Az esély megmaradt

socirealAhogy a szavazás után az ország állampolgárai elmondhatják magukról, hogy “megcselekedték, amit megkövetelt a haza” úgy elmondhatják a srácok is ugyanezt a tegnapi produkciójuk után. Az, hogy ez mire lesz elég az már egy másik kérdés, és erre majd csak a szezon végén fog fény derülni, mindenesetre most így utólag már rohadtul bánhatjuk a sevillai blamát, mert ha az nincs, akkor már-már bajnoknak mondhatnánk magunk, de tudjuk, hogy “ha”-val nincs értelme mondatot kezdeni, így inkább beszéljünk a négy gólos győzelmünkről a továbbiakban.

Arrasetét nem hátráltatta semmiféle külső tényező a kezdő összeállításában, azaz úgy rakta össze a csapatot, ahogy akarta. Az ő szempontjából teljesen érthető módon a védekezés megerősítésére szavazott, így kezdhetett a Bergara-Elustondo kettős előtt Zurutuza, előttük pedig Canales, Vela és Griezmann, vagyis klasszikus csatár nélkül álltak fel, noha ez nem mintha a támadópotenciáljukat csökkentette volna, sőt. A mi oldalunkon csak egy kisebb meglepetés akadt, mégpedig Nacho személyében, aki Coentrao helyett kapott bizalmat, valószínű Fabio elfáradhatott picit az utóbbi időben, hisz két meccset is lehúzott egyhuzamban rövid időn belül, ami egy olyan játékosnál aki nem játszik rendszeresen sok lehet.

1012889_10150556282634953_728040192_n

A meccs úgy kezdődött, ahogy azt várni lehetett, a Sociedad nem tökörészett, hanem egyből belecsapott a lecsóba, és magához ragadta a kezdeményező szerepet, mi meg szimplán bentmaradtunk az öltözőben egészen a félidő végéig, ezt az is bizonyítja, hogy gyakorlatilag nem volt értékelhető megoldásunk/helyzetünk az első 45 perc alatt, így az sem véletlen, hogy néha át-átkapcsoltam A Mennyei Bajnokság nagy szuperrangadójára. De hogy ne csak ennyi szó essen a találkozó első feléről, arról Illarramendi gondoskodott egy szerencsés góllal, akinek ez már a harmadik gólja volt a szezonban minden sorozatot figyelembe véve, ha így folytatja hamar lehagyhatja Xabi apót. Mondjuk kellett ehhez a gólhoz Bale remek beadása és Benzema lövése is.

A második félidőben aztán a fiúk eggyel feljebb kapcsoltak, és a Sociedad presszingje is alábbhagyott egy hangyányit. Ennek eredménye lett először Ramos hatalmas kapufája egy fejesből, majd Benzemáé egy bődületesen nagy lövésből, az egyik minimum gólt érdemelt volna, de inkább mindkettő. Így gondolta ezt Bravo, nem az üdítő a Sociedad kapusa is, aki egy gyönyörű passzal megtalálta Bélt, a walesi pedig köszönte szépen, és kíméletlenül bevágta azt. Mondjuk rajta kívül nem sokan oldották volna meg ezt így, mindenesetre ezzel szépen el is dőlt a három pont sorsa, pláne miután Pepe is a kapuba talált egy szögletet követően. A brazilból lett portugál ezen a meccsen is jól teljesített, egyetlen egy megingására emlékszem, de azonkívül nagyon rendben volt a teljesítménye, a gólja már csak hab volt a tortán. Ennek következtében Carlo már bátran meghúzhatta a szokásos cseréit, jött is Mariska az addig nem sokat mutató Isco helyére, Mormota a majdnem lesérült Bale helyére, és figyelem: Xabi Alonso helyére Casemiro, igaz mindössze két perccel a lefújás előtt, szóval 10167927_10150556282804953_1814116831_nnagyon nem kell ezért megdicsérni Ancelottit, ellenben Mariskát igen, hisz a neki jutó nem valami sok időben azért csak kiosztott egy parádés asszisztot Moratának, így a mi kis “új Raúlunk” újra eredményes tudott lenni. Tehát a vége gála lett, azonban azért ezt ember nem jósolta volna meg az első félidő alapján, de hát ilyen ez a futball nevű játék, elég kiszámíthatatlan. Mindenki remekül teljesített, senki sem lógott nagyon ki lefelé. López újra bravúrt mutatott be, még ha utólag nem is számított, Carvajal szerintem ismét marha jól játszott, védekezésben nem emlékszem hibájára, a támadásokhoz pedig sokat tett hozzá, Ramos végre csapatkapitányhoz méltóan szerepelt, Pepéről már ejtettem szót, Xabit elbírtuk, Illarrának pacsi a góljáért, és volt egy szép csele is amikor felpörgette magának a lasztit, Isco egy zseni, de még érnie kell, Bale meg Bale, a gólja magáért beszél.

Egy valakit kihagytam, Benzemát. Gyorsan szögezzük le, hogy tegnap jól játszott, gondoljunk csak a kapufájára, vagy a gól előtti lövésére, de ezeken kívül is volt jó néhány remek megmozdulása, kis szerencsével biztosan góllal fejezte volna be a meccset. Viszont kommentekben felmerült, hogy most akkor jó lesz-e nekünk ő hosszútávon, vagy nem. Abban mindenki egyetért, hogy mostanában nem lehet rá panasz, kb. az újévtől kezdve egy-két meccstől eltekintve szuperül tolta, tolja. De mielőtt még az egekbe emelnénk, emlékezzünk csak vissza a szezon első részére, ahol nem elég, hogy nem zörgette a hálót mellé még sokszor vállalhatatlanul is játszott, és ez egyszerűen megengedhetetlen egy olyan csapatban – Cé ide, Bale oda – amelyikben rajta kívül konkrétan nincs csatár.

benz2

Láthatjuk az elmúlt évekbeli teljesítményét nézve, hogy a mostani szezonja gyengébb, mint az előzőek, ráadásul idén senki és semmi sem zavarhatta őt, és ezért is furcsa és egyben egy kicsit meglepő is a következő kép.

benz1

Ha tavaly azt mondtuk, hogy Karim szar szezont futott, akkor mit mondunk most? De nem akarok ebből végkövetkeztéseket levonni, szerintem várjuk meg a szezon végét, és akkor törjünk pálcát felette, mert mondjuk még elképzelhető, hogy berúg minket a BL döntőbe, vagy eldönti a kupadöntőt a javunkra, mindkettővel bizonyítaná, hogy végre világklasszissá érett, és elérné azt, hogy a szurkolók ne akarják a helyére pl. Suárezt. Én (még) bízom benne, igaz ha akarnék se tudnék mást tenni ebben a helyzetben, mert van egy olyan érzésem, hogy amíg Zidane a klubnál lesz, addig Benzemának nem fog a vezetőség “keresztbe tenni” egy új csatár leigazolásával.

Videjó: