Benzemáról utoljára

i95egAJ8Csapatunk háza táján évek óta újra és újra felmerül a csatárkérdés, most sincs ez másképp így a szezon végén, pedig tavaly nyáron Higany távozásával azt hittük, hogy ezt a témát hosszú időre lezárhatjuk, azonban Benzema és Morata tett arról, hogy ismét beszéljünk róla. Már jó ideje tervben volt ez a poszt, de mindig tolódott mint Pintér válogatottja egy kicsit, főként a VB miatt is, de tegnapelőtt az NST-n az angol válogatott elemzése közben előkerült Rooney, mint a mai angol labdarúgás legjobbja, így gondoltam itt az idő, hogy górcső alá vegyük Karimot is. Megnézzük honnan indult, és hová jutott 26 éves korára, majd összehasonlítjuk csatártársaival, hogy azt is lehessen látni kihez képest hol tart. No, ugorjunk is neki.

Benzema fiatalként, mindössze 21 évesként került Lyonból Madridba méghozzá nagy reményekkel köszönhetően Perez gigantikus bevásárlásának. 35 millió ajróba fájt, ez nyilván Perez papának szólt, bár ha azt nézzük, hogy 100 millió volt akkor a kivásárlási ára, akkor még olcsón meg is úsztuk, ennyit a pénzügyekről. Tehetsége alapján sokra volt hivatott, az utolsó két évében csapata húzóembere volt már, volt év játékosa a francia ligában és egy gólkirályi címet is sikerült bezsebelnie. Egyetlen kérdés volt vele kapcsolatban: hogyan bírja el majd a nálunk rá nehezedő irgalmatlan nyomást.

Nos, az első szezonjában sehogy sem sikerült neki elviselni, elég gyér teljesítménnyel rukkolt elő, és az ellendrukkerek népes hada máris “játékostemetőzött” velünk. Persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy a bizalmat nem kapta meg, többnyire csak csereként jutott szóhoz, és még pechje is volt 1az éppen akkor érkező Ronaldóval és az akkor élete formáját mutató Higuval, aki ugye még Roncit is lezúzta a házi góllövőlistán, magyarán a körülmények sem segítették őt, így ekkor még lehettünk vele elnézőek. A következő idényben viszont már nem nagyon lehetett magyarázatot adni a botrányos teljesítményére, a szezon első felében 18 bajnokin kemény 1 gól állt a neve mellett, talán ilyentájt született meg az “elbenzemázta” kifejezés is. De ha ez nem jellemezné jól a helyzetet, akkor mondok még egyet: emlékszem az egyik meccsen Ronci átadta neki a tizenegyes lövését, csak találjon már be és szakadjon benne át valami. Szerencsénkre átszakadt az a gát tavasszal, és a hátára vette a csapatot, gondolok itt elsősorban a Lyon elleni teljesítményére, amellyel végre – legyűrve az átkot – továbbjutottunk a nyolcaddöntőből, vagy a kupában szerzett hihetetlen fontos góljaira. A feltámadásához nagyban hozzájárult, hogy Higuaín kiesésével megkapta a feltétlen bizalmat Josétól, egyedül azt sajnálom, hogy az akkori tavaszi clasico-maratonból pont ő maradt ki, vele talán több babér termett volna azokon a meccseken, de így is jó évet tudott zárni, amire ősszel sokan még egy fillért sem tettek volna.

Míg az előző szezonban Higuaínnal számolt elsősorban Mourinho addig a bajnoki aranyat hozó évben már egyértelműen Benzemával, teszem hozzá jogosan, ugyanis Karim felállt arról a bizonyos padlóról, és elkezdett úgy teljesíteni, ahogy egy Real Madrid csatártól elvárható, sőt, néha már világklasszis szintre emelte magát abban az időszakban, szóval az a 32 gól nem a véletlen szüleménye. Benzema karrierje tehát egyértelműen ívelt felfelé, úgyhogy nem meglepő, hogy még az ellenfél szurkolói, vagy éppen a semleges, szimplán a jó focit kedvelők 2is elismerték, hogy a mi franciánk bizony nagyon magas szinten van. Aztán jött Zsozé papa utolsó éve, amely mint mindenkiét úgy Benzema teljesítményét is meghatározta. Utólag mindenkiben az maradt meg, hogy a csatáraink, köztük elsősorban a francia gyenge szezont produkált, holott ha megvizsgáljuk a körülményeket, akkor korántsem biztos, hogy ez igaz, ugyanis fordult a kocka a két csatár szerepét illetően, azaz inkább Higu került előtérbe, a fontos rangadókon általában ő kezdett (szuperkupa Barca, City, United, Dortmund BL stb.). Ha így nézzük, akkor máris más a leányzó fekvése, pláne, ha az elért gólokat és a kiosztott asszisztokat a pályán töltött időhöz is viszonyítjuk (75,6 percenként egy gól vagy assziszt).

