Az első komoly megmérettetés

sc_1“Itt a matrac, itt van újra, csúf, mint mindig énnekem.” Írhatta volna Petőfi, ha Real Madrid szurkoló lett volna. Tény, az elmúlt szezonban többször találkoztunk a kistesóval, mint ahányszor az előző két idényben összesen – szám szerint ötször. És most ismét ők jönnek szembe, és megpróbálják a Szuperkupát elorozni előlünk. Ma este nem lesz olyan könnyű dolgunk mint a Sevilla ellen egy hete, ezt borítékolhatjuk. Egy erős csapat, aki pokróc kellemetlen stílusával már tavaly is okozott nekünk elég gondot. Hajtás után beharangunk az esti meccsre.

Bár az öt meccsen elért 3 győzelem, egy döntetlen és egy vereség nekünk kedvez (nem szólva a 10:3-as gólkülönbségről) nagy hiba lenne lebecsülni a matracos hordát. Mindkét csapat kerete átalakult a nyáron, de amíg ők a Filipe Luis-ért és Costáért kapott pénzből jól erősítettek hiányposztokra (Mandzukics, Siqueira, Griezmann), addig a csapatuk magja egyben maradt, az összeszokottsággal nem lesz náluk baj, és a VB is kevésbé viselte meg a keretüket. Costa távozásával egyből kb. 40%-al nőtt az Atleti szimpátiafaktora (volt honnan nőni). De nem kell “aggódnunk”, nem maradnak Vezérköcsög nélkül (Simeone nem is hagyná), Raúl Garcia méltó utódja lesz a távozó tapló műspanyolnak (felkészül a háttérben Gabi). Tehát a rájuk jellemző agresszív stílus továbbra is megmarad.

garcia_xabiFőtapló 2.0

Nézzünk kicsit körül a saját házunk táján. Látszólag minden szép, minden jó, de ez csak a felszín. Di María távozása sajnos egyre valószínűbb, így kérdéses hogy játszik-e ma este. Meg hogy Carlo milyen taktikát főzött ki az olasz konyhájában, és mennyire fog az ízleni egyrészt nekünk, másrészt az Atletico-nak. Ha megint a Modric-Kroos-Hamesz középpályával állunk ki a Koke-Gabi-Tiago-Raúl Garcia féle matracos horda ellen, akkor egy irdatlan nagy pofonba fogunk beleszaladni.

tactics

Az Atleti ugyanis nem Sevilla, akik visszahúzódva átadják a területet és várnak a kontralehetőségekre, hanem azonnal és agresszíven letámadnak hogy labdát szerezzenek, és máris támadásba dobják vagy Griezmannt vagy Mandzukicsot. Ezzel a hármassal nem fogjuk őket megállítani, már tavaly láttuk hogy az agresszíven letámadó csapatok könnyen zavarba hozzák a középpályánkat. Carlo helyében a mai meccsen nem állnék neki taktikázni: amíg Mariska itt van, felküldeni a tavalyi alapcsapatot, azzal van a legtöbb esély a sikerre, de persze nem látunk bele a fejébe.

angelitoBárcsak maradnál, Maris!

Hogy miért is fontos ez az oda-visszavágós döntő? Nem elsősorban a Szuperkupa miatt, ami a megszerezhető maradék öt trófeából a legkisebb jelentőséggel bír. Bár jó lenne megnyerni és elkenni a matracosok száját újfent, nem történik tragédia ha nem sikerülne. (Mellesleg mi a francnak kell ebből két meccses döntő, azt nem értem.) Egyrészt lehet mondani hogy a presztízs, az ellenfél személye miatt, mert bár bennük nagyobb lehet a keserűség az elvesztett BL-döntő miatt, nekünk is van miért visszavágni a bajnokságban ellenük szerzett mindössze egy pontért. Másrészt van egy sokkal fontosabb oka: ez az utolsó olyan lehetőség, hogy Ancelotti még kísérletezni kezdjen, hogy átgondolja a taktikát és a felállást – és mindezt egy trófeáért, tétmeccsen, az elmúlt idénybeli legkeményebb ellenfelünk ellen. Most még utoljára lehet variálni, látni az esetleges hibákat, cserélni ahol lehet. A pénteki visszavágó még lehetőséget ad ugyanerre, aztán viszont már minden élesben megy. Ma ez kellene hogy a fontosabb legyen. Pokolian nehéz meccs vár ránk, jó lenne nem gólt kapni és legalább kétgólos előnnyel menni a visszavágóra. És bár azt írtam korábban hogy ez a legkevésbé fontos trófea, azért a srácok csak gyűjtsék be, meggyőző játékkal. Hadd tudja meg a matracos banda, mire számíthatnak idén, ha megint az utunkba kerülnek. Hala Madrid, előre az idei másodikért!

(Update: whoscored szerint Pepe és Bale játéka erősen kérdéses, ezért a kezdőben lehet változás. Varane a védelembe, Khedira vagy Xabi meg lehet a középpályára kerülhet be, míg Hamesz meg várhatóan kihúzódik a jobbszélre.)

Várható (remélt?) kezdő:
Casillas – Carvajal, Varane, Ramos, Coentrao – Modric, Kroos, Di María – Hamesz, Benzema, Ronaldo