Real – Almeria

10245517_662200743816488_1984408640790183724_nJobb címet most nem tudtam kitalálni, szóval ezt most nézzétek el. Node, három napja még a dortmundi pokolban szenvedtünk, de egy pillanatra sem lehet már megállni, hisz itt az Almeria elleni bajnoki, amely ha nem a Bernabeu szent gyepén kerülne megrendezésre még veszélyes is lehetne számunkra, így azonban szimplán csak egy intenzívebb átmozgató edzés lesz a fiúknak. Hiába van szüksége az andalúzoknak a pontokra, nem ez a meccs lesz, amely megmenti őket a kieséstől. Végignézve a játékosaikon nem igazán cseng ismerősen egyikük neve sem, az pedig mindent elmond róluk, hogy a Betis után ők nyelték be a legtöbb (60) gombócot, és a házi gólkirályuk Verza, aki egyébként védekező középpályás, Xabiék mondjuk tanulhatnának e téren tőle. Hajts!

Miután az ellenfelünket “jó alaposan” kielemeztük térjünk rá a sajátjainkra. A sérülések elég rendesen sújtják a csapatot, Marcelo még mindig nem tud visszatérni, Roncinak továbbra is problémái vannak, így nem csoda, hogy a keret tele van castillás játékosokkal, mint Llorente, Lucas, Mascarell vagy Willian. Carlo elárulta tegnap a sajtótájékoztatón, hogy Illarra mindenképpen játszani fog, kellenek is neki a percek, hogy visszahozza magát onnan, ahova szerdán bezuhant. Viszont Xabi pihenőt kap, úgy látszik Carlo végre az eszét is használja, és nem 988826_10150558993069953_2940860096565021511_njátszatja feleslegesen a hétközben közel egy maratont lefutó Alonsót. Ja nem. Xabi apó eltiltott, ezért nem kap lehetőséget. Lényeg a lényeg, így talán Illa a helyére kerül a pályán, bár én Casemirónak jobban örülnék, de ne legyünk telhetetlenek. A baszk Batman mellé a kp-ra szinte biztos, hogy Mariska és Luka csatlakozik, Isco Cé posztján fog iszkolni az ellenfél kapuja felé, a másik oldalon Bél fogja kibelezni a szembejövő balhátvédet, középen pedig Benzema fog pózolni napszemcsiben és nyakában egy aranylánccal miközben nyomatja majd a hülye francia reppjét. Hátul szokás szerint López, a két szélen – Carvajal hiányában, aki szintén eltiltott – Nacho és Coentrao kap lehetőséget, középső védőként pedig Ramos és/vagy Pepe és/vagy Varane, ezt most nem fogom megfejteni nektek. De ha már megfejteni nem tudom, akkor helyette elemezzük egy picit őket, így legalább ők sem maradnak ki a sorból Xabi és Karim után.

Kicsit messzebbről indítok, ha nem gond. A mostanság rendkívül elterjedt 4-2-3-1-es felállásnak köszönhetően gyakorlatilag az egyik középső védő feleslegessé vált, hiszen az ellenfél egy középcsatára ellen elég egy védő, így a másik védőnek pl. lehetősége van labdabirtoklásnál előretörni, amivel gondot okozhat az ellenfélnek. Ez egyébként nem újdonság, ugyanis régebben létezett már egy olyan poszt, amely ehhez hasonló volt, mégpedig a söprögető, Beckenbauer neve rémlik?! Aztán idővel ez a poszt kihalt, a védők többsége csak pontrúgásoknál húzódott előre, azonban manapság ahogyan a támadóknak egyre többet kell kivenniük a védekezésből, úgy a védőknek is többet kell hozzátenniük a támadásokhoz. Ez a szélsőhátvédeknél jól látható, gondoljunk pl. Marcira, aki a támadójátékunk egyik kulcsa. Szóval most már nem elég a belső védő pozíciójába a játékosnak jó fizikai felépítéssel bírnia, hanem technikásnak, gyorsnak kell lennie, és persze jól kell tudnia passzolni, egyszóval komplexebbnek kell lennie, ami által a támadások építésében is ki tudja venni a részét. Ezt kétféleképpen teheti meg, vagy veszélyes keresztlabdákkal, hosszabb passzokkal próbálja meg elindítani a támadást, vagy egész egyszerűen labdavezetéssel kihozza a labdát a saját térfeléről, melynek köszönhetően máris emberelőnyös szituáció alakul ki a középpályán, előbbi a kontráknál sokat érhet. Nos, Ramos ilyen típusú védő, rengetegszer volt arra példa, hogy egy-egy meccsen parádésan kihozta a lasztit a saját térfeléről, és ment fel a támadásokkal, az alábbi kép ezt tökéletesen mutatja is. Látható rajta, hogy a legutóbbi bajnokin közel kétszer annyit volt jelen a középpályán és a támadóharmadban, mint Pepe.

ramos-pepe

Ahogy már fentebb említettem a másik mód a támadások segítésére a hosszú passzok, ebben is kitűnik Ramos, de nem csak Pepéhez képest, hanem úgy ánblock. Nála (8,2) csak a két bayernes, Boateng (9,5) és Dante (8,8), a milanos Mexes (9,4) és az evertonos Jagielka (8,5) operál többször hosszú passzokkal egy meccsen, viszont ami engem is meglepett, hogy ő a legpontosabb e téren a maga közel 81%-val, bár az eltérések minimálisak, Thiago Silváé pl. 79%, Pepe barátunké pedig 70%, ami egyáltalán nem lep meg, mivel benyomásom szerint is több homály labdája szokott lenni, mint Sergiónak. Ennek ellenére nem mondanám azt, hogy Pepe ne tartozna bele a fent tárgyalt “új típusú” védők (ball-playing defender) táborába, de Ramos mellett jóval többször választja az egyszerűbb megoldást, magyarán a megszerzett labdát kevesebbszer játsza meg, helyette inkább csak leosztja Xabinak vagy Lukának, vagy ha úgy tartja kedve, akkor felküldi a legfelső karéjra.