Elérkeztünk a mostani szezonhoz, aminek az elején abszolút ideális körülményeket teremtett számára Carlo és a vezetőség azzal, hogy a távozó Higuaín helyére nem érkezett igazi konkurens, csak Morata a Castillából, nem mellesleg Zidane is visszatért másodedzőként a csapathoz, aki mindig is segítette őt, és ápolta az ő kis lelkét. Ennek és a kezdeti lendület ellenére iszonyatosan beragadt, szeptember végétől október végéig hét meccsen mindössze egy asszisztra volt képes. Aztán jött a Sevilla elleni gála, és onnantól elkezdte a góltermelést, ami egészen a szezon 3/4-ig, pontosabban a Barca elleni duplájáig kitartott, viszont a 5_3véghajrára láthatóan elfogyott, bár a legfontosabb pillanatokban azért még hozzá tudott tenni a csapat sikeréhez, lásd: kupadöntőn kiosztott asszisztja Marisnak, vagy a Bayern ellen szerzett gólja. Szóval összességében (az őszi vakvágányt leszámítva) elégedettek lehetünk az idei teljesítményével (24 gól, 15 assziszt), ami persze lehetett volna jobb is, de így is korrektnek mondható. A probléma inkább ott volt, hogy nem volt megfelelő alternatívája, ugyanis az minden játékosnál benne van a pakliban, hogy egy rövidebb időre (őszi homály) kiesik a formából, vagy mondjuk lesérül (véghajrá).

Ez volt az érem egyik oldala, most nézzük meg, hogy más csatárok hogyan teljesítettek idén, ezt mutatja az alábbi ábra.

00Katt a képre!

Jól látható, hogy Benzema nagyjából a középmezőnyben foglal helyet, azonban kirívóan csak Agüero, Ibra és Suárez jobb nála, ellenben Costa, Lewa és Cavani mutatóját túlszárnyalja, pedig mindhárman jó szezont zártak, sőt, Diego barátunk ugye most robbant be igazán. Cavani példája egyébként intőjel lehet számunkra, ugyanis a Napoliban mutatott teljesítményét nem hogy megismételni nem tudta, de megközelíteni sem, hisz míg Olaszországban a támadások egyértelműen ráépültek, addig a PSG-ben Ibrára, ergo várható volt a visszaesés.

Miután megnéztük, hogy teljesítettek az elmúlt szezonban a sztárcsatárok, vegyünk egy nagyobb időintervallumot, és vizsgáljuk meg az alapján, hogy melyik csatár hol tart. Eredetileg az elmúlt öt évet akartam venni (Benzema akkor igazolt hozzánk), azonban sokan akkor még kisebb ligákban játszottak, és az ott elért eredmények nem feltétlen vannak egy súlycsoportban mondjuk egy topligában nyújtott teljesítménnyel, így leszűkítettem négy szezonra a vizsgált időtartamot. (Az eredmény egyébként hasonló lett így is.)

111Katt a képre!

A statisztika alapján kimondható, hogy Benzema hatékonysága az elmúlt négy évben gyakorlatilag megegyezik Ibráéval, azzal az Ibráéval, aki a posztján jelenleg abszolút number one-nak számít. Talán ez kicsit más megvilágításba helyezi Karim teljesítményét, arról nem beszélve, hogy neki többek között egy Ronaldóval is meg kellett “küzdenie” az elmúlt évek során, az eredmény mutatja, hogy ezt sikerrel tette. De tovább mazsolázgatva az adatokból láthatjuk, hogy Benzema olyan csatárokat ver, akikre az átlag szurkoló simán rámondja, hogy világklasszis, gondolok itt elsősorban Rooney-ra, Agüeróra, van Persie-re, Cavanira, Falcaóra és lehetne folytatni a sort. A meglepő egyébként az, hogy többségük az elmúlt 4 évben a legjobb korban voltak, és velük nem csak, hogy felvette a kesztyűt Benzin, hanem le is nyomta őket. Persze csatára válogatja, hogy ki mikor érik be, mindenesetre az, hogy Benzema ilyen fiatalon (csak Lewa és Kun fiatalabb nála fél évvel) ilyen számokat tud produkálni simán az elitbe helyezi őt. Ha megnézzük külön a gólok és az asszisztok számát, akkor láthatjuk, hogy előbbiben többen is megelőzik az elmúlt négy évet tekintve, de ezt bőven ellensúlyozza a kiosztott gólpasszok mennyisége, amiben érdemben csak Ibra és Rooney képes lépést tartani vele.

