Emberi dolgok – alternatív VB-napló

fifa-world-cup-2014-brazil-logoA világ legnépszerűbb csapatsportjának seregszemléjéről szóló híreket olvasva az ember egy olyan alternatív univerzumban találja magát, amelyhez képest a baseball egyéni statisztikáktól hemzsegő kártyáinak világa szinte már a kommunizmus eszméjét idézi meg. A címlapokról, plakátokról, reklámokból, bulvár hírekből vagy azokkal egyenértékű percről-percre híradásokból az Olümposz tetején egymással harcot vívó istenségek, a Neymar-Messi-CR szentháromság köszön vissza, kiegészülve a hádészi alvilág új helytartójával, a főgonosz Blatter ölében ülő ördögi Suarezzel, és az új akhilleuszi hőssel: James Rodriguezzel. Egyénekről, kulcsszavakról, botrányokról, eladható szlogenekről és cipőkről, a hősök udvartartásairól szól a fáma… Sokszor átsiklunk a történések emberi oldala felett, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy nem magányos lovagokról, hanem seregekről szól a krónika; hogy a címlapokról csak egy-egy kontextusból kiragadott momentum köszön vissza, nem pedig teljes történetek; hogy sokszor nem a tudás számít, hanem az egymással együttműködő emberek hangulata, érzelmei. Tovább után Ossian, emberi dolgok, avagy egy a meccseken történteken túlmutató, független gondolatokból álló, kommentfogó alternatív VB-napló következik! Minden másra ott az összes ismert portál…


Először szóljunk mi is a sztárokról, de kicsit más szemszögből, mint azt a hírek teszik.

neymar1

1. Neymar. Tegnap néztem a hosszabbításra készülő brazil válogatottat, és a többieket a kör közepén állva bíztató Neymart. Elgondolkodtam… Ennek a srácnak ott a tojáshéj a fenekén, a helyszínen ezrek, az országban majd 200 millióan várják tőle – mit várják, követelik – a továbbjutás kiharcolását, és ő kora ellenére magabiztosan vezényel, buzdít, felvállalja a felelősséget, és nem roppan meg alatta. Sőt, rácáfolva az örök közhelyre, miszerint a legnagyobb hős hibázik a 11-esek alkalmával, halálos nyugalommal értékesíti sérülten is a büntetőt. Neymarnak még van hova fejlődnie személyisége terén: ellenszenves, ahogy delfineket megszégyenítő módon dobálja magát, vagy ahogy mindig sikerül egyre gusztustalanabb frizurákat felöltenie, passzolhatna többet és gesztikulálhatna kevesebbet. De neki még van ideje arra, hogy ezeket is kinője – idézzük fel az ennyi idős Roncit vagy akár Beckset… Magam is arra számítottam, hogy bukni fog, hogy egy új Robinho lesz, de elnézve tegnap ott a hosszabbítás elején, be kellett látnom: egyáltalán nem. Tegyük a szívünkre a kezünket – miután levettük a real mezt -, és ismerjük el mi is: hiába rúgja a bőrt Katalóniában, Neymar bizony felnőtt ezen a VB-n, és látványosan bizonyít a benne kétkedőknek. Ez a mentális, emberi teljesítmény pedig nagyobb dolog, mint egy kiosztott bőr, vagy egy távoli bomba. Jár a kalapemelés.

suarez

2. Suarez. Nem szeretem Lajost. Nem is akarom Madridban látni, mert morális hatása kérdéses, és mert viselkedése örök kockázatot rejt magában. Mégis, az elmúlt napok történései után kicsit átgondoltam az eseményeket, és a kezdeti felháborodásomat takaréklángra téve elmerengtem a rá kirótt drákói ítélet kapcsán. Ha Suarez provokációként, tudatosan, megfontoltan, az ellenfél kipontozására hajtva harapott, akkor jár a felfüggesztés, nincs is miről beszélni… A dolog ismétlődő és abszurd jellege miatt viszont számomra kétséges ez a forgatókönyv. Sokkal inkább hihető, hogy valamilyen pszichés dolog rejlik a háttérben, és ekkor bizony Suareznek inkább segítségre van szüksége, sem mint a felhördült világ gyűlöletére. Félreértés ne essék, ettől még a sportszerűtlen tettnek nincs helye a pályán, de feltételezhetően van egy emberi „tragédia” a háttérben, ami ezt az egészet nagyon szomorúvá teszi. 