A védők támadó feladatainak kivesézése után vizsgáljuk meg a védekező feladataikat is, ugyanis itt is lehetnek különbségek a középhátvédeket illetően. Alapvetően két típust lehet megkülönböztetni, az egyik típusú védő (biztosító) az átlagoshoz képest picit mélyebben helyezkedik el és fő feladata az átadások, indítások lefülelése, továbbá a beinduló támadók semlegesítése. Mint írtam az ilyen típusú védő mélyebben helyezkedik el a pályán, ezért többször kell tisztáznia az ellenfél próbálkozásainál és blokkolnia, harmadrészt több lest is tud kiharcolni. Nálunk ebben a felfogásban játszik Pepe, és ha lehetőséget kap akkor Varane is. A másik típusú védő “letámadó” felfogásban játszik, ami azt jelenti, hogy a bekk sokszor a védelmi vonalból kilépve próbálja megakadályozni az ellenfél támadásait, amiből következik, hogy több alkalommal képes szerelésre, de ezáltal több szabálytalanságot is követ el, így játszik Ramos. Bár azt hozzá kell tenni, hogy ebben a felfogásban Pepe is megállja a helyét, hisz elég mobilis hozzá, ezt egyébként bizonyította is amikor Mou vkp-ként számolt vele, továbbá az is, hogy ha Varane kerül be a kezdőbe, akkor Pepsi a “biztosító” szerepből átlép a “letámadó” szerepbe. Ezeket jól szemlélteti az alábbi két ábra.

ramos-pepe2

Látszik, hogy Ramosnak a letámadó stílusra jellemző értékek a nagyobbak, még ha nem is sokkal, bár a szabálytalanságok száma azért jól érzékelteti a szerepeket, azonban igazán a különbséget Ramos és Varane esetében láthatjuk, ennél a párosnál már teljesen egyértelműek a szerepek a számok alapján is.

ramos-varane

A letámadó védő “alkalmazásából” azonban problémák is adódhatnak, ugyanis ha a védő kilép a védelmi vonalból és követi a a labdáért visszalépő támadót, akkor mögötte hatalmas üres terület keletkezik, ezért nagyon fontos, hogy ha kilép, akkor hatástalanítsa a labdát megkapó támadót, de mutatok erre egy konkrét példát nem is olyan régről, clasico első bekapott gól:

Ramos kilép a védelemből is követi a labdáért visszamozgó Neymart.

1

Elszámította magát, ugyanis Neymar labdaátvételét és Fabregasnak adott passzát sem tudta megakadályozni, ellenben méteres üres terület keletkezett mögötte, ráadásul Messi elmozgott oda, így Pepe kénytelen volt vele menni, amivel máris eltolódott az egész védelem.

2

Visszamozog Messi is a védelem és a kp közé, de Pepe már oda nem kísérheti, hisz akkor a közben már beinduló Xavi gyakorlatilag simán begyalogolhatott volna a kapuba.

3

Messi már szembefordult a kapuval, mivel Ramos éppen visszaért Pepe egyből kapcsol, hogy baj lehet, így elkezd “visszatolódni”, Carvajal pedig kiszolgáltatott, mert ekkora területet képtelenség egyedül lezárni. Ő azt választotta, hogy beljebb lép, hogy a már lendületben lévő Xavit meg tudja állítani, ha a helyzet úgy hozza.

4

Pechjére Messi nem Xavit, hanem okosan Iniestát választja, és már meg is történt a baj. Hozzáteszem, hogy így is csak kb. egy centin múlt az, hogy Dani lefülelje a labdát.

5

Az eredmény gól. De mi volt a probléma, miből indult ki az egész?

6

Abból, hogy Ramos letámadó felfogásához híven kilépett a védelmi vonalból, de mégsem ő egyedül a hibás, mert ha megnézzük jobban még egyszer azt a szituációt, amiből indult az egész, akkor láthatjuk, hogy Xabi zavarhatta volna jobban Xavit, és akkor minden bizonnyal Mariska nem repül ki rá (igaz, amúgy se kellett volna kirepülnie), és ha nem repül ki, akkor nyugodtan megfoghatta volna a visszalépő Neymart, Ramos pedig maradhatott volna a helyén. Ettől függetlenül jól bemutatja ez a helyzet, hogy kilépni a védelemből eléggé kockázatos, és nagyon észnél kell lenni, főleg akkor, ramos2ha az ellenfél támadója sokszor lép vissza, és bizony a Barca olyan csapat, ahol Messi (vagy Neymar) nagyon sokszor visszalép, érdemes lesz figyelni majd ezt a kupadöntőn. No, nagyjából ennyit szerettem volna erről a témáról megosztani veletek úgyhogy most jöjjön az Almeria elleni gála. Vamos!

TV: Sport 2, 22:00