Végül hozok még egy ábrát, amin külön csak a BL-ben nyújtott teljesítmény kap helyet. Itt csak Negredo és Costa előzi meg hatékonyságban, de hozzá kell tenni, hogy mindketten csak egy szezont húztak le ebben a sorozatban, míg Benzin négyet és kb. ötször annyi játékperccel is képes volt hasonló hatékonyságra, ami nem kis teljesítmény. Nyugodtan nevezhetjük BL-specialistának az elmúlt négy szezonban szerzett 23 góljával, ami ha az egész pályafutását nézzük, akkor 36. Azt hiszem 26 évesen nem sok játékos tudhat magáénak ennyit, a gólpasszokról már nem is beszélve. A BL pedig mint tudjuk a futball csúcsa, és Benzema ott is kőkeményen bizonyított, míg vannak olyan játékosok, akik a sorozat felé sem néztek még.

222Katt  a képre!

Szóval így állunk. Most el lehet dönteni, hogy vajon van-e szükség egy új sztárcsatárra, vagy megelégszünk Karimmal, és bízunk abban, hogy még feljebb kúszik idővel. Engem meggyőzött, és – némi megingás után – továbbra is tartom, hogy Benzema a legideálisabb kezdőcsatár a csapat számára. Noha elismerem, hogy vannak hátrányai (pl. helyzetkihasználás), de azok minden csatárnak vannak. Cavani pl. hiába végez eszméletlen mennyiségű védőmunkát, előkészítésben messze nem jeleskedik, ahogy Falcao sem, van 3Persie a nagy pillanatokban rendre betlizik (Barca ellen a BL-ben pár éve, tavaly ellenünk, a válogatottban, bár ott talán most sikerül átlépnie a saját árnyékát), Rooney szimplán megkopott, lelassult, Lewandowski Benzemához hasonlóan a helyzetkihasználásban gyengébb, Agüerónak talán az előkészítés (fele annyi asszisztot jegyzett, mint Karim az elmúlt 4 évben), egyedül Suárez esetében gondolom azt, hogy nincs gyenge pontja már ami a képességeket illeti, azonban mielőtt túlságosan is elájulnánk tőle jegyezzük meg, hogy mindössze egy kiváló szezonon van túl, és speciel a fontos rangadókon rendre besült, így aztán az is kérdéses lehet adott esetben, hogy a BL-ben is tudná-e azt hozni, amit az angol bajnokságban tavaly. Viszont a hátrányt lehet kompenzálni, és Benz a viszonylag gyengébb helyzetkihasználását bőven képes kompenzálni a töménytelen mennyiségű gólpasszaival, a mezőnyben elvégzett hatalmas munkájával, az összjátékban való alkamazhatóságával. Ronaldo és Bale közé mintha őt teremtették volna, egyszerűen nem tudok elképzelni ebbe a játékkoncepcióba ideálisabb csatárt nála, vagyis teljesen felesleges lenne szerintem egy csere ezen a poszton, ugyanis annyit senki sem tudna dobni a támadójátékon, hogy emiatt megérje Benzemát kidobni az ablakon. A Suárez-Karim cserét 4(más csatár fel sem merülhet, mert összességében semmivel nem jobbak, mint a mi fhansziánk) ahhoz tudnám hasonlítani, ha a középpályánkon Modricsot lecserélnénk mondjuk Yaya Touréra vagy Schweinsteigerre. Elképzelhető, hogy önmagában jobbak, de a csapat nem sokat nyerne vele, ugyanis ahogy nem problémás Luka helye a kp-n úgy nem problémás csatárposzton Benzema jelenléte. A problémát inkább ott kell keresni, hogy kik játszatnak mellettük, hovatovább kikkel lehet őket adott esetben helyettesíteni, és máris elérkeztünk magához a problémához: Karemnak nem volt normális alternatívája az elmúlt idényben, Carlo nem tudta kivel tehermentesíteni, és ez volt igazán a fő gond. A nyáron ezt kell orvosolni, nem pedig a kezdőbe igazolni center pozícióba. Hangsúlyozom szerintem, most Ti jöttök.

(Az adatok a wikipedia.hu-ról whoscored.com-ról és a transfermarkt.de-ről származnak.)