárga jóvoltából. A hétvégén a pirosig egészen jól játszó Sergio – a fenti gif alapján (kattintásra mozdulni is fog) már jogosabbnak tűnő – kényszerpihenője révén kihagyja az élményt, melyet a nevelőegyesület szurkolói előtt való pályára lépés jelent… Tetézheti ezt a hiányzók két tagú listáját még CR is, akiről éppen ma határoz a fegyelmi bizottság. Ha edző lenne, akkor nem lenne kérdés, hogy a lelátóról tekinthetné meg a derbit, így talán van némi remény, és a fürdővizet nem elég hidegre kalibráló madridi gondnok hibájából nem kell nélkülöznünk a forrófejűen nyilatkozó Zselinhot. Alapesetben nem kellene aggódnunk pótlása miatt – jól megoldotta a csapat ezt a feladatot idén eddig -, de Maris távollétében és Jese sérülése miatt egyedül Isco jelentkezik játékra, és akárhogy is akarjon bizonyítani: két ember helyett nem tud. Ezzel együtt ott lesz a pályán vagy CR és Bale közt, vagy Bale és Benzin mellett. Utóbbi esetben alighanem Illara toppan be a 4-3-3-ba. Sergio kevésbé fog hiányozni, hiszen Varane léphet be helyette, akinek kellenek is az ilyen éles meccsek.

3. Játákvezetés

refereeElőre leírom, az összefoglalóban nem lesz szó a bírói ténykedésről, de azt nem ígérhetem, hogy a bírói tevékenységgel kapcsolatos reakciókról sem. Ahogy Epiktétosz mondá:

„Nem az események zavarják az embereket, hanem az eseményekről alkotott vélemények.”

A görög bölcs alighanem kevés bajnoki labdarúgó mérkőzést látott, de gondolata kétségkívül alkalmazható a modern kor gladiátorjátékára is. A játékvezető ítéleteknél ugyanis számos esetben jobban zavarják a játékot a résztvevők azokra való reakciói, a fókusz és koncentráció ilyen módon történő elvesztése. Ma este erre különösen kell figyelni, hiszen egyrészt a spanyol játékvezetők már számtalanszor bizonyítottak, másrészt a hétvége élénken élhet minden résztvevő fejében, és ilyenkor bizony könnyen szétszaladnak a hangyák a legkisebb vélt sérelem hatására is. Az éremnek persze két oldala van, így a kirendelt sporiban is ott motoszkálhat, hogy csak „egyszer jöjjön ide az arcomba üvölteni valamelyik, majd megmutatom én, hogy ki a csaló!”.

Bízzunk benne, hogy nem lesz gond ezzel, és nem lépünk kétszer 325-ször ugyanabba a folyóba! Hogy Kennedy után szabadon a csapat úgy döntött, hogy bajnok lesz… hogy bajnok lesz, és megnyeri a hátralevő meccseket… nem azért, mert ez könnyű, hanem mert nehéz! Hogy higgadt fejjel, a felelősség teljes tudatában, az előttük álló célok és lehetőségek tökéletes ismeretében a fiúk olyan teljesítménnyel örvendeztetnek meg minket, mint mondjuk az Atletico elleni kupa találkozón, vagy akár a védelmi megingásokat leszámítva a hétvégén is. Parádés meccsre van kilátás, tippem egy őrült 2-3 ide egy varázslatos Isco vezérletével, amiért érdemes lesz fennmaradni. Don Fabio szelleme legyen veletek!

/Magyar nyelvű – és ezért kevésbé leterhelt, ugyanakkor sem képi, sem szakkommentátori minőségben nem olyan jó – streamek itt elérhetőek, ha pedig valaki lemaradna, akkor holnap itt keresse a teljes mérkőzést./