Mert miként viszonyul egy esetleg mentális defektusokra visszavezethető harapás egy szándékos, sérülés okozás céljából elkövetett, a másik megélhetését, egész karrierjét veszélyeztető nyújtott lábas belépőhöz? Mint 4 hónap a 2 meccshez? Vagy inkább egy szándékosan eltúlzott hasonlattal élve: mint egy szellemi fogyatékos gondatlanságából eredő baleset egy előre megfontolt szándékkal elkövetett súlyos testi sértéshez? Sokszor megfeledkezünk azokról az emberekről, akikről szinte ordít, hogy segítségre szorulnak. Nem tudom, nem is tudhatjuk, hogy mi zajlik le Suarez fejében, hogy ő valóban ebbe a kategóriába sorolható-e, de valahol sajnálom őt, és remélem, hogy tudnak segíteni rajta, és még futhat pár képességeihez méltó évet, kilépve a sötét árnyékvilágból, amelybe most elmerült.

world-cup-goal-celebration-colombia

3. A leendő világbajnok: Kolumbia. Tegnap este óta a legszórakoztatóbb csapatot a sajtó egyfajta James & Co.-ként pozícionálja – köszönhetően nem kis részben a Maxi Rodriguez gólja óta szerzett legnagyobb dugónak a VB-k történetében -, pedig mi sem áll távolabb a valóságtól. Ebben a gárdában mindenki a helyén van, csak úgy hemzsegnek a tehetséges játékosok, akik egy egységes csapatot alkotnak, nem pedig egyetlen sztár kiemelkedő formájáért fohászkodnak minden este edzés után.

Kolumbia véleményem szerint azért fog nyerni – vagy lesz az Atleticohoz hasonló ezüstös/érmes meglepetés -, mert rajtuk látszik az ehhez szükséges mentális plussz, a momentum, ami átlendítheti őket a legnehezebb akadályokon is. A képernyő előtt ülve is lerí a csapatról, hogy úgy érzik: ez az ő tornájuk, ez az ő pillanatuk, ez az ő történetük! A féktelenül támadó és ünneplő közösségre pedig úgy vigyáz a partvonal mellett méltóságteljességet árasztó Pekerman, mint egy az oktatás hőskorából származó, mitikus képességekkel rendelkező osztályfőnök, aki apa helyett is apa, aki ha kell, fegyelmez, ha kell, támogat, de mindenképpen nevel, és közben nem csak a tananyagot adja át, de emberséget is csempész a mindennapokba.

pekerman-colombia

A keret 23 játékosából 22 (!) lépett már pályára, köztük a kolumbiai foci egy legendája, a 43 éves Mondragón is egy csodálatosan emberi gesztusnak köszönhetően. Mindenki magának érezheti hát a sikert, mindenki részese annak, ahogy a számolatlanul eső gólok utáni táncokból is láthatjuk. No meg abból, ahogy James nem saját találatainak számát ünnepli, hanem a háló zörrenése pillanatában már az őt önzetlenül kiszolgáló társra mutat… ahogy azt egy igazi közösségben szokás! A néző meg közben már vadul klikkelne a „Buy” gombra a manager játékokban, amint egyik ámulatból esik a másikba, sorra véve a neveket, hogy kiket is szeretne saját csapatában látni.

godin

4. Godin. Egy valós értékekről és teljesítményről szóló világban Godin idén a dobogón lenne az Aranylabda szavazáson, ez nem is lehet kérdés. Ahogy az sem, hogy nem lesz ott. 3 sorsdöntő gól, hibátlan teljesítmény védekezésre berendezkedő gárdákban, mi ez, ha nem a tökéletes szezon egy csupaszív középső védőtől? Egy olyan középső védőtől, akit a szezon előtt csak a spanyol foci elkötelezett hívei ismertek egyáltalán. Uruguay – méltatlanul – egy gazemberekből álló hordaként lett megbélyegezve ezen a tornán, ne tegyünk így az év egyik legjobb játékosával!

Este Mexikó-Hollandia és Görögország-Costa Rica. Nekem a két latin gárdáért dobog a szívem – és őszintén hiszek is a sikerükben -, ti meg majd elmesélitek alább. Pár óra múlva okosabbak leszünk, de elöljáróban a korábbi összecsapást a torna egyik legjobbjának várom.