Kupagyőztes, Kupagyőztes!

el clasicoleadKihúzhatjuk azt a félelmünket, hogy csapatunk idén trófea nélkül marad, hiszen a tegnapi kupadöntőt sikeresen hozta a csapat. Nem volt megsemmisítő győzelem, tulajdonképpen a papírforma érvényesült. A sok sebből vérző, megtépázott renoméval küszködő ellenfelünk fölé nőttünk és bár a Real Madrid is nélkülözött jópár fontos játékost, a minőség ezúttal felénk billentette a mérleg nyelvét. Igaz, Neymar révén a Barcelona az utolsó másodpercekben nagyon közel került ahhoz, hogy kiharcolja a hosszabbítást, de a kapufa ezúttal a madridi lelkekkel volt és a rendes játékidőben győztest hirdettek. Azt hittem, hogy mára már egy kicsit tisztulni fog, hogy mit is láttunk tegnap, de bevallom őszintén még mindig egy kicsit ambivalens érzelmek kavarognak bennem.

Fejtsük ki!

Carlo papper nem nagyon lepett meg minket a kezdővel. Bár voltak olyan kósza hírek, hogy Illarramendi a kezdőben lesz Isco helyén, de végül Ancelotti a sokkal logikusabb döntés mellett tette le a voksát, így a kacskalábú ex-malagai futott fel a pályára. A többi poszton már régóta lehetett tudni a szereplőket. A védelem Marcelo és Arbeloa hiányában a szokásos volt, Modric és Alonso is játszott, elöl pedig a Maris-Bale-Benzema trió rohamozott. Külön kiemelném a Kapitányunkat, aki a nyugodtság szobra volt. Piszkosul szeretem mikor ő áll a kapuban, egyszerűen 20 dobbanás/perccel kevesebb a dobolás a mellemben, amikor meglátom Iker sztoikus alakját. Nincs gond Lópezzel, de Iker, az Iker, end of story. A Barcában volt több nyitott kérdés, végül Marc Bartra tudta vállalni a játékot, így nem kaptuk meg azt a fórt, hogy Busquets legyen az egyik középhátvéd.

CDR final Casillas, jó

Nem indult olyan fergetesen a meccs, mint a legutóbbi találkozó, de azért az iramra nem lehet panasz, és pár kisebb helyzetecske után már jött is a Real Madrid vezető gólja. Félelmetesen hatékony és pontos kontratámadás végén Mariskánk volt eredményes, de tanítanivaló volt az egész akció. A labdatoszogató, az ellenfél térfelét megszálló, de kényszervédőkkel operáló Barcelona ellen pontosan így kell véghezvinni egy támadást. Isco kicsit megtartotta a lasztit, majd Balet hozta játékba, aki Benzemának dobta ki a labdát. A francia kevés jó labdaérintéseként egyből adott egy nagyon nagy labdát Angyalkának, aki kicsit körülményeskedett, de a középre keveredő Albát magától távol tartva lőtt, Pinto csak belekapni tudott.

CDR final PepeNeymEzután megmerevedtek az álláspontok, a Real Madrid kontrollálta a játékot, a Barca pedig fényezte a bogyót, sokszor 20-30 méterre a kapunktól járatták azt. Ugyanakkor veszélyes helyzetet, „húbazzeg” szituáció abszolút nem lehetett felfedezni, csupán néhány idegborzoló pillanatunk volt, az is jellemzően nem a focihoz kapcsolódott. Pepét meg kell dícsérni, hiszen elérte azt, hogy középső védőként egy totál ártalmatlan szituációban kapjon még az első 20 percben egy sárgát, mert hát ki ne játssza el a madridi tizenhatos seriffjének szerepét, amikor Neymar kért a homlokára egy puszit Coentraótól, ha nem ő. Ettől függetlenül a Barca játéka impotens volt, érezték ők, hogy menni kell, de ahogy már a beharangban is említettük messze van a csapatjáték attól a szinttől, mint volt pár éve. Azok az olajozott fogaskerekekként mozgó középpályások, ördögi cselek, betörések szerencsére már a múlt ködébe vesznek.

