Este lesz valami meccs…

el clasicoleadSokáig gondolkoztam azon, hogyan is álljak ehhez a meccshez és a beharangozóhoz. Hiszen ez nem csupán egy a sok közül. Ez az el clásico. Azon túl pedig a Spanyol Kupa döntője. Azontúl pedig egy olyan mentális magaslat, amin ha átlendül a csapat, akkor a Bayern hózentrógeres kolbászkáit is elrágcsálhatjuk. Lassan, hogy fájjon. Ha mindez a teher nem lenne elég, az évek óta ügyeletes csapatmegmentőnk, a Robot, épp nem elérhető és sajnos az IT is csak annyit mondott, hogy újraindítás után reménykedjünk. Reménykedtünk, nem működik. Úgyhogy az aktuális superhero mindenképp egy beugró előadó lesz. Azonban az, hogy ki, sajnos még nem derengett fel a kristálygömbünkben. A helyzetünk már csak emiatt sem irigylésre méltó és még az sem dobhat fel minket, hogy a Barcelona mostanában attól a csapattól is képes kikapni, akivel nem is játszik.

Szóval akkor hogyan tovább a hangolódásban?


Ez lesz a 7. el clásicó a kupadöntőket tekintve és eddig óriási a Madrid fölény, lévén 3-3 győzelemmel állnak a csapatok. Ma este eldől ki fogja növelni a győzelmei számát és előrébb lépni az egymás elleni összehasonlításban, de talán ennél érdektelenebb információkkal nem lehetne csökkenteni a harci kedvet. Hagyjuk is a statisztikákat a ’csába, sosem szerettem őket.

Folytassuk akkor a sort az esélyekkel, amik megítélése persze szubjektíven változik. Nekem az a véleményem, hogy nem állunk annyira jól. Miért? Azon túl, hogy a jelenlegi csapatból hiányzik majd az az ember, aki a legfontosabb meccseldöntő tényezője a Madridnak, ott van még az az amúgy örömteli hír is, hogy a Barcelona csapatának a CdR az egyetlen olyan sorozat, ahol még reálisan győzedelmeskedhet. Hiszen a Bajnokok Ligája küzdelmeiből már kiszálltak, a bajnokságban 4 pont a hátrányuk az AtMa mögött, szóval marad a kupa. Tata, mint edző nyilván nem szeretne az a tréner lenni, aki egy éven belül semmit nem nyer a katalánokkal, szóval ha a játékosai annyira talán nem is, az edző mindenképp nagyon motivált lesz. Valószínűleg egy esetleges kupagyőzelem sem mentené meg a seggét (helyére Kloppot emlegetik, ouch), de legalább felmutathatna valami nemesfémet az idény végén. A bajnokságban csupán annyi az esélyük, hogy a Real Madrid meccset bukik a hátralevő fordulókban, mert az AM-ot megverik majd az utolsó fordulóban, ahogy Cholo csapata a Mestallában is meg fog majd égni, ezáltal segítve az aranyérmet Casillas nyakába, de erről majd egy másik posztban…

el clasicoMaris

Az minden meccsen látszik, hogy amellett, hogy a Barcában sok a sérült és botrányok tarkítítják az idényt, a játékosok is jóllaktak. Alig van már bennük tűz, nem jönnek az oly könnyedén véghez vitt gyors akciók, nem működik hatékonyan a csodált védekezés és visszatámadás. Az egész legyőzhetetlenségi mítosz szépen csendben átvándorolt Münchenbe, a Barcelona szurkolóinak és focistáinak pedig maradt az üres melldöngetés és a vak remény, hogy nincs igazam (persze az, hogy nem sikerült őket idén megverni rólunk is elmond mindent). De ezt az érzést mi madridisták egészen közelről ismerhetjük és semmi meglepő nincs a dologban. Messi, Iniesta vagy épp Xavi sem processzor vezérelt hardver. Az ember, ha klub és válogatott szinten is megnyer mindent, akkor az idénybeli 73. meccsen már nem feltétlenül tud annyira koncentrálni, mint egy sikerre éhes csapat játékosa. El kell fogadni a tényt, ez az élet rendje. Nem mellesleg a példa mutatja, hogy Guardiolát sem sikerült túl jól pótolni. Ennek ellenére a Barca nem fogatlan oroszlán, csupán egy kissé telezabált sörényes, aki még mindig nagyon veszélyes, csak tovább kell ingerelni, mint általában. Igaz ez még akkor is, ha ráadásul a sérültlista szinte veretesebb, mint a kezdő, főleg a védelmet illetően.

