Lófasz és esti fény

Valladolid - REal MadridLeadNem tudom, hogy volt-e olyan, hogy a címben csúnya szó legyen, de egyszerűen nem jutott más az eszembe a napalmmal legyalult, nihilközeli agyamban. Persze ha viccelődni akarnánk, akkor megjegyezhetnénk, hogy nem csak a Bayern-szintű csapatokat kell könnyedén ledózerolni, de bizony egy Real Madridnak a Valladolidot is illik elintézni. De nem akarunk viccelődni, mert a tegnap este után egymást váltja bennünk a mérhetetlen düh és a szomorúság. Nem túl jó elegy. Tegnap este elúsztak a bajnoki esélyeink, az utolsó fordulóban pedig majd matekolhatunk, hogy kit szeretnénk bajnoknak magunk helyett. Ahogy arra a tegnapi beharangozóban (és sok egyéb korábbi posztban) utaltunk, a Real Madrid nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy kulcspozícióban játszó emberek ne nyújtsanak maximumközeli teljesítményt és pár egyéb fontos, fel nem tett kérdésre is fájdalmas választ kaptunk.

A Real Madrid nem lesz bajnok.

Ancelotti érezvén a népharagot és a kellemetlen visszhangokat kihagyta a kezdőből Illarramendit, helyette Isco került a csapatba. Az alaptaktika körülbelül 8 perc alatt bukott meg, hiszen a gólzsákunk egy ütközés közben a valószínűleg félegészséges lábára kapott egy mamutpuszit, így Ronaldo meccsének hamar vége szakadt. Jött Morata, de róla majd egy picit később. A védelem a várt volt, illetve mégsem, hiszem a brutális Pepe helyett kaptunk egy latin, vasalt hajú machót. Ha gálajátékkal nyerünk, Pepe feje miatt amúgy sem tudtunk volna aludni, szóval mindenkép cseszhettük a ma reggeli pihent kelést. A középpályán az Isco, Alonso, Modric tengely, előttük a Maris, Ronaldo, Benzema sor lépett pályára.

Azt sejtettük, hogy nem lesz sétagalopp a meccs, de hogy ennyire fájjon nézni, azt nem gondoltuk volna. Amikor a félidő derekán szabadrúgáshoz jutottunk tudtuk, hogy Sergio fogja ellőni, de a ZS szektor helyett a kapuba talált, szóval Ramoson még mindig rajta volt a God Mode, rajta nem múlott a dolog. Ahogy telt az idő a második félidőben, úgy vált a Real Madrid játéka görcsössé, akaratgyengévé és a Valladolid egyenlítése teljesen megérdemelt és persze előre borítékolható volt. Hogy sorsszerű legyen a dolog, a régi idők fegyverével kényszerítettek ismét térdre minket: pontrúgás utáni fejes, stílszerűen Illarramendin megpattanva. Gyönyörű volt. A meccsről igazából részleteiben ennyit, jöjjön pár keresetlen szó.

Valladolid - Real ÖF gólHogy a retkes-redvás pélóban gondolta bárki is, hogy a világ legingadozóbb teljesítményű csatára mögé elég nekünk egy Morata? Hogy? Morata, az új Raúl, olyan szinten falábú, hogy tegnap egyszerűen egy labdát nem tudott levenni. Az, hogy csel közben elesik a labdával egy dolog, rálépett, na bumm, de a felívelt labdák úgy pattantak el tőle 2-3 méterre, hogy ember nem volt a közelében. Lejátszva egy szezont, a padról beszállogatva azért kellett volna, hogy jelentsen némi lelkierőt, hogy ne görcsöljön rá minden percre. Kijelentem, hogy ha tegnap én állok be Morata helyett, akkor sem lettem volna rosszabb. Tök jó, hogy saját nevelés meg minden, de ez inkább a Valladolid szintje, mint a Real Madridé. Hogy engedhettük el Higuaínt úgy, hogy nem pótoljuk?  A másik csatárunk… Most komolyan, a sok kommentben okos embertől kérdezem, hogy Benzemától ez a meccs mi a szar volt? Hol van a legalább mezőnyben jó teljesítmény? Hányszor vezette bele 3-4 emberbe a labdát? Ha nincs Ronaldo és Bale, akkor a mágikus BBC utolsó megmaradt tagjaként és a Real Madrid kezdő csatáraként én elvárom, hogy döntsön el egy ilyen fika meccset. Lőjön gólt, adjon gólpasszt, vigyen el két védőt, valamit csináljon. A saját tizenhatosán elvesztette a labdát, majd széttárta a kezét és elsétált? Ennyit tudott hozzátenni. A legutolsó 10 meccsén 1 gólt ért el. Köszönjük, bravó.

Aztán jöjjön a következő savaznivaló: Illarramendi. Ennyi pénzért, ennyi? Tegnap bejött, 30 másodperc alatt kapott egy sárgát, majd az ember akinek lerúgta a fejét az ő hátán megpattanó fejesből egyenlít. Karma is a bitch. Carlo fejébe nagyon szívesen belelátnék, hogy a telibevert Kázmérnak mit kellene csinálnia ahhoz, hogy bekerüljön a csapatba? Illarrát konzekvensen, egész idényen keresztül lehetett volna ekézni, egyszerűen fejben és lábban is lassú még ehhez a szinthez. Egy Szőr tehetségű játékos Xabit valamikor februárban szorította volna ki. Komolyan mondom vártam a pályára Khedirát, mint a csere cseréjét. Durva. Nem értem Ancelottit, Casemiro amikor játszott az a minimum, hogy hozta Asier szintjét, ha rendszeresen nyomta volna a dolgot, legalább annyit, mint Illarra, akkor lenne alternatívánk erre a posztra. Mert jelenleg nincs. A véleményem nem változott vele kapcsolatosan a nyár óta: korán hoztuk el (és kurva sokért), neki még kellett volna 1-2 év egy Szociban, hogy beérjen.

Valladolid - Real ÖF BenzemaBebizonyosodott, hogy a Real Madrid kerete abszolút nem erősebb támadásban, mint az ilyen szempontból lesajnált Atlético Madridé. Rendben, Ronaldo pótolhatatlan és Bale is fontos láncszem, bár azért őt Mariska nem rosszul helyettesítette. De hogy Morata legyen az egyetlen támadó felfogású cserénk hetek, hónapok óta az speciel nem az ő hibája, hanem Perezéké. Mert mi lett volna akkor, ha Jesé még annyit sem tud játszani mint amennyit játszott idén? Vagy nem ilyen szinten? Óriási hiba volt ez, amit legtöbbünk már azért látott előre, csak sokáig nem volt okunk elégedetlenkedni. Ronaldo sem gép, fiatalabb nem lesz már, egyre többször fog ilyen 2-3 hetes sérülést beszedni, ezzel a meccsszámmal és rúgás/meccs aránnyal törvényszerű.

A szomorú az, hogy tényleg simán triplázhattunk volna idén. Adott volt egy magához képest borzalmasan gyenge és színvonaltalan Barcelona, egy meglepetéscsapat Atlético (akik a Levante elleni vereséggel akár el is balfaszkodhatták volna a bajnoki címet, ahogy vártuk), az utóbbi pár évben nem volt ilyen jó esély arra, hogy a Cibelesen bajnokságot ünnepeljünk. A kupa már zsebben és a BL-döntőben is ott vagyunk. Ancelotti és a csapat történelmi lehetőséget szalasztott el. Ettől függetlenül ha meglesz a tizedik ez mindenképpen egy sikeres év, ma is azt mondom, hogy a BL fontosabb, mint a bajnokság, de egy ziccert hibázott el a csapat és a szomorúság uralkodik jelenleg. Nem mellesleg BL győzelem ide, Kupa győzelem oda, kiviláglottak a szerkezet és játékosállománybeli hiányosságok, amiket nem szabad besöpörni a szőnyeg alá. Az megvan, ha a Barca megveri Simeone gárdáját az utolsó fordulóban akkor bajnokok? Pintóval a kapuban fél idényen át, Újpest szintű védelemmel, távozni vágyó sztárokkal…

Hölgyeim és uraim: A Real Madrid Spanyolország Liverpoolja. Szép, mi?