A Real Madrid kicsit lassította a játékot és hatékonyan védekezett, Isco óriásit dolgozott, Coentraóval nagyon jól működtek a bal oldalon védekezésben, ezáltal levéve a terhet Bale válláról. A második félidő elején pont Béla dönthette volna el a meccset. Két védőt lehagyva tört be a tizenhatosra, de csőrözése mellé ment, talán más megoldást kellett volna találnia. Mondjuk, hogy belövi, basszameg. Aztán egy kicsit beleringattuk magunkat a magabiztosságunk mítoszába és meg is szívattuk magunkat. Bartra előbb távolról lőtt egy egészségeset, majd egy szöglet után már be is talált. Pepe szívmelengetően gyönyörűen mutatta be, a hogyan NE szaladjunk alá a labdának című tanmesét. Casillas hiába úszott a levegőben atommeghajtású jégtörőként, a labda annyira szélre ment, hogy esélye sem volt. Részünkről megindult a fejvakarás, hiszen mi más rombolhatja le a önbizalmat, mint a gyengén játszó, a semmiből egyenlítő ellenfél okozta para.

Cdr final Balegól

A Barcelona azonban egyszerűen nem tudott többet. Carlo pedig ritka óvatosan meccselt, nagyon sokáig fentartotta az alapcsapatot, nem cserélt és nem változtatott hadrendet sem. Tulajdonképpen igaza lett, mert Bale olyat tett amit minden focista tud, csak kevesen ilyen gyorsan: futott. De még hogy. Sőt, rotálta is egydimenziós repertoárját, hiszen bármilyen merész is, de balról tolta el a labdát és balról is futott. Fantasztikus. De az iróniát félretéve tényleg nem semmi, hogy a feltartani igyekvő ellenfelét az edzői technikai zónában, gumiszőnyegen kezdi el lesprintelni és mire a stoplisokkal a fűre ér már teljesen simán előtte van. Pedig Bartra annyira nem lassú, a vicces az lett volna ha Puyol vagy Piqué az aktuális védő. Asszem még egy kósza numerát követő cigit is elszívhatott volna a walesi mire utolérik. Bár Benzema bent üresen várta, Béla bebőrözte Pintót, amiért megmondom őszintén piszkosul irigylem.

Carlonak jöttek a védekezőcseréi, a Barcának a pánik, de tulajdonképpen megoldottuk a feladatot, még akkor is ha Neymar kapufájánál az isteni gondviselés meleg tenyerét érezhettük a vállainkon. Igazságtalan lett volna, ha a Barca 1 helyzetből egyet értékesít. De ennyire szerencse már végre nekünk is kijárt. A meccs után nem tudtam, és igazából most sem tudom eldönteni, hogy a Real Madrid tulajdonképpen totális kontroll alatt tartotta-e a Barcelonát és magabiztosan nyert, vagy ez egy illúzió és csak a Barcelona borzalmasan fostaliga játéka okozza? Persze tulajdonképpen ez majdnem mindegy, hiszen jelen pillanatban ünnepelni kell a kupát a későbbiekre ráérünk majd. Pár dolog amit meg kell jegyeznünk még, hogy továbbra is előfordulnak nagyon bosszantó hibák. Xabi Alonso faultjai, 40 méterre a kaputól eladott labdái továbbra is aggodalomra adnak okot, ahogy Modric sem tudta hozni a superhero módot. Pepe ahogy kell, felült az ingerlésnek és a gólnál hibázott, Ramos tuladjonképpen jó meccset hozott, de Alves azért fel tudta cseszni az agyát. Benzema továbbra sem tud gólt lőni, lassan mindenki jobban járna ha árnyékékként használnánk, előtte egy igazi csatárral, mert tulajdonképpen jó labdái vannak, csak épp a helyzetkihasználás nem megy.

CDR final PEpe

Továbbá a Barca-blogon Messiről írt kritika minden szava arany, komolyan mondom az ideg széttépett volna Barca szurkolóként, ha a legnagyobb sztárunktól ezt a fingszagú tévelygést látom, mint amit Messi elővezetett. Katasztrófális volt, furcsa leírni de szinte nekünk volt emberelőny, hogy sok akció azon az emberen folyt keresztül, akinek annyira volt kedve játszani, mint nekem nyáron snowboardozni. Zárásképp pedig emlékezzünk meg Lahozról, aki olykor nagyvonalúan, az indulatokat jól kezelve, a színéskedéseknek egyik oldalon sem felülve, jól vezette a meccset. Már spanyol szinten, mert azért volt tévedés ide és oda is, de alapvetően jó volt a bíráskodás, senki nem bírózhat.

A kötelezőt tehát behúztuk, miénk a kupa, a bajnokság és a BL még meghódításra vár, de ahogy Jim Carrey mondta a Dumb és Dumberben: Van esély!.

Hala Madrid!