Sarkcsillag

Adjatok egy fix pontot és kifordítom sarkából a világot!”

-Arkhimédész-


alonsoAz elmúlt hónapokban Xabi Alonso a kritikák kereszttüzébe került: megtalálja őt a sajtó, a szurkolók, de még a kontinens spanyol hontól távol állomásozó bloggerei is. Xabi Alonso profi labdarúgó mércével mérve már nem fiatal és bizony sebessége is megkopott már, ezt nehéz lenne vitatni. Mégis: szerdán egyre növekvő lelkesedéssel figyelve a mérkőzés alakulását, helyenként szinte elhomályosult előttem a kép, elhalkult a fergeteges közönség, és lelki szemeim előtt láttam, amint szuperlassítva, HD minőségben utasításokat ad a többieknek, egy-egy fejbiccentéssel fegyelmez, egy ujjmozdulattal küldi a megfelelő irányba a mögötte igazodó társakat. Hibák ide, sebesség oda: Xabi Alonso a Real Madrid fix pontja!

Xabi Alonso_1Xabi Alonso nem fizikai és technikai képességei miatt pótolhatatlan, még csak nem is a hosszú labdái okán, hanem mert ő a csapat agya, ő a gravitációs középpont, a halovány csillag, akit bár sokan nem vesznek észre, mégiscsak körülötte kering mindenki más. Olyan játékos ő, akit minden más spíler szeretne maga mellett tudni a pályán: biztonságtudatot, viszonyítási alapot ad. Egy olyan vonatkoztatási pontot, amihez képest mindenki megtalálhatja a helyét. Bárki, aki játszott már csapatsportot tudhatja, hogy mennyire fontos ez, nekem volt már szerencsém megtapasztalni. Arra is könnyen lehet példát találni, hogy mi történik akkor, ha ilyen nem áll rendelkezésre… Hány meg hány válogatott van, amelyeknek játékosai a közvetlen elithez tartoznak, de hazatérve, együtt mégsem muzsikálnak megfelelően, szinte senki nem találja saját pozícióját, nem áll össze a gépezet a minőségi alkatrészek ellenére sem. Gondoljunk például Elefántcsontpart csapatára, amely rendre alulteljesített a világbajnokságokon (de akár a magyar válogatottal is lehetne párhuzamot vonni). Drogba lehet ugyan vezér, olyan ember, akire felnéznek a társak, aki egyedül is el tud dönteni egy meccset, aki a falon is átmenne a siker érdekében… de ez nem minden! Nem ő lesz az – ahogy nem is CR, Bale vagy Di Maria –, akihez képest felveszik a pozíciót a társak, aki ha azt mondja, hogy indulj jobbra, akkor gondolkodás nélkül elindulsz jobbra.

Xabi+Alonso+Real+Madrid+V+Barcelona+Super+MBB5-LcktGjlNéztem tegnap Xabi Alonsot, amint a pálya közepén úgy állta a Barcelona rohamait, mint egy viharos tengeren hánykolódó hajó kapitánya az orrban a kötelekbe kapaszkodva a természet csapásait. Mindig jó helyen volt, mindig ő indult elsőnek, és őt követték mozgásukkal a többiek. Folyamatosan beszélt, volt, hogy csak a karjával jelezte az irányt a mögötte állóknak, hogy mit is kellene tenni. Nem néztem meg a statisztikákat. Lehet, hogy kevés labdát szerzett, lehet hogy keveset szerelt, még akár az is előfordulhat, hogy nem is passzolt olyan jól. Imádom a számokat, és hiszek a tudományos elemzés módszerében, de van, amit nem lehet Excel táblázatok segítségével kimutatni. Például azt a többletet, amit az jelent, hogy a többiek tudják: nagyon rosszat nem csinálhatnak, ha Xabi Alonso mozgásához igazodnak a védekezés során. Vagy azt, hogy miként játszott valaki labda nélkül. Xabi Alonso nem mindig szerel, nem mindig ütközik, de nem is mindig ez a célja. A futball alapvetően egy észjáték lenne – még ha néha ezt jól titkolják is a játékosok –, egy nagy sebességű, valós idejű stratégiai játék, amiben nem mindig neked kell adnod a gólpasszt, nem mindig neked kell lőnöd a gólt, de nem is mindig neked kell megszerezned a labdát. Ahogy van assist a kapu előtt, úgy van assist a labdaszerzés terén is, és ebben bizony Xabi Alonso páratlan. Szinte észrevétlenül kényszeríti bele olyan mozgásokba, szituációkba a labdás ellenfelet, hogy utána az valaki mással találkozva érzékeny búcsút vehessen a labdától – már ha egyáltalán nem kell visszafordulnia.

Xabi+Alonso+Real+Madrid+v+Barcelona+La+Liga+6BELzdSZTSTlRőtszakáll lassab már, mint volt egykoron. Gyakrabban is téveszt ütemet, és többször is pattan el tőle úgy a labda, mint a Sevilla ellen. Mégsem kerül ki a csapatból, mégsem őt hozza le sem Mou, sem Carlo, sem VdB. Játszhatna helyette Kázmér, aki ruganyosabb, harcosabb… Visszaléphetne Di Maria, leigazolhatnánk Vidalt, és még ki tudja, mit nem tehetnénk. Lehet, hogy több lenne az ütközés, nagyobb az átlagsebesség, nélkülözésével azonban felszednénk a jó értelemben vett horgonyt. A csapat elveszítené azt a fix pontját, amelyre támaszkodva kifordíthatja a világot sarkaiból. Ki tudja, egy napon talán már Kázmér lesz az, akiről hasonlókat írhatunk, de elég csak ránézni Carvajalra, Iscora, Illarára vagy Casemirora, és láthatjuk: a megfelelő rutin és összeszokottság nélkül az ilyen fiataloknak szüksége van valakire, akiben vakon bízhatnak, akire felnéznek, akihez viszonyítva megtalálhatják a helyüket a pályán, aki int nekik, ha indulni kell. Nincs más hátra tehát: a szellemi és emocionális többlet megtartása érdekében alkalmazkodni kell a helyzethez, és a többieknek fel kell nőnie a feladathoz. Támogatniuk kell a már megfáradt törzsfőnököt oly módon, ahogy például Cahill és Ivanovic segíti ki Terry-t a Chelsea-ben, amikor mondjuk Cavanival kellene versenyt futnia. Végeredményben erről szól a csapatjáték: az egésznek többnek kell lennie, mint csupán a részek összege.

31-Xabi-Alonso

Bale, CR, Di Maria, Messi, Neymar, Robben, stb. mind zseniális játékosok, óriási csillagok, jelenthetik a különbséget, de nem várható el tőlük, hogy ők jelentsék a fix pontot is. Xabi Alonso csak egy már pontozható paraméterek szempontjából nézve a zeniten túl lévő, haloványan pislákoló csillag a futball fényes egén. Mégis, ő a Real Madrid Sarkcsillaga, ha valaki elveszik a zöld gyep tengerén, őt keresi az égbolton… Ezért pótolhatatlan még mindig, és ezért nem lehet csak úgy leakasztani egy újat belőle. A hosszú labdák, a szerelések, a Ramos rendre igazításához hasonló jelenetek csak a habot jelentik a tortán…

 


*A bejegyzés műfaját tekintve jegyzet, nem elemzés, és szándékosan az érem másik – kevesebbet emlegetett – oldalát, a pozitívumokat emeli ki gondolatébresztés céljából. 🙂 

**Kimaradt: ha valaki a jelenlegi keretből edző lesz, akkor az Xabi Alonso.