Könnyed gála – Megvan az első trófea!

supercup_resultTegnap este jól kezdték kedvenceink a hadjáratot. Könnyebb meccs volt mint amire előzetesen számítani lehetett, kérdés csak abban merülhetett fel közben, hogy hány góllal nyerünk. Régóta hiányzott már ez a trófea a vitrinből, most végre megszereztük, és senki nem mondhatja, hogy nem érdemeltük meg maximálisan. Szép volt amit a csapattól láttunk, hajtás után összefoglalunk.

Noha a kezdőt nézve bennem is volt bizonytalanság hogy ez mire lesz elég, utóbb kiderült, felesleges volt az óvatosság. A Sevilla ugyanis az első tíz percet leszámítva, amikor még mi is óvatosabbak voltunk, nem volt komoly ellenfél. Az első negyedórától kezdve fokozatosan átvettük a játék irányítását, és a 17. percben jött is az első ziccer. Hamesz – első félidei egyetlen jó megmozdulásaként – betekerte balról, Bale becsúszó lövése pedig egy védőről vágódott le. Válaszul egy éles szögből leadott lövést Casillas-nak kellett védenie, de a fölényünk megmaradt, és aztán a 30. percben jött az első gól. Bale és Ronci a meccsen többször is cserélgették a helyüket, és ekkor Bale a bal oldalról tekert be tökéletesen, a jobb oldalról befelé törő Ronci pedig érkezett, és a védőt és a kapust megelőzve, bevetődve berúgta az elsőt. Tökéletes beadás, tökéletes érkezés. Innentől a Sevilla próbált éledezni, önmaguktól kevés sikerrel, de aztán a védelmünk megszánta őket. A meccsen amúgy remekül játszó Coentrao a jobboldalon szerelt, majd ki tudja miért átfordította a bal oldalra. Mivel a fizika törvényei szerint egyazon anyag nem lehet ugyanabban a térben és időben két helyen, ott nem volt egy másik Konci. A visszafutó Hameszt ezzel alaposan meglepte, aki zavarában rúgott egy gyertyát az alapvonal előtt, de  a Sevilláé lett a labda, a visszagurítás után Carrico lövését Iker védte bravúrral. A végén még Dani szedett össze egy sárgát aztán nekiállt reklamálni. Ahogy A Nagy Lebowski-ban Walter mondta: “Fogd be a szád, Dani!”

Ronci_goalA Király visszatért!

A második félidőt úgy kezdtük, hogy Kroos lepasszolta Benzinek, aki remekül tálalt a kilépő Ronci elé, ő meg baromi erővel beverte a hosszúba. Jean Reno fiatal alteregója ugyan beleért, de hárítani nem tudott. Innentől számunkra könnyed játszadozássá vált a meccs. Sorra jöttek a fineszes, szép megoldások, a pazar passzok, de újabb gólt nem tudtunk lőni, pedig a 67. percben Hamesz lövése gólt ért volna, de Jean Reno óriási bravúrral kivédte. A Sevilla meg hiába akart, nem tudott támadni. A 72. percben Hamesz helyett jött Isco, majd Konci helyett Marcelo, a végén még Illarra is beállt Modric helyett. Nem tudni hogy a cserék miatt, vagy mert kiengedtünk, de a meccs végét a Sevilla nagyon megnyomta, Ikernek kellett is egy nagyot védenie, és most az összes beadásra és beívelésre is jól mozdult ki, Kapitányunkra nem lehetett panasz. Maradt a 2:0 az Európai Szuperkupa a miénk lett!

Casillas_Supercup
Pár gondolat az új szerzeményekről.
Hamesz az első félidőben nagyon nem találta a helyét. Az egy jó beadásán kívül értékelhető momentuma alig volt. sőt, egyszer védekezésben is csúnyán lemaradt, amiből majdnem helyzetet alakított ki a Sevilla. Egyértelmű, hogy a középpálya baloldalán csak szenved. És ez elsősorban Ronci miatt van így, a játékával elnyomja Hameszt, ő nem tud támogató játékot nyújtani neki, mint Konci vagy Marcelo. Nem véletlen, hogy amikor Bale ment át a balszélre, Hamesz is feljavult. A második félidőben már jobban játszott, de egyértelmű hogy egy ilyen felállásban szenvedni fog. Mivel Carlo szerkezetben gondolkozik (teszem hozzá, nagyon helyesen), védekezésben tisztán kirajzolódott a 4-4-2, vagy néha 4-4-1-1, ahol Benzi és Ronci maradt elöl, a többiek fegyelmezetten visszazártak. Így egyetlen játékosra se hárult plusz teher a védekezésben, nem jönnek ki úgy az egyéni gyengeségek, mert a fegyelmezett, zárt szerkezet ezt ellensúlyozza. Ha valaki hibázik, azonnal ott egy társ aki ki tud segíteni, és Ramos meg Pepe is sűrűn léptek ki a védőfalból labdát szerezni, többször pedig meg is indultak előre. Hamesz viszont védekezésben nem találja a helyét – még. Adjunk neki időt, biztos hogy javulni fog, de az ő beillesztése tovább fog tartani.

Kroos_1
Ezzel szemben Toni. Nos, ha mindig így fog játszani, nekem elfogynak a jelzőim rá. Kroos úgy játszott a pálya közepén, mintha mindig is nálunk játszott volna, és nem egy hete edzene együtt a csapattal. Néha össze is kevertem Modric-al, és meg is kavarodtam, hogy jé, két Modric van a pályán? Jelentem, igen! Ugyanaz a labdabiztosság, ugyanaz az elképesztő passzpontosság, fontos szerelések a középpályán, elképesztően pontos hosszú indítások. És a statisztikája, én még most se hiszem el. Lehet agyondicsértem a köszöntő posztban, hát most látszik, hogy korántsem. Iszonyú nagyot fogtunk vele, csak így tovább, Toni!

simple_Toni96%! Az odaver!

Mindent összevetve, a gálacsapat tegnap este gálázott, ha ez eredményben nem is tűnik annak. Mielőtt azonban nagyon elszállnánk, maradjunk a földön: a Sevilla messze nem okozott akkora ellenállást mint ahogy vártuk, ezért működhetett ez a kezdő. De lesznek a szezon során olyan ellenfeleink, akikkel szemben így nem állhatunk fel, mert csúnya pofonba szaladhatunk bele. Egy hét múlva jön a spanyol Szuperkupa a matracos tahók ellen, akik lényegesen nagyobb ellenállást fognak kifejteni. De mindenekelőtt örüljünk most ennek a győzelemnek, teljesen megérdemeltük, és reméljük, hogy a további öt trófeát is begyűjtjük. Eddig jó úton járunk! Köszönjük fiúk, szép volt!

uefa_Supercup_Real
Összefoglaló itt:
https://www.youtube.com/watch?v=4y3bihxHTaU