Alapvetően az eddig felsoroltak – az edzői extra motivációt kivéve – nekünk kedvezhetnek, de a Real Madrid finoman szólva is hektikusan teljesít. Carlo csapata azt elérte, hogy a kicsiket szisztematikusan aprítja miszlikbe, de a vérgőzös, fontos meccseken rendre betlizik a csapat. Ráadásul CR nélkül a pikk ászunkat veszítettük el, úgyhogy csak valamilyen meglepetés teljesítményben bízhatunk. Marcelo, Jesé sem játszhat, de persze ez egy kicsit kisebb fajsúlyú probléma. Robot hiánya azt irányozza elő, hogy csapatként kell győzedelmeskedni, nem lehet egy embertől várni azt, hogy majd megmentőként bevágtat a fehér lovon és a 102. percben egy felhőfejessel megszerzi a győzelmet.

elclasicoBale

Di María átlagon felüli szezont fut magához képest, CR kiválásával legalább annyira szabad pozícióban játszik, mint a portugál egy sorral előrébb, azzal a különbséggel, hogy védekezni is tud. Idén lőtte az ittléte alatt a legtöbb gólt, fontos passzai vannak, azonban a vér nem válik vízzé: számtalan rossz megoldása is akad, a Dortmund elleni visszavágón a kihagyott 11-ese után pedig olyan szinten tűnt el, hogy azt Houdini sem csinálhatta volna hatékonyabban. Benzema immár a legtöbb meccsel rendelkező francia a Real Madridban, de az ő teljesítménye továbbra is ingadozik. Noha gólpasszokat jegyez, szuper cselekkel bolondítja az ellenfeleket (ami jól mutat a youtubeon és Rio twitterén), a helyzeteket rendre elpuskázza, legutóbb épp a Barcelona ellen volt eredményes, ami azért nem tegnap volt. Olyan lehetőségeket hagy ki, ami már nekem fáj és ugye egy szál Morata ül a padon helyette, kell a jó teljesítmény a franciától. Isco javulgat, de továbbra sem az igazi, kicsit lassan, tompán, sok hibával játszik még mindig.

Akitől épeszű emberként a megváltást várhatnánk az Bale. Mivel most nem fogom felszopkodni a walesit, gyanítható, hogy ha nyerünk, akkor mágikusan zseniálisan fog játszani, hiszen a játékosok előszerettel cáfolnak rám kritikus hangvételű vélemény nyilvánításaim után. Szóval ennek szurkoljatok. A walesi nekem eddig csalódás, még akkor is ha a statisztikája nem rossz. A picik leverésénél aktívan szerepel, de ahhoz, hogy egyedül eldöntsön egy fontos meccset olyan kevés, mint téliszalámiban a hólánc. Egydimenziós cselei vannak (balra tolom a labdát, jobbon futok, jobbon tolom a labdát, balon futok, illetve ezek kombinációja), rengeteg hibával játszik és közel sem osztja meg a védősort úgy, mint Ronaldo, utat nyitva ezzel a többieknek. Nem várok tőle túl sokat, de remélhetően tévesen a Barcelona rá fog extra mozgósítást eszközölni, ezáltal egy kis helyet hagyva Iscónak vagy Marisnak (not).

el clasicoBenz

A motiválatlan, jóllakott Barcelona esélyei a vezércsődört és eddig a fontos meccseken a golyókat nélkülöző Real Madriddal tehát körülbelül kiegyenlítődik. És ez kit érdekel? Egy clásico előtt nem sok mindenkit, engem sem. Arra a végkövetkeztetésre kell tehát jutnunk, hogy bármi lesz nekünk csak a győzelem elfogadható. Kell a kupa, kell a Barca vére, kell, hogy azt gallér mögé csapva vérvörös kerettel a szájunk szélén lóbáljuk meg a Bayernesek előtt a dákót. Ez a mentalitás kell nekünk, ez az, ami nem a sajátunk jelenleg. Reméljük Carlo szemöldöke ma a helyén marad, hiszen a kiütéses győzelmet is illetik kellő önuralommal megélni. Nyerni fogunk, mert nyernünk kell. Át kell végre lépni azt a rohadt határvonalat, hogy elhigyje magáról ez a csapat, hogy képes bárkit a világon megverni. Azt pedig nem kell nekik elmondani a kupát lóbálva, hogy ez a Barcelona, már nem az a Barcelona…

Ja, és kéretik Sergio Ramos kezét vastagon ragasztóval bekenni, ne legyen baleset…